Грађани ПЦР тестове највише плаћају ради путовања

Комерцијални ПЦР тестови на корона вирус протеклих неколико дана доступни су по сниженим цијенама у Босни и Херцеговини, а у највећој мјери их раде грађани којима су потребни ради путовања, односно уласка у земље које захтијевају доказ о негативном ПЦР тесту.

Босна и Херцеговина 21.08.2020 | 07:19
Грађани ПЦР тестове највише плаћају ради путовања

Подсјетимо да се комерцијална ПЦР тестирања врше у неколико јавних установа у БиХ, али и у приватним клиникама. Међутим, за прелазак границе признаје се само негативан ПЦР тест из неких од лабораторија који су овлашћени за ова тестирања. Један од њих је и Лабораторија за молекуларно-генетичка и форензичка испитивања Ветеринарског факултета Универзитета у Сарајеву.

Декат Ветеринарског факултета Мухамед Смајловић говори нам да се људи свакодневно тестирају. Детаљне статистичке анализе о разлозима због који се људи тестирају још нису доступне, али Смајловић нам говори да је мали број оних који посежу за тестовима ради бриге о здрављу.

“Оно што можемо оквирно рећи јесте да се отприлике десет посто људи тестира јер су забринути за сопствено здравље, а осталих 90 посто углавном због туризма и путовања. Прецизније податке ћемо имати кад урадимо студије”, рекао нам је Смајловић.

Ипак, велики је број људи који посежу за серолошким тестовима у приватним лабораторијама који су доста приступачнији, а коштају између 30 и 60 КМ. Подсјетимо, серолошки тестови су крвни тестови помоћу којих се може утврдити да ли су људи били изложени одређеном патогену, у овом случају вирусу узрок Цовид-19 инфекције, као и какав је њихов имунолошки одговор.

Од 15. августа у Федерацији БиХ ПЦР тестови на корона вирус коштају 140 КМ у овлашћеним лабораторијама. Република Српска снизила је цијене комерцијалних тестова на 150 КМ, док у Брчко дистрикту брзи тест кошта 160 КМ, а стандардни ПЦР тест 120 КМ.

(Клиx)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

паки19

21.08.2020 07:35

Оде народ на море. Ко је паметан и зиви од свог рада не гледа на медије и политику који нас трују како нас сви мрзе и како не треба нигдје ици. Гледајте своја посла и како да себи побољсате зивот. Ја заврсио тест ноцас на Јадран идем, брига ме за политицаре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лајавикрелац

21.08.2020 13:14

Занимљиво је да су сви комерцијални тестови негативни, а овамо се стално бубају неке цифре заразених...нелогицно али тотално! Бице да неко дописује бројеве да испуни норму, само због цега?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лајавикрелац

21.08.2020 13:16

А гдје су опорављени? Испадосмо колонија губаваца Европе. Лазете али тако округло да се котрља....

ОДГОВОРИТЕ