Tajni plan: Merkel i Makron iscrtavaju novi smjer Evrope

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Makron sastaju se u srednjovjekovnoj otočnoj tvrđavi na Sredozemlju kako bi iscrtali sljedeće korake za partnerstvo koje je pokretačka snaga Evropske unije.

Svijet 20.08.2020 | 10:11
Tajni plan: Merkel i Makron iscrtavaju novi smjer Evrope

Unutar zidina Fort de Bregancona, tradicionalne ljetne rezidencije francuskih čelnika, njemačka kancelarka i francuski predsjednik razgovaraće o rješavanju najhitnijih problema na globalnom planu, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Razgovarat će o Libanu, antivladinim protestima u Bjelorusiji, krizi zbog Covida-19, državnom udaru na Maliju i napetostima između Grčke i Turske, rečeno je iz kancelarije francuskog predsjednika.

U isto vrijeme Merkel - imajući na umu svoje naslijeđe budući da se završava njenih 15 godina na vlasti - nastoji učvrstiti napredak u nekim dugogodišnjim ciljevima, daleko od svakodnevne drame međunarodnih poslova.

To uključuje, prema dva viša izvora njemačke vlade, odlučivanje o tome kakve bi odnose Evropa trebala imati s Kinom, ponovno promišljanje oblika EU-a nakon britanskog odlaska te određivanje uloge Evrope kao odbrambene snage koja bi se trebala uskladiti s njenom ekonomskom moći.

Francusko-njemački angažman 

"Oboje (Merkel i Makron)  su svjesni da je EU u ključnom razdoblju i da će se Francuska i Njemačka - iako imaju različita stajališta o mnogim pitanjima - morati držati zajedno", rekao je jedan od dva izvora iz njemačke vlade.

Merkel i Makron u julu su radili na tome da uvjere posvađane članice EU-a da se dogovore i bloku prvi put u njegovoj istoriji daju ovlaštenja udruženog preuzimanja tereta za finansiranje oporavka od Covida-19.

Nakon tog postignuća, pažnja se sada okreće prema tome što bi duo još mogao učiniti prije završetka mandata Angele Merkel i francuskih predsjedničkih izbora 2022. godine.

"Ova posjeta svjedoči o izvanrednom nivou francusko-njemačkog angažmana na bilateralnom, evropskom i međunarodnom nivou", rečeno je iz kancelarije francuskog predsjednika.

(Agencije)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

A

20.08.2020 08:21

ko su to oni da to rade ? Sta nemaju drugoga posla. Ajte bre u ..

ODGOVORITE
Name

Demos kratos

20.08.2020 10:53

Ovo dvoje su legitimni predstavnici dviju demokratskih zemalja, izabrani na fer izborima i poslije njihovog mandata ce mirnim putem predati vlast u ruke drugog fer izabranog. Sve odluke moraju parlamenti odobriti, to nisu samo klimaoci glavom, tu postoji parlamentarna kontrola rezima. Osim toga, najbolji primjer nekadasnjih ogorcenih neprijatelja koji su bezbroj ratova vodili i bez dva WW, da se moze sklopiti prijateljstvo i medju takvima. Slijedimo primjer, imamo mi sa puno njih da sklopimo prijateljstvo.

Name

Re evropskoj stoci

20.08.2020 19:08

Bavite se vi svojim problemima npr protestima na kojima ucestvuje i po milion ljudi

Name

Arsa

20.08.2020 08:22

Trampove pudlice....ne pitate se vi ništa !

ODGOVORITE
Name

Skeptik

20.08.2020 13:12

Merkel i Makron čine EU, zato sami i razgovaraju, ostali su priljepci.

Name

Boki

20.08.2020 08:58

Ovi nikako da shvate da nisu sami, Spanija, Italija, Poljska, Madjarska Irska...da ne pominjem manje zemlje sad trebaju da padnu na trepavice jer su se njih dvoje dogovorili.

ODGOVORITE
Name

Re

20.08.2020 10:28

A Srbija?

Name

BANJALUKA

20.08.2020 09:47

Tako su se dogovarali i o bivšoj JUGOSLAVIJI pa vidimo rezultate dogovora izginuli,prognani,uništena ekonomija,narod masovno bježi iz svih novonastalih država

ODGOVORITE
Name

Zar nije

20.08.2020 10:55

"ratni manifest " bio razlog rata kod nas?

Name

Apolo 11

20.08.2020 10:01

Bolje rečeno domundjavaju se.

ODGOVORITE
Name

atila

20.08.2020 15:29

Tako je Gospodo Merkel i Makron,preurediti EU u drugu ligi EU svrstati Madjarsku,Poljsku,Rumuniju,Bugarsku,Slovacku,Hrvatsku.Smanjiti pristup EU fondovima po potrebi iz neki drzava povuci investicije,pa neka Orban i kompanija mu sisaju vesla.Do ulaska u EU bili jad i bijeda sad se najeli i oni bi da vode EU.

ODGOVORITE