Тајни план: Меркел и Макрон исцртавају нови смјер Европе

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и француски предсједник Еммануел Макрон састају се у средњовјековној оточној тврђави на Средоземљу како би исцртали сљедеће кораке за партнерство које је покретачка снага Европске уније.

Свијет 20.08.2020 | 10:11
Тајни план: Меркел и Макрон исцртавају нови смјер Европе

Унутар зидина Форт де Бреганцона, традиционалне љетне резиденције француских челника, њемачка канцеларка и француски предсједник разговараће о рјешавању најхитнијих проблема на глобалном плану, преноси Хина позивајући се на Реутерс.

Разговарат ће о Либану, антивладиним протестима у Бјелорусији, кризи због Цовида-19, државном удару на Малију и напетостима између Грчке и Турске, речено је из канцеларије француског предсједника.

У исто вријеме Меркел - имајући на уму своје наслијеђе будући да се завршава њених 15 година на власти - настоји учврстити напредак у неким дугогодишњим циљевима, далеко од свакодневне драме међународних послова.

То укључује, према два виша извора њемачке владе, одлучивање о томе какве би односе Европа требала имати с Кином, поновно промишљање облика ЕУ-а након британског одласка те одређивање улоге Европе као одбрамбене снаге која би се требала ускладити с њеном економском моћи.

Француско-њемачки ангажман 

"Обоје (Меркел и Макрон)  су свјесни да је ЕУ у кључном раздобљу и да ће се Француска и Њемачка - иако имају различита стајалишта о многим питањима - морати држати заједно", рекао је један од два извора из њемачке владе.

Меркел и Макрон у јулу су радили на томе да увјере посвађане чланице ЕУ-а да се договоре и блоку први пут у његовој историји дају овлаштења удруженог преузимања терета за финансирање опоравка од Цовида-19.

Након тог постигнућа, пажња се сада окреће према томе што би дуо још могао учинити прије завршетка мандата Ангеле Меркел и француских предсједничких избора 2022. године.

"Ова посјета свједочи о изванредном нивоу француско-њемачког ангажмана на билатералном, европском и међународном нивоу", речено је из канцеларије француског предсједника.

(Агенције)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

А

20.08.2020 08:21

ко су то они да то раде ? Ста немају другога посла. Ајте бре у ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демос кратос

20.08.2020 10:53

Ово двоје су легитимни представници двију демократских земаља, изабрани на фер изборима и послије њиховог мандата це мирним путем предати власт у руке другог фер изабраног. Све одлуке морају парламенти одобрити, то нису само климаоци главом, ту постоји парламентарна контрола резима. Осим тога, најбољи примјер некадасњих огорцених непријатеља који су безброј ратова водили и без два WW, да се мозе склопити пријатељство и медју таквима. Слиједимо примјер, имамо ми са пуно њих да склопимо пријатељство.

Name

Ре европској стоци

20.08.2020 19:08

Бавите се ви својим проблемима нпр протестима на којима уцествује и по милион људи

Name

Арса

20.08.2020 08:22

Трампове пудлице....не питате се ви ништа !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

20.08.2020 13:12

Меркел и Макрон чине ЕУ, зато сами и разговарају, остали су приљепци.

Name

Боки

20.08.2020 08:58

Ови никако да схвате да нису сами, Спанија, Италија, Пољска, Мадјарска Ирска...да не помињем мање земље сад требају да падну на трепавице јер су се њих двоје договорили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.08.2020 10:28

А Србија?

Name

БАЊАЛУКА

20.08.2020 09:47

Тако су се договарали и о бившој ЈУГОСЛАВИЈИ па видимо резултате договора изгинули,прогнани,уништена економија,народ масовно бјежи из свих новонасталих држава

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зар није

20.08.2020 10:55

"ратни манифест " био разлог рата код нас?

Name

Аполо 11

20.08.2020 10:01

Боље речено домундјавају се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

атила

20.08.2020 15:29

Тако је Господо Меркел и Макрон,преуредити ЕУ у другу лиги ЕУ сврстати Мадјарску,Пољску,Румунију,Бугарску,Словацку,Хрватску.Смањити приступ ЕУ фондовима по потреби из неки дрзава повуци инвестиције,па нека Орбан и компанија му сисају весла.До уласка у ЕУ били јад и биједа сад се најели и они би да воде ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