Ispitivanje porijekla imovine mrtvo slovo na papiru

Radna grupa Vlade Republike Srpske za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine uradila je radnu verziju tog zakona, koji bi se uskoro mogao naći pred Vladom Republike Srpske, međutim stručnjaci i dalje tvrde da je takav zakon nepotreban i nesprovodiv te da će ostati mrtvo slovo na papiru.

Republika Srpska 21.08.2020 | 07:15
Ispitivanje porijekla imovine mrtvo slovo na papiru

U dobrom dijelu radna verzija Zakona o ispitivanju porijekla imovine naslanja se na takav zakon iz Srbije, na osnovu kojeg je već formiran tim koji bi od marta naredne godine trebalo da kontroliše imovinu političkih funkcionera, privrednika i običnih građana.

"Taj zakon u Srbiji osuđen je na to da bude mrtvo slovo na papiru. Ako Poreska uprava i utvrdi da ima neka krivična odgovornost, ona podnosi prijavu nadležnom Tužilaštvu, a onda je pitanje dokazivanja, ko će dokazivati i na koji način da je imovina nelegalno stečena. Pogledajte u braku, recimo, supružnici se razvode, zajedno su sticali imovinu i na kraju Bog ne može utvrditi šta je čije", rekao je advokat Mirko Dabić, dodajući da Republici Srpskoj ne treba zakon o ispitivanju porijekla imovine, jer je nesprovodiv i otvara brojna pitanja na koja nema odgovora.

On ističe da i sada postoje institucije i zakoni koji omogućuju oduzimanje nelegalno stečene imovine te da je zakon o utvrđivanju porijekla imovine politička priča, koja će služiti za obračunavanje sa pojedincima.

U Republici Srpskoj, priča o zakonu o ispitivanju porijekla imovine traje već nekoliko godina, a već jednom je obaran pred Narodnom skupštinom Republike Srpske, kada ga je predložila opozicija, koja je insistirala na njegovom usvajanju. Nakon toga, vlast je obećala da će predložiti i usvojiti zakon o ispitivanju porijekla imovine, a u novembru 2019. godine Vlada Republike Srpske čak je formirala i radnu grupu kojoj je dala zadatak da predloži njegov nacrt, međutim sve je ostalo na tome.

"Imamo radni materijal koji se u dobrom djelu naslanja na zakon iz Srbije. Isto kao u Srbiji, Poreska uprava Republike Srpske će sprovoditi zakon, a biće formirano i posebno odjeljenje. Jedna od dilema tokom izrade bila je da li da se zakon o ispitivanju porijekla imovine odnosi na sve građane ili samo na funkcionere i odlučeno je da se odnosi na sve, jer funkcioneri, recimo, mogu prepisati na nekog trećeg svoju imovinu. Moguće je da Vlada Republike Srpske drugačije odluči", rekao je Slobodan Zec, član radne grupe za izradu zakona o ispitivanju porijekla imovine, koji je i pomoćnik ministra pravde Republike Srpske

Prema zakonu o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu koji je usvojen u Srbiji, na udaru će se naći svi oni za koje se posumnja ili utvrdi da, za najviše tri uzastopne kalendarske godine, imaju razliku iznad 150.000 evra između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda, a ko će biti provjeravan, biće utvrđeno godišnjim smjernicama koje donosi direktor Poreske uprave.

Jedna od odredaba zakona je da se poreskom stopom od čak 75 odsto oporezuje nezakonito stečena imovina, koja predstavlja razliku između uvećanja imovine i prijavljenih prihoda za koje lice ne može da dokaže porijeklo. Za ispitivanje porijekla imovine biće formiran poseban sektor, u kojem će, pored poreskih inspektora, biti i predstavnici MUP-a, Narodne banke, Uprave za sprečavanje pranja novca, Agencije za sprečavanje korupcije, Republičkog geodetskog zavoda, Agencije za privredne registre i Centralni registar, depo i kliring hartija od vrijednosti itd.

Stručnjaci pojašnjavaju da je nešto slično zakonu o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu bilo usvojeno i u vrijeme komunizma, ali da od njegove primjene nije bilo ništa, iako se na početku pokušalo jer je vlasništvo, imovina i njeno sticanje kroz život kompleksno pitanje.

Pojedinci naglašavaju da bi bolje i svrsishodnije od usvajanja novog zakona o ispitivanju porijekla imovine bilo nadograditi postojeće zakone u smislu, ako se u okviru jednog krivičnog djela utvrdi nelegalna imovina, da se može oduzeti i ostala imovina koja nije vezana za to krivično djelo, a za koju je očigledno da je stečena nelegalno.

"Trenutno, imovina se može oduzeti ako je vezana za konkretno krivično djelo koje je dokazano na sudu, a vrlo često oni koji imaju nesrazmjernu imovinu stekli su je kroz dugogodišnje kršenje zakona i kroz desetine krivičnih djela", ispričao nam je jedan od stručnjaka.

(Nezavisne)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Branko

21.08.2020 05:59

Eto ne zna se u svakome gradu ko je pokro,ojadio,opljackao......Oduzeti takvima imovinu a onda neka oni dokazuju odakle im.A ne drzava da dokazuje kako su pokrali.Nema napretka bez ovog.

ODGOVORITE
Name

Eh da je drugačije

21.08.2020 06:51

Pa kadrove u sudstvu, policiji, inspekcijama postavlja ista vlast, koja postavlja kadrove u firme i institucije za krađu budžeta.

Name

Emir

22.08.2020 02:08

Branko u potpunosti se slažem sa tobom,samo prvo oduzeti

Name

Sakic

21.08.2020 06:16

Nemojte o zastiti nacionalnog interesa.

ODGOVORITE
Name

Opet ta struka

21.08.2020 06:34

Zakon koji im ne odgovara, neki strucnjaci nikada nece dozvoliti da zazivi. Da je u pitanju, smanjenje penzija ili bilo kojih drugih socijalnih davanja, to bi proslo sigurno.Ovako, navali na ono sto nije tvoje.

ODGOVORITE
Name

Buvljak

21.08.2020 07:37

Ako se ikada donese ovaj zakon, biće primjenjiv samo na sitnu buraniju. Recimo ,ako ste radili po buvljim pijacama i dobro zaradjivali, imate dobar auto i kuću ste napravili, kupili stan, e Bogami sve ima da vam oduzmu jer nećete moći dokazati odakle vam sve to.

ODGOVORITE
Name

Posmatrač

21.08.2020 07:40

Samo kad dođe Pokret Pravde na vlast, to će se desiti, a sa lažnom opozicijom se to neće desiti jer smo to mogli već i vidjeti, sjaši Kurta da uzjaše Murta.

ODGOVORITE
Name

Čoban

21.08.2020 09:04

Odlično rečeno.

Name

Boris

21.08.2020 07:54

Ako nema iskrene volje i želje za takvim zakonom od strane vladajuće strukture, onda će taj zakon i ostati metvo slovo na papiru. Moje pitanje glasi, ako je neko u onoj državi imao najveću platu, npr. 3000 njemačkih maraka jer tada euro nije postojao, kako takav neko može da kupi bivšu državnu firmu vrijednu 10 000 000 maraka

ODGOVORITE
Name

Bice bolje

21.08.2020 09:32

Ovo moze da prodje samo onda, kad Jelena i Drasko preuzmu kormilo.

ODGOVORITE
Name

Milorad

21.08.2020 10:37

Kako je to Slovenija fino uradila.Zdrmala je sve ratne profitere

ODGOVORITE