Овако изгледа повратак ђака у школске клупе

Док се у региону са нестрпљењем али и зебњом чека први дан нове школске године, осврнућемо се на то како је у другим земљама изгледало поновно отварање школа.

Свијет 20.08.2020 | 07:47
Овако изгледа повратак ђака у школске клупе

Разлитиче државе су предузеле различите мјере, па су негдје обавезне маске у учионицама, негдје само изван њих, а негдје их дјеца уопште не носе.

Већина се придржава мјера физичког дистанцирања.

Нова школска година почиње различитих датума у 16 ​​савезних држава Њемачке. У неколико сјеверних држава, попут Берлина и Шлезвиг-Холштајна, ученици су се већ вратили у школе; у јужним државама настава се традиционално наставља у септембру.

Неке државе су маске учиниле обавезним у школама, мада је Сјеверна Рајна-Вестфалија за сада једина држава која захтјева ношење маски у учионицама.

Израел је предузео оштре кораке у раној пандемији корона вируса, укључујући озбиљно ограничавање кретања и затварање свих школа. До јуна је добио међународне похвале због спречавања ширења Цовид-19.

Али недуго након што су школе поново отворене у мају, по постепеном распореду, заједно са обавезним маскама и правилима физичког дистанцирања, случајеви Цовид-19 расли су широм Израела. Међу болеснима су били и школски радници и наставници. Очекује се да се школе поново отворе 1. септембра.

У Индонезији се школе отварају у етапама. Најприје су у дјеловима земље са мањом заразом у школу кренули средњошколци и старији основци.

У септембру ће у школске клупе сјести и млађи ђаци. У индонежанским школама важи да се у одељењу може наћи максимално 18 дјеце и да држе обавезну дистанцу.

Маске су обавезне и у учионицама. Уколико неко од ученика, наставника или родитеља ученика буде позитиван на Цовид-19, школа ће се моментално затворити, речено је из министарства.

Отворене су и школе у појединим америчким државама.

У Мисисипију је обавезно мјерење температуре ђацима на улазу, као и дезинфекција руку. Ђаци у Мисисипију обавезно носе маске.

Међутим, упркос мјерама, корона вирусом су се већ заразили неки ђаци, па је питање да ли ће школе у тој држави остати отворене и да ли ће се наставити са плановима за отварање школа у другим америчким државама.

Школа је у августу настављена и на острву Хаити. Стручњаци препоручују што чешће прање руку, а Хаити има проблем са снабдјевањем чистом водом. 

Дјеци су обезбјеђене маске које морају да носе како би се спречило ширење заразе.

Уругвај је до сада добро водио борбу против короне па је међу првима омогућио дјеци и повратак у школске клупе.

Број дјеце у одељењима је строго ограничен, старији ђаци обавезно носе маске. Уведен је систем пола-пола па тако ђаци пола времена проводе физички присутни на часовима, а пола времена се укључују онлајн из својих домова.

У Јужној Африци су школе отворене у јуну па је већина поново затворена на мјесец дана, због раста броја заражених, али се очекује да се све отворе до 24. августа.

Млађе генерације су се вратиле у школске клупе почетком августа.

На снази су неке претходно уведених мјера одржавања дистанце између ђака.

Тако у школама у Јоханесбургу дјеца сједе са заштитним визирима и одвојена стакленом преградом од других ђака. 

(Блиц)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јанко

20.08.2020 06:07

Нека нам је Бог у помоћи....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста казе струка

20.08.2020 07:50

Трослојне маске. Деци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

20.08.2020 08:01

Униставају дјеци здравље са маскама, страсно родитељи на ста пристајете!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Усур

20.08.2020 09:11

Бозе.

ОДГОВОРИТЕ