Испитивање поријекла имовине мртво слово на папиру

Радна група Владе Републике Српске за израду закона о испитивању поријекла имовине урадила је радну верзију тог закона, који би се ускоро могао наћи пред Владом Републике Српске, међутим стручњаци и даље тврде да је такав закон непотребан и неспроводив те да ће остати мртво слово на папиру.

Република Српска 21.08.2020 | 07:15
Испитивање поријекла имовине мртво слово на папиру

У добром дијелу радна верзија Закона о испитивању поријекла имовине наслања се на такав закон из Србије, на основу којег је већ формиран тим који би од марта наредне године требало да контролише имовину политичких функционера, привредника и обичних грађана.

"Тај закон у Србији осуђен је на то да буде мртво слово на папиру. Ако Пореска управа и утврди да има нека кривична одговорност, она подноси пријаву надлежном Тужилаштву, а онда је питање доказивања, ко ће доказивати и на који начин да је имовина нелегално стечена. Погледајте у браку, рецимо, супружници се разводе, заједно су стицали имовину и на крају Бог не може утврдити шта је чије", рекао је адвокат Мирко Дабић, додајући да Републици Српској не треба закон о испитивању поријекла имовине, јер је неспроводив и отвара бројна питања на која нема одговора.

Он истиче да и сада постоје институције и закони који омогућују одузимање нелегално стечене имовине те да је закон о утврђивању поријекла имовине политичка прича, која ће служити за обрачунавање са појединцима.

У Републици Српској, прича о закону о испитивању поријекла имовине траје већ неколико година, а већ једном је обаран пред Народном скупштином Републике Српске, када га је предложила опозиција, која је инсистирала на његовом усвајању. Након тога, власт је обећала да ће предложити и усвојити закон о испитивању поријекла имовине, а у новембру 2019. године Влада Републике Српске чак је формирала и радну групу којој је дала задатак да предложи његов нацрт, међутим све је остало на томе.

"Имамо радни материјал који се у добром дјелу наслања на закон из Србије. Исто као у Србији, Пореска управа Републике Српске ће спроводити закон, а биће формирано и посебно одјељење. Једна од дилема током израде била је да ли да се закон о испитивању поријекла имовине односи на све грађане или само на функционере и одлучено је да се односи на све, јер функционери, рецимо, могу преписати на неког трећег своју имовину. Могуће је да Влада Републике Српске другачије одлучи", рекао је Слободан Зец, члан радне групе за израду закона о испитивању поријекла имовине, који је и помоћник министра правде Републике Српске

Према закону о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу који је усвојен у Србији, на удару ће се наћи сви они за које се посумња или утврди да, за највише три узастопне календарске године, имају разлику изнад 150.000 евра између увећања имовине и пријављених прихода, а ко ће бити провјераван, биће утврђено годишњим смјерницама које доноси директор Пореске управе.

Једна од одредаба закона је да се пореском стопом од чак 75 одсто опорезује незаконито стечена имовина, која представља разлику између увећања имовине и пријављених прихода за које лице не може да докаже поријекло. За испитивање поријекла имовине биће формиран посебан сектор, у којем ће, поред пореских инспектора, бити и представници МУП-а, Народне банке, Управе за спречавање прања новца, Агенције за спречавање корупције, Републичког геодетског завода, Агенције за привредне регистре и Централни регистар, депо и клиринг хартија од вриједности итд.

Стручњаци појашњавају да је нешто слично закону о утврђивању поријекла имовине и посебном порезу било усвојено и у вријеме комунизма, али да од његове примјене није било ништа, иако се на почетку покушало јер је власништво, имовина и њено стицање кроз живот комплексно питање.

Појединци наглашавају да би боље и сврсисходније од усвајања новог закона о испитивању поријекла имовине било надоградити постојеће законе у смислу, ако се у оквиру једног кривичног дјела утврди нелегална имовина, да се може одузети и остала имовина која није везана за то кривично дјело, а за коју је очигледно да је стечена нелегално.

"Тренутно, имовина се може одузети ако је везана за конкретно кривично дјело које је доказано на суду, а врло често они који имају несразмјерну имовину стекли су је кроз дугогодишње кршење закона и кроз десетине кривичних дјела", испричао нам је један од стручњака.

(Независне)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Бранко

21.08.2020 05:59

Ето не зна се у свакоме граду ко је покро,ојадио,опљацкао......Одузети таквима имовину а онда нека они доказују одакле им.А не дрзава да доказује како су покрали.Нема напретка без овог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех да је другачије

21.08.2020 06:51

Па кадрове у судству, полицији, инспекцијама поставља иста власт, која поставља кадрове у фирме и институције за крађу буџета.

Name

Емир

22.08.2020 02:08

Бранко у потпуности се слажем са тобом,само прво одузети

Name

Сакиц

21.08.2020 06:16

Немојте о застити националног интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опет та струка

21.08.2020 06:34

Закон који им не одговара, неки струцњаци никада неце дозволити да зазиви. Да је у питању, смањење пензија или било којих других социјалних давања, то би просло сигурно.Овако, навали на оно сто није твоје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бувљак

21.08.2020 07:37

Ако се икада донесе овај закон, биће примјењив само на ситну буранију. Рецимо ,ако сте радили по бувљим пијацама и добро зарадјивали, имате добар ауто и кућу сте направили, купили стан, е Богами све има да вам одузму јер нећете моћи доказати одакле вам све то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

21.08.2020 07:40

Само кад дође Покрет Правде на власт, то ће се десити, а са лажном опозицијом се то неће десити јер смо то могли већ и видјети, сјаши Курта да узјаше Мурта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чобан

21.08.2020 09:04

Одлично речено.

Name

Борис

21.08.2020 07:54

Ако нема искрене воље и жеље за таквим законом од стране владајуће структуре, онда ће тај закон и остати метво слово на папиру. Моје питање гласи, ако је неко у оној држави имао највећу плату, нпр. 3000 њемачких марака јер тада еуро није постојао, како такав неко може да купи бившу државну фирму вриједну 10 000 000 марака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бице боље

21.08.2020 09:32

Ово мозе да продје само онда, кад Јелена и Драско преузму кормило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

21.08.2020 10:37

Како је то Словенија фино урадила.Здрмала је све ратне профитере

ОДГОВОРИТЕ