„Lanaco“ oborio milionski tender: Paradoksalni uslovi Vlade RS

Kompanija „Lanaco“ oborila je milionski tender Vlade Republike Srpske za nabavku usluga održavanja infomacionog sistema za registraciju poslovnih subjekata u RS, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 21.08.2020 | 08:19
„Lanaco“ oborio milionski tender: Paradoksalni uslovi Vlade RS

Vlada RS svake godine traži firmu koja će održavati Jedinstveni informacioni sistem za registraciju poslovnih subjekata u RS i za to plaća stotine hiljada maraka, a ove godine za te usluge ponudila je da plati do 850.000 KM bez PDV-a. Kada se uračuna porez, održavanje bi poreske obveznike trebalo da košta skoro milion, tačnije 994.500 KM.

Međutim, tender je poništen jer je Kancelarija za žalbe BiH uvažila prigovore koje je uložila kompanija „Lanaco“.

„Lanaco“ je firma koja je kreirala i godinama održavala Jedinstveni informacioni sistem za registraciju poslovnih subjekata, sve do prošle godine, kada je ovaj posao dodijeljen „Prointeru“.

Da ponovo želi da se vrati u igru za taj posao „Lanaco“ je pokazao ulaganjem žalbe na ovogodišnji tender Vlade, raspisan krajem aprila ove godine.

U žalbi „Lanaco“ osporava niz uslova koje je Vlada tražila da imaju zaposleni u firmi koja će da održava sistem, ističući neopravdanost zahtjeva za određenim sertifikatima…

„Ugovorni organ ograničava konkurentnost ponuđača čime krši Zakon o javnim nabavkama BiH“, naveli su, između ostalog, u „Lanacu“.

Pojedine uslove Vlade ocijenili su paradoksalnim ističući da bi primjer identičnog paradoksa bio i zahtjev da dvije IT firme imaju istu adresu sjedišta.

Ističu da se u tenderu spominje i nabavka roba, dok je kao predmet nabavke definisana isključivo usluga, čime je, kako tvrde takođe prekršen Zakon o javnim nabavkama.

Vlada se u odgovoru na žalbu pravdala činjenicom da je uz svaki traženi sertifikat navela da se prihvata i ekvivalent, a po pitanju predmeta nabavke navela je da je u pitanju „održavanje softvera u širem smislu“. Dodali su da to znači da se po zahtjevu Vlade, između ostalog, adaptira i kreira nova verzija softvera.

Kancelarija za razmatranje žalbi je povodom primjedbi „Lanaca“ i odgovora Vlade zaključila da Vlada uslovima u tenderu krši Zakon, vrši diskriminaciju i krši pravičnu i otvorenu konkurenciju, kao i da je prikrila nabavku roba, iako je tenderom definisana nabavka usluga.

Naloženo je poništavanje tendera, što je Vlada i učinila navodeći da su u pitanju „dokazivi razlozi“ na koje nisu mogli da utiču.

Ovo nije prvi put da „Lanaco“ ukazuje da se uslovima u tenderima namještaju poslovi određenim firmama. Prije manje od godinu dana u jednoj od žalbi tvrdili su da se firma „Prointer“ favorizuje u tenderima od lokalnih zajednica, preko fondova, do Vlade Republike Srpske.

Nedugo zatim „Lanaco“ je zajedno sa „Prointerom“ dobio tender vrijedan čak 24 miliona maraka kako bi vaspitno-obrazovne ustanove u Srpskoj opremili računarskom opremom i softverom.

„Lanaco“ je u posljednjih šest godina sklopio 773 ugovora sa javnim sektorom za poslove vrijednosti preko 125 miliona KM. O tenderima koje je ta firma dobila pisali smo u oktobru u tekstu “`Lanaco` se žali na konkurenciju a dobio 92 miliona KM od države”.

(Capital)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Grujica

21.08.2020 06:39

Da li Lanaco ili Prointer, meni ništa ne znači. Znam samo da nam lopovi deru kožu sa leđa. Ne mislim samo na njih već inače u ovoj državi ni crpanje septičke jame ne može da se obavi a da vlast ne napravi nekakvu muljažu.

ODGOVORITE
Name

Kap u moru

21.08.2020 07:52

Tako je. Sve je puno nelogičnosti, kako god ....totalno nepovoljna država za pojedinca, porodicu.

Name

Nele

21.08.2020 06:48

Ovo ode do Strazbura.

ODGOVORITE
Name

re

21.08.2020 08:58

24 miliona da ne bude kolsar.

