SZO upozorava Balkan: Moguće i nove mjere

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je izjavila da je Balkan žarište korona virusa, a jedna od posljedica biće to da bi Hrvatska mogla da bude uvedena na englesku listu za karantin.

Svijet 21.08.2020 | 07:32
SZO upozorava Balkan: Moguće i nove mjere

Nezvanična informacija je objavljena sinoć, ali će na snagu stupiti od - danas.

Zvaničnici SZO izjavili su da ih "Balkan brine još od početka juna" zbog velikog priliva turista na ova područja i velikog porasta inficiranih slučajeva, prenosi Daily Mail.

Uz Hrvatsku na popis je dodana i Austrija i Trinidad i Tobago, dok je s popisa skinut Portugal nakon što je broj novozaraženih u toj zemlji počeo padati.

"Putnici koji dolaze u Veliku Britaniju iz Hrvatske, Austrije i Trinidada i Tobaga sada će morati u samoizolaciju na 14 dana", navodi se u tweetu koji je objavio Grant Shapps, britanski ministar prometa.

Strahuje se da će turisti koji su pohrlili širom Balkana raširiti infekciju dalje, što znači da će se, recimo, građanima Britanije savjetovati da ne putuju tamo osim u neodgodive situacijama, kao i da će ih u povratku čekati 14-dnevni karantin.

"Situacija na Balkanu brine nas još od početka juna kada smo vidjeli da broj slučajeva raste. Moraćemo da preduzmemo adekvatne korake kako bismo pokušali da spriječimo da zaraza bukne", rekla je dr Catherine Smallwood iz WHO, dodajući da se strogo prate sve brojke, dodaje Mail.

U Hrvatskoj se već cijele sedmice bore sa porastom zaraženih, a juče su imali najveći broj novozaraženih (255 osoba) u cijelom mjesecu.

Ovo će izazvati pravu isteriju među Britancima koji su već u Hrvatskoj ili planiraju tamo na odmor, jer nisu računali na obavezan karantin po povratku.

"A slična sudbina, izgleda, čeka i Grčku. Brojke rastu i kod njih, ali još nisu dramatične", kažu iz SZO.

(Radiosarajevo)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

SZO

21.08.2020 06:13

Bagro bjelosvjetska, odjebite od Balkana ! Već odavno Balkan je za vas eksperimentalni poligon u mnogočemu.

ODGOVORITE
Name

Andric

21.08.2020 06:23

Kakve su ovo mutne radnje,nevjerovatno sta smo sebi dozvolili...

ODGOVORITE
Name

Re:Andric

21.08.2020 07:12

Sta ti pricas, bolje ti je da pogledas sta ti RS radi pa onda da udaras po drugim drzavama. I ti se nasao pitati sta smo sebi dozvolili ? Pokri se po glavi

Name

Re re Andrić

21.08.2020 08:28

Zašto da se pokrije? I ti dobijaš honorar od sto za promociju propasti civilizacije? Misliš li na sutra? Nije život samo danas.