И даље отежан рад хотелијерима и таксистима у РС

Иако су мјере Владе ублажене због епидемије вируса корона и дозвољен је рад у многим областима, у најтежем положају су и даље угоститељи и хотелијери, али и таксисти којима је посао знатно опао у односу на прошлу годину. 

Република Српска 20.08.2020 | 19:33
И даље отежан рад хотелијерима и таксистима у РС

Према подацима Завода за зпошљавање, послодавци који се баве трговином и угоститељстом су од 19. марта до 14.августа отпустили скоро четири хиљаде радника.

Епидемија вируса корона смањила је и број ноћења и туриста. Тако је Бањалуку у јулу ове године посјетило свега 578 страних туриста. 

 „У граду Бањалуци 98,5% фали ноћења за разлику од прошле године. Смањен нам је капацитет за 95%  и јако тешко ће бити одржати капацитете и људе али покушавамо да останемо на позитивној нули да то преживимо. Јако тешко ће бити сачувати радна мјеста у овој ситуацији могу издржати мјесец два дана, али ће бити проблематично. До краја године биће још отпуштања радника ако се не промијени ситуација на боље", сматра Златан Татић из Удружења послодаваца трговине, туризма и угоститељства РС.

Да би стигли до хотела и угоститељских објеката, многи туристи зову такси превоз.

Међутим, таквих позива у посљедњих четири до пет мјесеци је врло мало, кажу таксисти. Број вожњи је смањен за 40% у односу на прошлу годину, а ни прогнозе до краја године нису позитивне. 

 „Ми се и не надамо неком побољшању, док се год не отворе свадбени салони ноћни клубови јер се све свело на рад у првој смјени а ту не може бити посла за све таксисте. Нема дијаспоре, туриста, немамо вожњи испред хотела, хостела и све оно и све друге потребе гостију за такси превозом“, каже Драган Пуришић, предсједник Удружења таксиста Бањалука такси.

Према подацима републичког Завода за статистику, у јуну ове године Бањалуку је посјетило 2 398 домаћих и страних туриста што је мање за 67,92 % него у истом периоду прошле године, остварено је 3 563 ноћења што је за 70,28 % мање у односу на јун 2019.

БН ТВ

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Бањалукатxxиии

20.08.2020 17:48

Па.кад вас има ко кинеза..ал зарадите ви само је најбоље кукати... Ако нема лове узми лопату..ил скаре..остави волан.....нисте ви нист науцили радит вец само возат..господаки....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

20.08.2020 21:08

А ко теби брани да таxирас.Пријави се у опстини,и цекај свој ред 5-6 год,и онда узивај у таxирању...

Name

Милидраг Милош бл

21.08.2020 05:34

Ма ту су све занимања нерадника и сад кмече.

Name

Скептик

20.08.2020 17:58

Шта се сад жалите медијима? Идите и жалите се онима који су вас довели у овакву ситуацију, оним кризним штабовима секташкког режима који је примио мито од СЗО и ММФа да заведе овакве мјере због којих пропадате, и ви али и сви ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

20.08.2020 21:09

Бас тако скептик.Нек се зале кризном стабу,они су довели до свега овога...

Name

тито

20.08.2020 18:06

Дајте смањите причу коју стално вртите за хотелијере!!! Што не споменете ФОТОГРАФЕ, МУЗИЧАРЕ, ПРОФЕСИОНАЛНЕ КОНОБАРЕ, КУВАРЕ, САЛОНЕ ВЈЕНЧАНИЦА, УЗГАЈИВАЧЕ ПРАСИЋА и ЈАГЊАДИ, ПЕЧЕЊАРЕ, ЦВЈЕЋАРЕ.... итд итд. Све те дјелатности су директно погођене мјерама везаним за корону, а ви само спомињете хотелијере. За све њих су организоване свечаности попут свадби, рођендана, крштења и пунољетстава навећи дио прихода и то у распону 70 до 90%. Молим вас обрадите ту тему како ваља, спомените и остала занимања која су истим процентом угтозени као и хотелијери. Унапријед хвала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта рећи

20.08.2020 20:30

Било би најбоље да обраде тему - коме је корона донијела профит, да ли платио порез или тразио помоц, да ли је запошљавао или давао отказе и тд. ?

Name

Ванземаљац

21.08.2020 05:32

Народ нема пара, нема гастарбајтера и сви очекују још већу кризу а ви се разјаукали а има вас на све стране, бицикли популарни, љето је а хотељери су приватан бизнис у кругу породице, има других који су и више угрожени.

Name

Аполо 11

21.08.2020 04:17

У трулу фабрику уносити нове масине??? У оваквој РС хотели,таксисти да раде??? Мало јачи влетар и одува нас. Народе,треба стат на лопту,прво замјенити оне који управљају парама,будзетом,па у здравој држави радити и стварати. Прво Промјене! ✊✊✊

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обрад

21.08.2020 09:02

Па свима је отезан ста кукате висе,свима је посао пао а ви се разгаламили хоцете да вам дрзава и дјецу прави како сте кренули,сналазите се као и остали и престаните кукати кад грабили лопатом све је било ок а сад кад је пар мјесеци мало ослабило онда куку дрзаво а највисе сте дрзаву закидали за порез.

ОДГОВОРИТЕ