Шта се у јавном сектору куповало у вријеме "корона кризе"?

На порталу јавних набавки БиХ ових дана нема милионских тендера, куповине скупих аутомобила, луксузног намјештаја и сличних ствари. Међутим, да ли се новац током трајање кризе стварно рационално троши?!

Република Српска 19.08.2020 | 07:28
Шта се у јавном сектору куповало у вријеме "корона кризе"?

Ми смо провјерили шта се то набављало посљедњих дана и да ли је на дјелу штедња новца, како би се што лакше сузбиле посљедице пандемије вируса корона. Напомињемо, бавили смо се само набавкама које су објављене посљедњих дана.

На порталу можемо видјети да се ових дана углавном све вртило око набавки канцеларијског материјала, услуга штампања и одржавања појединих апарата, набавци хране за домове и здравствене установе, те набавке медицинске опреме. Међутим, било је и других набавки, који грађанима БиХ махом изгледају нелогично. 

Термоелектране Тузла процјењују да ће набавка пасте и сапуна коштати 9.000 КМ, а у Шипову се гради капела на градском гробљу, која ће коштати више од 100.000 КМ. 

Олимпијски центар “Јахорина” Пале набавља цигарете и цигарилосе, а процијењана вредност је око 30.000 КМ без ПДВ. Служба за заједничке послове институција БиХ издваја око 30.000 КМ за набавку зачина, планира и око 50.000 КМ за угоститељске потребе, те више од 100.000 КМ за набавку разних прехрамбених производа. 

У међувремену из ОЦ "Јахорина" су рекли да је извршена набавка цигарета и циграилоса процјењене вриједности 30.000 КМ. Како Олимпијски центар Јахорина у свом саставу има Угоститељски објекат, наведена набавка је и објављена у сврхе продаје у угоститељнском објекту и употпуњавања понуде. Дакле, ради се о оквирном споразуму чија је процјењена вриједност 30.000 КМ и чије је трајање 1 година.

Водовод Приједор набавља службени ауто процијењене вриједности 17.000 КМ, а комбије ће набављати федерална полиција, која процјењује да ће их то коштати око 200.000 КМ.

ЈП БХ Поште у Сарајеву набављају једнократе заштитне маске, тачније њих 10.000 комада, процијењене вриједности 10.000 КМ без ПДВ, што значи да би једна могла да кошта више од једну КМ по комаду.

Такође, примјетно је да се посљедњих дана новац издваја и за модернизацију саобраћајница, постављање расвјете, изградњу паркинга, сређивање језгра градова, за шта стручњаци кажу да је уобичајена појава у ово доба изборне године.

– Честа је пракса да се у изборним годинама више новца издваја на радове, због предизборног промовисања. Наредних месеци ћемо видети да ли ће и ове године бити тако или је корона ипак утицала на ову праксу. Такође, посљедњих мјесеци имали смо појачене набавке из области здравства. И ту смо имали много примјера заобилажења закона, као и чињеницу да то није зауставило неке друге набавке, чак ни у ванредном стању – каже за Српскаинфо извршни директор Транспаренси Интернешнала, Ивана Корајлић.

Истиче да прво треба погледати сву тендерску документацију како би се могло коментарисати да ли су цијене реалне, али ипак истиче да из искуства зна да су неке цијене веће него код истих производа у слободној продаји.

– Дешава се да је јако тешко процијенити реалну вриједност набављених ствари, посебно када су у питању услуге, па се оне процјењују на много већу вриједност него што реално јесте – објашњава Корајлићева.

Додаје да је додатни проблем и што поједини произвођачи у појединим областима имају монопол и сами постављају цијену коју желе.

(БН/Српскаинфо)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

избјеглица

19.08.2020 06:39

Пара има, само не дају народу. Народе сути и трпикада не знас другације,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја и биса

19.08.2020 08:38

Добро смо опремили и бројно попунили васу а прије свега насу милицију

Name

мики

19.08.2020 06:40

Не секирам се за њих већ што и од мене узму парицу за своје потребе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

19.08.2020 07:45

лаксе би било одговорит 'ста није купљено'.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цигарилоси?

19.08.2020 08:53

Јел' за Кошарца? Чо'јек навик'о.

Name

Буши Гуме Ха Ха

19.08.2020 08:13

Како не контате, све то је "Вилино Коло", уиграно до танчина. "Ја теби волко ти мени нолко".

ОДГОВОРИТЕ