У овој радионици настају уникатни столови (ВИДЕО)

Један од ријетких на Балкану који производи намјештај од епоксидне смоле за западно тржиште је Јово Куртума из Бијељине.

Република Српска 20.08.2020 | 15:04
У овој радионици настају уникатни столови (ВИДЕО)

Начини уређивања ентеријера и екстеријера никад нису били разноврснији. У мору новитета један посебно запада за око - епоксидна смола. Ријеч је о висококвалитетом материјалу за облагање површина, различитом по томе што је еластичнији и чвршћи од већине других материјала, а може се декорисати на неограничене начине. Нема фуга, изузетно ју је лако одржавати и, што је најбитније, може изгледати како год купац пожели.

Један од ријетких на Балкану који производи намјештај од епоксидне смоле је Јово Куртума из Бијељине.

Како у дрвене столове доспијевају “закопани” новчићи, чепови или морске шкољке, а да намјештај још притоп имај и високи сјај, необичне боје и комбинацију материјала?

Захваљујући епоксидној смоли, која осваја свјетска тржишта и доживљава глобални бум, ову технику на наше просторе је донио и у својој мини радионици у Бијељини усавршио столар Јово Куртума, родом из Кладова.

Прво се 90-тих година сели у Зворник, а прије неколико година у Бијељину. Велики животни ломови утичу и на његово здравље, доживљава срчани удар па и клиничку смрт, након чега се на лијечењу обрео у Бечу, гдје користи прилику да покупи нове идеје за столарски занат.

“Наишао сам тако на један необичан сто који ми је привукао пажњу, пун чворова, пукотина и неравнина, а равна плоча. Учинило ми се да је покривен стаклом у први мах, међутим када сам опипао, видим да је у питању нека смјеса. Почео сам истраживати преко пријатеља, незнајући њемачки језик и тако сам упознао неког Руса, који ми је показао шта је то епоксидна смола. Код њега сам помало “крао” занат помажући му у радионици”, прича Јово.

И тако је почело.

Заинтересован овом техником почео је да је изучава правећи и сам столове.

“Први столићи ми нису успјели. Нисам знао ни како се мијеша, ова врста материјала је захтјевна за рад. Па сам из искуства учио колико треба да се суши, у колико нијанси се наноси смола... Стицао сам тако искуство док се нисам усавршио. Сад се бавим искључиво овим, правим и мало веће столове, трпезаријске и клуб”, додаје вриједни столар.

Таленат за столарски занат је, каже наслиједио гледајући стрица у родном Кладњу како ради, па се тако и сам заинтересовао за обраду дрвета. Столове од епоксидне смоле сада ради по наруџби и то скоро искључиво из иностранства.

“Овдје људи нису пуно упознати са овом техником, мало су у недоумици колико је овај материјал чврст, тако да по наруџби радим искључиво за западно тржиште. Возио сам столове за Аустрију, Њемачку, Луксембург...имам и сада наруџби, али због ситуације са короном не могу преко границе”, појашњава вјешти занатлија.

Наруџбе са запада стижу јер су тамо цијене, од овако направљеног намјештаја вртоглаво високе, столови од два метра достижу цијену и до 10.000 долара. Код Јове је цијена доста повољнија и рачуна се по квадратном метру.

“Тако квадратни метар стола кошта од 500 до 600 евра. Необичне даске, шупље и испуцале прво тражим. Стављам их у затворене калупе, да смола не би цурила около. Неколико пута заљевам и чекам да се осуши. Сушење траје пар дана, у зависности од времена. Након тога иде брушење па поновно заљевање. Тако долазимо до коначне обраде и на крају полирања.”

По жељи купца тонерима се постижу и различите нијансе боја а могу се убацити и различити украси или успомене које тако остају вјечно сачуване.

“Смола је у течном, провидном стању, безбојна. Тонерима удовољавам жељама купаца и правим боје. Неко тражи и тамне нијансе или потпуно провидне”, објашњава Јово.

Епоксидну смолу набавља у иностранству, гдје каже да је много квалитетнија него на домаћем тржишту. Велику помоћ у изради, која каже захтијева пуно стрпљења, има и од породице.

“Имам подршку синова и супруге, која ми је десна рука”, са осмјехом закључује занатлија.

Овај скромни 54-годишњак каже да би пуно више постигао са добром радионицом, комором која му је неопходна, као и машина за пропуштање, за коју му за сада у сусрет излазе и помажу у једној великој бијељинској фирми. Сваки сто који направи је уникатан и слободно се за њих може рећи да су комади дрвета са епоксидном смолом који пролазе кроз његове вјеште руке, права мала практична и употребљива умјетничка дјела, за која се, за разлику од западних земаља, код нас још увијек не зна пуно.

БН ТВ 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Коментар

20.08.2020 13:37

Предивно, свака цаст мајсторе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дај

20.08.2020 14:58

Јово брате, прећера са цијеном. Испаде тај посао као цијепање атома.

Name

БХбх

20.08.2020 14:01

Свака цаст. Свако ко било ста ради или покусава да уради има од мене постовање и респект. Сједјети и кукати а без фенинга у дзепу како ниста не ваља не води ницем добром. Тацно је да многе ствари не ваљају али липсат цемо цекајуци да их неко други поправи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ром

20.08.2020 14:44

Свака ти част мајсторе, рад и само рад, од јаукања и кукњаве нема хљеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игипоп

20.08.2020 16:31

@ма дај де ти покази нама како се то ради...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма дај

20.08.2020 19:26

Ја знам зато и кажем да је прећер'о.

Name

Комсија

20.08.2020 16:53

Свака част, за сваку похвалу, ја сам купац једног мањег стола код господина и веома је практичан за одржавање и чврстог материјала. Велики успјех у даљем раду

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

21.08.2020 01:16

Свака част господину Јови, дивно је то што настаје, прекрасан израз креативности и воље за животом. Све најбоље желим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

21.08.2020 11:07

Видишкакав смо ми народ? Сви критикују човјека због "високе"цијене стола! Навикнути на џаба...направите себи бољи и јефтинији па продајите и обогатите се! Подршка мајстор Јови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васо

26.08.2020 09:57

Хвала

Name

Маја

21.08.2020 16:58

Браво.

ОДГОВОРИТЕ