U ovoj radionici nastaju unikatni stolovi (VIDEO)

Jedan od rijetkih na Balkanu koji proizvodi namještaj od epoksidne smole za zapadno tržište je Jovo Kurtuma iz Bijeljine.

Republika Srpska 20.08.2020 | 15:04
U ovoj radionici nastaju unikatni stolovi (VIDEO)

Načini uređivanja enterijera i eksterijera nikad nisu bili raznovrsniji. U moru noviteta jedan posebno zapada za oko - epoksidna smola. Riječ je o visokokvalitetom materijalu za oblaganje površina, različitom po tome što je elastičniji i čvršći od većine drugih materijala, a može se dekorisati na neograničene načine. Nema fuga, izuzetno ju je lako održavati i, što je najbitnije, može izgledati kako god kupac poželi.

Jedan od rijetkih na Balkanu koji proizvodi namještaj od epoksidne smole je Jovo Kurtuma iz Bijeljine.

Kako u drvene stolove dospijevaju “zakopani” novčići, čepovi ili morske školjke, a da namještaj još pritop imaj i visoki sjaj, neobične boje i kombinaciju materijala?

Zahvaljujući epoksidnoj smoli, koja osvaja svjetska tržišta i doživljava globalni bum, ovu tehniku na naše prostore je donio i u svojoj mini radionici u Bijeljini usavršio stolar Jovo Kurtuma, rodom iz Kladova.

Prvo se 90-tih godina seli u Zvornik, a prije nekoliko godina u Bijeljinu. Veliki životni lomovi utiču i na njegovo zdravlje, doživljava srčani udar pa i kliničku smrt, nakon čega se na liječenju obreo u Beču, gdje koristi priliku da pokupi nove ideje za stolarski zanat.

“Naišao sam tako na jedan neobičan sto koji mi je privukao pažnju, pun čvorova, pukotina i neravnina, a ravna ploča. Učinilo mi se da je pokriven staklom u prvi mah, međutim kada sam opipao, vidim da je u pitanju neka smjesa. Počeo sam istraživati preko prijatelja, neznajući njemački jezik i tako sam upoznao nekog Rusa, koji mi je pokazao šta je to epoksidna smola. Kod njega sam pomalo “krao” zanat pomažući mu u radionici”, priča Jovo.

I tako je počelo.

Zainteresovan ovom tehnikom počeo je da je izučava praveći i sam stolove.

“Prvi stolići mi nisu uspjeli. Nisam znao ni kako se miješa, ova vrsta materijala je zahtjevna za rad. Pa sam iz iskustva učio koliko treba da se suši, u koliko nijansi se nanosi smola... Sticao sam tako iskustvo dok se nisam usavršio. Sad se bavim isključivo ovim, pravim i malo veće stolove, trpezarijske i klub”, dodaje vrijedni stolar.

Talenat za stolarski zanat je, kaže naslijedio gledajući strica u rodnom Kladnju kako radi, pa se tako i sam zainteresovao za obradu drveta. Stolove od epoksidne smole sada radi po narudžbi i to skoro isključivo iz inostranstva.

“Ovdje ljudi nisu puno upoznati sa ovom tehnikom, malo su u nedoumici koliko je ovaj materijal čvrst, tako da po narudžbi radim isključivo za zapadno tržište. Vozio sam stolove za Austriju, Njemačku, Luksemburg...imam i sada narudžbi, ali zbog situacije sa koronom ne mogu preko granice”, pojašnjava vješti zanatlija.

Narudžbe sa zapada stižu jer su tamo cijene, od ovako napravljenog namještaja vrtoglavo visoke, stolovi od dva metra dostižu cijenu i do 10.000 dolara. Kod Jove je cijena dosta povoljnija i računa se po kvadratnom metru.

“Tako kvadratni metar stola košta od 500 do 600 evra. Neobične daske, šuplje i ispucale prvo tražim. Stavljam ih u zatvorene kalupe, da smola ne bi curila okolo. Nekoliko puta zaljevam i čekam da se osuši. Sušenje traje par dana, u zavisnosti od vremena. Nakon toga ide brušenje pa ponovno zaljevanje. Tako dolazimo do konačne obrade i na kraju poliranja.”

Po želji kupca tonerima se postižu i različite nijanse boja a mogu se ubaciti i različiti ukrasi ili uspomene koje tako ostaju vječno sačuvane.

“Smola je u tečnom, providnom stanju, bezbojna. Tonerima udovoljavam željama kupaca i pravim boje. Neko traži i tamne nijanse ili potpuno providne”, objašnjava Jovo.

Epoksidnu smolu nabavlja u inostranstvu, gdje kaže da je mnogo kvalitetnija nego na domaćem tržištu. Veliku pomoć u izradi, koja kaže zahtijeva puno strpljenja, ima i od porodice.

“Imam podršku sinova i supruge, koja mi je desna ruka”, sa osmjehom zaključuje zanatlija.

Ovaj skromni 54-godišnjak kaže da bi puno više postigao sa dobrom radionicom, komorom koja mu je neophodna, kao i mašina za propuštanje, za koju mu za sada u susret izlaze i pomažu u jednoj velikoj bijeljinskoj firmi. Svaki sto koji napravi je unikatan i slobodno se za njih može reći da su komadi drveta sa epoksidnom smolom koji prolaze kroz njegove vješte ruke, prava mala praktična i upotrebljiva umjetnička djela, za koja se, za razliku od zapadnih zemalja, kod nas još uvijek ne zna puno.

BN TV 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Komentar

20.08.2020 13:37

Predivno, svaka cast majstore!

ODGOVORITE
Name

Ma daj

20.08.2020 14:58

Jovo brate, prećera sa cijenom. Ispade taj posao kao cijepanje atoma.

Name

BHbh

20.08.2020 14:01

Svaka cast. Svako ko bilo sta radi ili pokusava da uradi ima od mene postovanje i respekt. Sjedjeti i kukati a bez feninga u dzepu kako nista ne valja ne vodi nicem dobrom. Tacno je da mnoge stvari ne valjaju ali lipsat cemo cekajuci da ih neko drugi popravi.

ODGOVORITE
Name

Rom

20.08.2020 14:44

Svaka ti čast majstore, rad i samo rad, od jaukanja i kuknjave nema hljeba.

ODGOVORITE
Name

Igipop

20.08.2020 16:31

@ma daj de ti pokazi nama kako se to radi...

ODGOVORITE
Name

Ma daj

20.08.2020 19:26

Ja znam zato i kažem da je prećer'o.

Name

Komsija

20.08.2020 16:53

Svaka čast, za svaku pohvalu, ja sam kupac jednog manjeg stola kod gospodina i veoma je praktičan za održavanje i čvrstog materijala. Veliki uspjeh u daljem radu

ODGOVORITE
Name

...

21.08.2020 01:16

Svaka čast gospodinu Jovi, divno je to što nastaje, prekrasan izraz kreativnosti i volje za životom. Sve najbolje želim.

ODGOVORITE
Name

Vaso

21.08.2020 11:07

Vidiškakav smo mi narod? Svi kritikuju čovjeka zbog "visoke"cijene stola! Naviknuti na džaba...napravite sebi bolji i jeftiniji pa prodajite i obogatite se! Podrška majstor Jovi.

ODGOVORITE
Name

Vaso

26.08.2020 09:57

Hvala

Name

Maja

21.08.2020 16:58

Bravo.

ODGOVORITE