Ова занимања у РС су посебно на удару кризе

Ако не вјерујете премијеру, вјерујте подацима Завода за запошљавање РС, по којима је од почетка пандемије без посла остало 10.440 радника, док је истовремено око 9.200 људи с бироа нашло посао.

Република Српска 19.08.2020 | 19:27
Ова занимања у РС су посебно на удару кризе

Овим ријечима је прошле седмице предсједник Владе РС описивао стање на тржишту рада Републике Српске у вријеме пандемије новог вируса корона. Тако је од марта до првих дана августа Српска остала без неких 1.200 радних мјеста.

Српскаинфо је од Завода за запошљавање Републике Српске тражила информације ко је остао без посла у вријеме кризе изазавне пандемијом новог вируса корона, а ко је нашао запослење на бироу рада.

Њихови подаци су занимљиви, јер откривају да је највећи број радника од марта примљен у оне дјелатности које су и подијелиле највише отказа. Ријеч је о прерађивачкој индустрији, трговини и угоститељству Републике Српске.

Послодавци који се баве трговином и они из области угоститељства су од 19. марта до 14. августа, дакле у пет мјесеци, отпустили око 3.900 радника, док су у истом том периоду запослили више од 3.100 радника.

– У ове двије делатности се дешава сљедеће: један велики трговачки ланац отпусти 200 радника, некима су истекли уговори на одређено, неки су технолошки вишак и сви одлазе на биро рада. Онда други трговачки ланац, односно више њих, убрзо запосли те раднике, док својих неколико отпусти из истих, претходно наведених, разлога – објашњава за Српскаинфо Горан Савановић, предсједник Синдиката трговине, угоститељства, туризма и услужних дјелатности РС.

Каже да ови послодавци само врте јадне људе у круг. 

– Највећи број људи који остаје без посла је са уговорима на одређено, али има ту и технолошког вишка. То је само прелијевање из шупљег у празно – илуструје Савановић.

Каже да је, по подацима овог Синдиката, заправо 500 радника у трговини остало без посла и њих око 300 у угоститељству.

– Нема ту великих осцилација и нема пуно промјена. Примају људе на мјесец дана до три мјесеца, па као не буде задовољан с њим и не продужи му уговор. Радник одлази на биро и добије посао у другој трговини. Ево, сви трговачки ланци тренутно имају огласе за посао, свима требају радници. Највеће промјене се дешавају у мањим трговинама, које власници затварају због кризе – истиче Савановић.

Иста таква ситуација је, како тврде, и у угоститељству, уз то да има доста случајева да, како каже, власници напуштају бизнис због нових услова рада и дају неком другом објекат у закуп и преноси му раднике.

– У суштини, ово је благи пад запослености у овом периоду, а запосленост је сведена на мимимум. То је егзистенцијални минимум, нарочито у малим трговинама, гдје ради један радник, а потребно је троје – закључује Савановић.

(Српскаинфо)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

НР

19.08.2020 17:40

Добију паре од бироа за запосљавање радника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

3509

19.08.2020 17:44

Не само да послодавци врте у круг раднике, већ од државе неколико пута узимају подстицаје за запошљавање по моделу прво опусти па поново прими.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АААА

19.08.2020 19:40

СВАКО ВИДИ ДА ЈЕ СВАКИ ДАН СВЕ МАЊЕ ПОСЛА,ПРИВРЕДНИЦИ СЕ СНАЛАЗЕ КАКИ ЗНАЈУ И УМИЈУ,ЈЕДНЕ ЗАПОСЉАВАЈУ ДРУГЕ ОТПУСТАЈУ,У НАЈВЕЦЕМ СЛУЦАЈУ ЗБОГ КОРИСТЕЊА СРЕДСТАВА ОД ДРЗАВЕ.ОА АКО НИЈЕ СМАЊЕН ОБИМ ЗАПОСЛЕНОСТИ,ГДЈЕ СУ ОНДА ОРИХОДИ У БУДЗЕТ КАО ОРЕ КОРОНЕ.СВЕ ФИКТИВНО,СВЕ ЛАЗ.

Name

Скептик

19.08.2020 18:23

Каква манипулација. Реалнији подаци су: утврдити број незапослених на бироу данас и број незапослених на бироу у марту. Разлику чини број радника који су остали без посла јер у ову званичну статистику нису ушли радници који су радили на одређено и којима је истекао уговор. Значи, БРОЈ НЕЗАПИСЛЕНИХ НА БИРОУ ЈЕ ОД ПОЧЕТКА ПАНДЕМИЈЕ ПОВЕЋАН ЗА....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тадивоје

19.08.2020 19:17

Мафија је поскидала људе са бироа поцетком фебруара,зликовци Снсд фасисти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Огорцена

20.08.2020 06:31

МАЛИ ПРИВРЕДНИЦИ СУ МА КОЉЕНИМА ПОСЛА СЛАБО НАМЕТИ ДРЗАВЕ НЕНОРМАЛНИ СА КИМ ГОД ОД КОЛЕГА САМ СЗАЛА РЗМИСЉАЈУ ДА ЗАТВОРЕ НЕМОЗЕ СЕ ИЗДРЗАТИ ДРЗАВА НИСЗА НИЈЕ УЦИНИЛА ДА ОЛАКСА МАЛИМ ПРИВРЕДНИЦИМА ДАЛА ПЛАТУ И КРАЈ А НАМЕЗИ ИСТИ ДАВИМО СЕ МОРАЈУ НЕСТО УЦИНИТИ СЗРАМАЦА НЕМА А НАСИ НЕМАЈУ НОВЦА НИ ЗА ХРАНУ А КАМО ЛИ ЛУКСУЗ СИСАЊЕ КОЗМЕТИЦАР ТО САМО ЈЕДНОМ У ПАР МЈЕСЕЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Балкане мој

20.08.2020 07:55

Казу, "послодавци врте исте раднике у круг...". Мозе ли иста на Балкану без муцке и негативног мудровања.

ОДГОВОРИТЕ