СЗО упозорава Балкан: Могуће и нове мјере

Свјетска здравствена организација (WХО) је изјавила да је Балкан жариште корона вируса, а једна од посљедица биће то да би Хрватска могла да буде уведена на енглеску листу за карантин.

Свијет 21.08.2020 | 07:32
СЗО упозорава Балкан: Могуће и нове мјере

Незванична информација је објављена синоћ, али ће на снагу ступити од - данас.

Званичници СЗО изјавили су да их "Балкан брине још од почетка јуна" због великог прилива туриста на ова подручја и великог пораста инфицираних случајева, преноси Даилy Маил.

Уз Хрватску на попис је додана и Аустрија и Тринидад и Тобаго, док је с пописа скинут Португал након што је број новозаражених у тој земљи почео падати.

"Путници који долазе у Велику Британију из Хрватске, Аустрије и Тринидада и Тобага сада ће морати у самоизолацију на 14 дана", наводи се у тwеету који је објавио Грант Схаппс, британски министар промета.

Страхује се да ће туристи који су похрлили широм Балкана раширити инфекцију даље, што значи да ће се, рецимо, грађанима Британије савјетовати да не путују тамо осим у неодгодиве ситуацијама, као и да ће их у повратку чекати 14-дневни карантин.

"Ситуација на Балкану брине нас још од почетка јуна када смо видјели да број случајева расте. Мораћемо да предузмемо адекватне кораке како бисмо покушали да спријечимо да зараза букне", рекла је др Цатхерине Смаллwоод из WХО, додајући да се строго прате све бројке, додаје Маил.

У Хрватској се већ цијеле седмице боре са порастом заражених, а јуче су имали највећи број новозаражених (255 особа) у цијелом мјесецу.

Ово ће изазвати праву истерију међу Британцима који су већ у Хрватској или планирају тамо на одмор, јер нису рачунали на обавезан карантин по повратку.

"А слична судбина, изгледа, чека и Грчку. Бројке расту и код њих, али још нису драматичне", кажу из СЗО.

(Радиосарајево)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

СЗО

21.08.2020 06:13

Багро бјелосвјетска, одјебите од Балкана ! Већ одавно Балкан је за вас експериментални полигон у многочему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

21.08.2020 06:23

Какве су ово мутне радње,невјероватно ста смо себи дозволили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:Андриц

21.08.2020 07:12

Ста ти прицас, боље ти је да погледас ста ти РС ради па онда да ударас по другим дрзавама. И ти се насао питати ста смо себи дозволили ? Покри се по глави

Name

Ре ре Андрић

21.08.2020 08:28

Зашто да се покрије? И ти добијаш хонорар од сто за промоцију пропасти цивилизације? Мислиш ли на сутра? Није живот само данас.