Ovako izgleda povratak đaka u školske klupe

Dok se u regionu sa nestrpljenjem ali i zebnjom čeka prvi dan nove školske godine, osvrnućemo se na to kako je u drugim zemljama izgledalo ponovno otvaranje škola.

Svijet 20.08.2020 | 07:47
Ovako izgleda povratak đaka u školske klupe

Razlitiče države su preduzele različite mjere, pa su negdje obavezne maske u učionicama, negdje samo izvan njih, a negdje ih djeca uopšte ne nose.

Većina se pridržava mjera fizičkog distanciranja.

Nova školska godina počinje različitih datuma u 16 ​​saveznih država Njemačke. U nekoliko sjevernih država, poput Berlina i Šlezvig-Holštajna, učenici su se već vratili u škole; u južnim državama nastava se tradicionalno nastavlja u septembru.

Neke države su maske učinile obaveznim u školama, mada je Sjeverna Rajna-Vestfalija za sada jedina država koja zahtjeva nošenje maski u učionicama.

Izrael je preduzeo oštre korake u ranoj pandemiji korona virusa, uključujući ozbiljno ograničavanje kretanja i zatvaranje svih škola. Do juna je dobio međunarodne pohvale zbog sprečavanja širenja Covid-19.

Ali nedugo nakon što su škole ponovo otvorene u maju, po postepenom rasporedu, zajedno sa obaveznim maskama i pravilima fizičkog distanciranja, slučajevi Covid-19 rasli su širom Izraela. Među bolesnima su bili i školski radnici i nastavnici. Očekuje se da se škole ponovo otvore 1. septembra.

U Indoneziji se škole otvaraju u etapama. Najprije su u djelovima zemlje sa manjom zarazom u školu krenuli srednjoškolci i stariji osnovci.

U septembru će u školske klupe sjesti i mlađi đaci. U indonežanskim školama važi da se u odeljenju može naći maksimalno 18 djece i da drže obaveznu distancu.

Maske su obavezne i u učionicama. Ukoliko neko od učenika, nastavnika ili roditelja učenika bude pozitivan na Covid-19, škola će se momentalno zatvoriti, rečeno je iz ministarstva.

Otvorene su i škole u pojedinim američkim državama.

U Misisipiju je obavezno mjerenje temperature đacima na ulazu, kao i dezinfekcija ruku. Đaci u Misisipiju obavezno nose maske.

Međutim, uprkos mjerama, korona virusom su se već zarazili neki đaci, pa je pitanje da li će škole u toj državi ostati otvorene i da li će se nastaviti sa planovima za otvaranje škola u drugim američkim državama.

Škola je u avgustu nastavljena i na ostrvu Haiti. Stručnjaci preporučuju što češće pranje ruku, a Haiti ima problem sa snabdjevanjem čistom vodom. 

Djeci su obezbjeđene maske koje moraju da nose kako bi se sprečilo širenje zaraze.

Urugvaj je do sada dobro vodio borbu protiv korone pa je među prvima omogućio djeci i povratak u školske klupe.

Broj djece u odeljenjima je strogo ograničen, stariji đaci obavezno nose maske. Uveden je sistem pola-pola pa tako đaci pola vremena provode fizički prisutni na časovima, a pola vremena se uključuju onlajn iz svojih domova.

U Južnoj Africi su škole otvorene u junu pa je većina ponovo zatvorena na mjesec dana, zbog rasta broja zaraženih, ali se očekuje da se sve otvore do 24. avgusta.

Mlađe generacije su se vratile u školske klupe početkom avgusta.

Na snazi su neke prethodno uvedenih mjera održavanja distance između đaka.

Tako u školama u Johanesburgu djeca sjede sa zaštitnim vizirima i odvojena staklenom pregradom od drugih đaka. 

(Blic)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Janko

20.08.2020 08:07

Neka nam je Bog u pomoći....

ODGOVORITE
Name

Sta kaze struka

20.08.2020 09:50

Troslojne maske. Deci.

ODGOVORITE
Name

Komentar

20.08.2020 10:01

Unistavaju djeci zdravlje sa maskama, strasno roditelji na sta pristajete!!

ODGOVORITE
Name

Usur

20.08.2020 11:11

Boze.

ODGOVORITE