Evropa i Rusija da posreduju između aktera u Bjelorusiji

Francuski predsednik Emanuel Makron predložio je danas evropsko posredovanje izmedju raznih aktera krize u Belorusiji, uz uključenje Rusije.

Svijet 20.08.2020 | 21:50
Evropa i Rusija da posreduju između aktera u Bjelorusiji

"Dijalog vlasti, opozicije i civilnog društva je neophodan. Nadamo se da taj dijalog mogu da uspostave sami Belorusi. Ali Evropska unija je ipak spremna da se pridruži ako naša uloga posredinka može biti korisna i ako je žele u Belorusiji, zajedno sa drugim institucijama, konkretno OEBS-om, i uključujući Rusiju u taj zahtevni dijalog", rekao je francuski predsednik.

On je danas razgovarao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je rekla da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, čiji reizbor osporava narod na ulici u njegovoj zemlji, nije pokušavao da razgovara ni sa jednim evropskim liderom o političkoj krizi, ali da evropski lideri razgovaraju sa njegovim moćnim ruskim susedom.

"Lukašenko nije tražio da razgovara sa bilo kojim od nas", rekla je Merkel sa žaljenjem na istoj konferenciji za novinare sa Makronom.

"Jasno da kažemo (Vladimiru) Putinu da tražimo dijalog" sa beloruskim predsednikom, dodala je Merkel.

Demonstranti su i danas izašli na ulice Minska i ostalih gradova Belorusije, zahtevajući odlazak predsednika Aleksandra Lukašenka nakon predsedničkih izbora koje smatraju lažiranim. Lukašenko je danas zapretio krivičnim prijavama protiv lidera opozicije u toj zemlji i pozvao službe bezbednosti da pojačaju pritisak na demonstrante. On je takodje okrivio Zapad da podstiče i finansira nemire.

(Tanjug) 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zika

20.08.2020 20:36

Tako ste posredovali i u Libiji.

ODGOVORITE
Name

Pitanje

21.08.2020 04:11

Prcko, što ne gledaš svoja posla, i ne rješavaš probleme u svom dvorištu? Mani se ti Bjelorusije, ima tamo ko će da posreduje!

Name

Re,zika

21.08.2020 04:56

Lukasenko je diktator kao i gadafi ,kao i dodik i svi ce zavrsiti kao causesku,!

Name

Rezika

21.08.2020 06:58

Nisu oni pucali po narodu u Libiji nego Gadaffi. Poznavajuci Luksa, on ce isto pucati u narod. Poslije ce samo krivicu prebaciti na Zapad.