Šta se u javnom sektoru kupovalo u vrijeme "korona krize"?

Na portalu javnih nabavki BiH ovih dana nema milionskih tendera, kupovine skupih automobila, luksuznog namještaja i sličnih stvari. Međutim, da li se novac tokom trajanje krize stvarno racionalno troši?!

Republika Srpska 19.08.2020 | 07:28
Šta se u javnom sektoru kupovalo u vrijeme "korona krize"?

Mi smo provjerili šta se to nabavljalo posljednjih dana i da li je na djelu štednja novca, kako bi se što lakše suzbile posljedice pandemije virusa korona. Napominjemo, bavili smo se samo nabavkama koje su objavljene posljednjih dana.

Na portalu možemo vidjeti da se ovih dana uglavnom sve vrtilo oko nabavki kancelarijskog materijala, usluga štampanja i održavanja pojedinih aparata, nabavci hrane za domove i zdravstvene ustanove, te nabavke medicinske opreme. Međutim, bilo je i drugih nabavki, koji građanima BiH mahom izgledaju nelogično. 

Termoelektrane Tuzla procjenjuju da će nabavka paste i sapuna koštati 9.000 KM, a u Šipovu se gradi kapela na gradskom groblju, koja će koštati više od 100.000 KM. 

Olimpijski centar “Jahorina” Pale nabavlja cigarete i cigarilose, a procijenjana vrednost je oko 30.000 KM bez PDV. Služba za zajedničke poslove institucija BiH izdvaja oko 30.000 KM za nabavku začina, planira i oko 50.000 KM za ugostiteljske potrebe, te više od 100.000 KM za nabavku raznih prehrambenih proizvoda. 

U međuvremenu iz OC "Jahorina" su rekli da je izvršena nabavka cigareta i cigrailosa procjenjene vrijednosti 30.000 KM. Kako Olimpijski centar Jahorina u svom sastavu ima Ugostiteljski objekat, navedena nabavka je i objavljena u svrhe prodaje u ugostiteljnskom objektu i upotpunjavanja ponude. Dakle, radi se o okvirnom sporazumu čija je procjenjena vrijednost 30.000 KM i čije je trajanje 1 godina.

Vodovod Prijedor nabavlja službeni auto procijenjene vrijednosti 17.000 KM, a kombije će nabavljati federalna policija, koja procjenjuje da će ih to koštati oko 200.000 KM.

JP BH Pošte u Sarajevu nabavljaju jednokrate zaštitne maske, tačnije njih 10.000 komada, procijenjene vrijednosti 10.000 KM bez PDV, što znači da bi jedna mogla da košta više od jednu KM po komadu.

Takođe, primjetno je da se posljednjih dana novac izdvaja i za modernizaciju saobraćajnica, postavljanje rasvjete, izgradnju parkinga, sređivanje jezgra gradova, za šta stručnjaci kažu da je uobičajena pojava u ovo doba izborne godine.

– Česta je praksa da se u izbornim godinama više novca izdvaja na radove, zbog predizbornog promovisanja. Narednih meseci ćemo videti da li će i ove godine biti tako ili je korona ipak uticala na ovu praksu. Takođe, posljednjih mjeseci imali smo pojačene nabavke iz oblasti zdravstva. I tu smo imali mnogo primjera zaobilaženja zakona, kao i činjenicu da to nije zaustavilo neke druge nabavke, čak ni u vanrednom stanju – kaže za Srpskainfo izvršni direktor Transparensi Internešnala, Ivana Korajlić.

Ističe da prvo treba pogledati svu tendersku dokumentaciju kako bi se moglo komentarisati da li su cijene realne, ali ipak ističe da iz iskustva zna da su neke cijene veće nego kod istih proizvoda u slobodnoj prodaji.

– Dešava se da je jako teško procijeniti realnu vrijednost nabavljenih stvari, posebno kada su u pitanju usluge, pa se one procjenjuju na mnogo veću vrijednost nego što realno jeste – objašnjava Korajlićeva.

Dodaje da je dodatni problem i što pojedini proizvođači u pojedinim oblastima imaju monopol i sami postavljaju cijenu koju žele.

(BN/Srpskainfo)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

izbjeglica

19.08.2020 08:39

Para ima, samo ne daju narodu. Narode suti i trpikada ne znas drugacije,.

ODGOVORITE
Name

Baja i bisa

19.08.2020 10:38

Dobro smo opremili i brojno popunili vasu a prije svega nasu miliciju

Name

miki

19.08.2020 08:40

Ne sekiram se za njih već što i od mene uzmu paricu za svoje potrebe.

ODGOVORITE
Name

bl

19.08.2020 09:45

lakse bi bilo odgovorit 'sta nije kupljeno'.

ODGOVORITE
Name

Cigarilosi?

19.08.2020 10:53

Jel' za Košarca? Čo'jek navik'o.

Name

Buši Gume Ha Ha

19.08.2020 10:13

Kako ne kontate, sve to je "Vilino Kolo", uigrano do tančina. "Ja tebi volko ti meni nolko".

ODGOVORITE