Name

Vesic

21.08.2020 06:54

Ovo je igra za malu djecu i narod RS. Lanaco je napravio SNSD i Baja u poslednjih 10 godina. Sve ideje Lanaco koje su imali su ispucali, opljackali sto su mogli, projekti propali ali na silu je neko potpisao da to radi...i tako je Lanaco uzimao 30 miliona na godinu, sada na godinu Lanaco i dalje uzima 30+ miliona KM, Prointer 44 miliona KM i projekte koje je radio Lanaco, sada Prointer prepisuje ponovo i sve te projekte opet radi sa Lanacom o cemu svjedoce tenderi koje mozemo da vidimo. Prema tome, nema razlike izmedju Lanaca i Prointera, ili Siriusa, PlanetSofta, Dwelta i MMSCODE jer oni sada zajedno uzimaju godisnje 100 miliona KM od RS i svime upravlja Prointer odnosno sin Igor. Poslednji primjer je Vodovod Banja Luka, gdje Lanaco ne izlazi iz Vodovada pripremajuci tender za softver i za koji je dobio zeleno svjetlo od Prointera. Prointer ce dobiti da radi elektricne instalacije, mrezu, servere, storage, security i sl. Gradonacelnik Radojicic se trudi na sve nacina da Lanaco radi poslaove u BL jer ima neka tajna veza...

ODGOVORITE
Name

Jaffa

21.08.2020 09:11

Ide dalja rasprodaja RS da bi se napunio budžet, kojeg će isprazniti podobne firme kao što su Prointer, Lanaco, MG MIND, Integral, Vicina Eko firma i slični. Provedite sirotinjski život u RS u stalnoj borbi koji će tajkun više pokrati...i obavezno navijajte za nekog od njih, nadajte se da će vam dati neku mrvicu.

Name

Sasa

21.08.2020 06:59

Lanaku nije ništa smetalo dok je bio miljenik politike za poslove. Sad kad moraju kolač dijeliti, eto problema. Vlasnik Lanaka, bio i ostao, preprodavac loše sklopljenih računara i softvera.

ODGOVORITE
Name

Vanzemaljac

21.08.2020 08:27

Lanako je jedina firma na berzi, a ovi iz Prointera su klasični lopovi, nemaju ni svoje održavanje a dužni au imati, niko ne smije da se žali a zna se zbog čega, tako da te dve firme nisu za poređenje, Lanako odrađuje svoj posao a ovi iz Prointera dobiju tender, uzmu svoj dio a ništa ne rade, klasična pljačka ne štetu budžeta RS.

Name

Prointer PR

21.08.2020 07:23

Dali zaposleni u Prointeru znaju da su ucesnici u nevidjenoj pljacki RS, onoj RS u kojoj zivite sa svojom djecom, roditeljima, familijom. Ne otimate vi za njih, nego od njih, njihovih penzija, njihovog zdravstva, otimate od svoje djece. Dali se pogledata u ogledalo nekada i kazete za koga mi otimamo, pljackama sa tenderima koji nisu vidjeni u regionu. Otimate za onoga koji se vozi u Mercedesu blindiranom, ima helikopter, ima sada i avion sto nema ni jedan predsednik drzava u regiji. To sto ste dobili dobre plate, kostace vas pogleda nas koji znamo sta radite, sutra neko treba da odgovora za to sto ste radili jer njih nema nigde u tragovima, papirima a na sudu samo to vredi, nista rekla, kazala. Direktore Bojane, dokle mislis sa bahatim ponasanjem i terorisanjem svih firmi pa makar se radilo i o poslu od 1000KM, do juce si bio dio nas i borio se na trazistu i znas kako je kad se neki bahate, a sada radis isto, i jos gore. Imas li neki problem, manjak samopouzdanja, jeli te tukla mama kad si bio mali, jesil se druzio sa nekim kao dijete, znas li za obraz, ljudskost, malo takta, malo razumjevanja. Danas je tako, mozete ti se, ali sutra moze biti drugacije. Mozemo mi svi da propadnemo i trpimo neimastinu ali ugnjetavanja, teror, i bahatost vec covjek tesko trpi i reaguje. Pazi, ne bjeze takvi iz RS, nego reaguje.

ODGOVORITE
Name

brko

21.08.2020 08:15

nisu se zalili dok su samo oni dobijali tendere :D (Lanaco)

ODGOVORITE
Name

Milan

21.08.2020 08:21

Godinama Lanaco pljacka

ODGOVORITE
Name

miloao

21.08.2020 08:39

znam tu bracu iz lanaka. nisu losi ljudi.

ODGOVORITE
Name

Direkt

21.08.2020 12:07

A i dobro su ugurali svoje ruke u naše džepove. :)))

Name

Mirkan

21.08.2020 09:12

Isto je i Prointer i Lanaco,režimske su firme i jedna i druga a mi to sve urwdno plaćamo plus ove njihove zajebancije po sudovima.Dupli teret.

ODGOVORITE
Name

Direkt

21.08.2020 12:06

U pauzi od Prointera, Lanaco dobija posao i isto tako u pauzi od Lanaca, kada je u pitanju Prointer. Dvije režimske IT firme.

ODGOVORITE
Name

moka

21.08.2020 19:00

Lanako je super firma kamo sreće da je više takvih.

ODGOVORITE
Name

роша

21.08.2020 19:46

Све олош