I dalje otežan rad hotelijerima i taksistima u RS

Iako su mjere Vlade ublažene zbog epidemije virusa korona i dozvoljen je rad u mnogim oblastima, u najtežem položaju su i dalje ugostitelji i hotelijeri, ali i taksisti kojima je posao znatno opao u odnosu na prošlu godinu. 

Republika Srpska 20.08.2020 | 19:33
I dalje otežan rad hotelijerima i taksistima u RS

Prema podacima Zavoda za zpošljavanje, poslodavci koji se bave trgovinom i ugostiteljstom su od 19. marta do 14.avgusta otpustili skoro četiri hiljade radnika.

Epidemija virusa korona smanjila je i broj noćenja i turista. Tako je Banjaluku u julu ove godine posjetilo svega 578 stranih turista. 

 „U gradu Banjaluci 98,5% fali noćenja za razliku od prošle godine. Smanjen nam je kapacitet za 95%  i jako teško će biti održati kapacitete i ljude ali pokušavamo da ostanemo na pozitivnoj nuli da to preživimo. Jako teško će biti sačuvati radna mjesta u ovoj situaciji mogu izdržati mjesec dva dana, ali će biti problematično. Do kraja godine biće još otpuštanja radnika ako se ne promijeni situacija na bolje", smatra Zlatan Tatić iz Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS.

Da bi stigli do hotela i ugostiteljskih objekata, mnogi turisti zovu taksi prevoz.

Međutim, takvih poziva u posljednjih četiri do pet mjeseci je vrlo malo, kažu taksisti. Broj vožnji je smanjen za 40% u odnosu na prošlu godinu, a ni prognoze do kraja godine nisu pozitivne. 

 „Mi se i ne nadamo nekom poboljšanju, dok se god ne otvore svadbeni saloni noćni klubovi jer se sve svelo na rad u prvoj smjeni a tu ne može biti posla za sve taksiste. Nema dijaspore, turista, nemamo vožnji ispred hotela, hostela i sve ono i sve druge potrebe gostiju za taksi prevozom“, kaže Dragan Purišić, predsjednik Udruženja taksista Banjaluka taksi.

Prema podacima republičkog Zavoda za statistiku, u junu ove godine Banjaluku je posjetilo 2 398 domaćih i stranih turista što je manje za 67,92 % nego u istom periodu prošle godine, ostvareno je 3 563 noćenja što je za 70,28 % manje u odnosu na jun 2019.

BN TV

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Banjalukatxxiii

20.08.2020 17:48

Pa.kad vas ima ko kineza..al zaradite vi samo je najbolje kukati... Ako nema love uzmi lopatu..il skare..ostavi volan.....niste vi nist naucili radit vec samo vozat..gospodaki....

ODGOVORITE
Name

Andric

20.08.2020 21:08

A ko tebi brani da taxiras.Prijavi se u opstini,i cekaj svoj red 5-6 god,i onda uzivaj u taxiranju...

Name

Milidrag Miloš bl

21.08.2020 05:34

Ma tu su sve zanimanja neradnika i sad kmeče.

Name

Skeptik

20.08.2020 17:58

Šta se sad žalite medijima? Idite i žalite se onima koji su vas doveli u ovakvu situaciju, onim kriznim štabovima sektaškkog režima koji je primio mito od SZO i MMFa da zavede ovakve mjere zbog kojih propadate, i vi ali i svi mi.

ODGOVORITE
Name

Andric

20.08.2020 21:09

Bas tako skeptik.Nek se zale kriznom stabu,oni su doveli do svega ovoga...

Name

tito

20.08.2020 18:06

Dajte smanjite priču koju stalno vrtite za hotelijere!!! Što ne spomenete FOTOGRAFE, MUZIČARE, PROFESIONALNE KONOBARE, KUVARE, SALONE VJENČANICA, UZGAJIVAČE PRASIĆA i JAGNJADI, PEČENJARE, CVJEĆARE.... itd itd. Sve te djelatnosti su direktno pogođene mjerama vezanim za koronu, a vi samo spominjete hotelijere. Za sve njih su organizovane svečanosti poput svadbi, rođendana, krštenja i punoljetstava naveći dio prihoda i to u rasponu 70 do 90%. Molim vas obradite tu temu kako valja, spomenite i ostala zanimanja koja su istim procentom ugtozeni kao i hotelijeri. Unaprijed hvala!

ODGOVORITE
Name

Šta reći

20.08.2020 20:30

Bilo bi najbolje da obrade temu - kome je korona donijela profit, da li platio porez ili trazio pomoc, da li je zapošljavao ili davao otkaze i td. ?

Name

Vanzemaljac

21.08.2020 05:32

Narod nema para, nema gastarbajtera i svi očekuju još veću krizu a vi se razjaukali a ima vas na sve strane, bicikli popularni, ljeto je a hoteljeri su privatan biznis u krugu porodice, ima drugih koji su i više ugroženi.

Name

Apolo 11

21.08.2020 04:17

U trulu fabriku unositi nove masine??? U ovakvoj RS hoteli,taksisti da rade??? Malo jači vletar i oduva nas. Narode,treba stat na loptu,prvo zamjeniti one koji upravljaju parama,budzetom,pa u zdravoj državi raditi i stvarati. Prvo Promjene! ✊✊✊

ODGOVORITE
Name

Obrad

21.08.2020 09:02

Pa svima je otezan sta kukate vise,svima je posao pao a vi se razgalamili hocete da vam drzava i djecu pravi kako ste krenuli,snalazite se kao i ostali i prestanite kukati kad grabili lopatom sve je bilo ok a sad kad je par mjeseci malo oslabilo onda kuku drzavo a najvise ste drzavu zakidali za porez.

ODGOVORITE