Европа и Русија да посредују између актера у Бјелорусији

Француски председник Емануел Макрон предложио је данас европско посредовање измедју разних актера кризе у Белорусији, уз укључење Русије.

Свијет 20.08.2020 | 21:50
Европа и Русија да посредују између актера у Бјелорусији

"Дијалог власти, опозиције и цивилног друштва је неопходан. Надамо се да тај дијалог могу да успоставе сами Белоруси. Али Европска унија је ипак спремна да се придружи ако наша улога посрединка може бити корисна и ако је желе у Белорусији, заједно са другим институцијама, конкретно ОЕБС-ом, и укључујући Русију у тај захтевни дијалог", рекао је француски председник.

Он је данас разговарао са немачком канцеларком Ангелом Меркел која је рекла да председник Белорусије Александар Лукашенко, чији реизбор оспорава народ на улици у његовој земљи, није покушавао да разговара ни са једним европским лидером о политичкој кризи, али да европски лидери разговарају са његовим моћним руским суседом.

"Лукашенко није тражио да разговара са било којим од нас", рекла је Меркел са жаљењем на истој конференцији за новинаре са Макроном.

"Јасно да кажемо (Владимиру) Путину да тражимо дијалог" са белоруским председником, додала је Меркел.

Демонстранти су и данас изашли на улице Минска и осталих градова Белорусије, захтевајући одлазак председника Александра Лукашенка након председничких избора које сматрају лажираним. Лукашенко је данас запретио кривичним пријавама против лидера опозиције у тој земљи и позвао службе безбедности да појачају притисак на демонстранте. Он је такодје окривио Запад да подстиче и финансира немире.

(Тањуг) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зика

20.08.2020 20:36

Тако сте посредовали и у Либији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

21.08.2020 04:11

Прцко, што не гледаш своја посла, и не рјешаваш проблеме у свом дворишту? Мани се ти Бјелорусије, има тамо ко ће да посредује!

Name

Ре,зика

21.08.2020 04:56

Лукасенко је диктатор као и гадафи ,као и додик и сви це заврсити као цаусеску,!

Name

Резика

21.08.2020 06:58

Нису они пуцали по народу у Либији него Гадаффи. Познавајуци Лукса, он це исто пуцати у народ. Послије це само кривицу пребацити на Запад.