Акумулирани губитак премашио 56 милиона марака

– Већински државна Пословна зона Бањалука завршила је прво полугодиште ове године у минусу од 83.000 марака, чиме је акумулирани губитак премашио 56 милиона КМ.

Република Српска 18.08.2020 | 20:36
Акумулирани губитак премашио 56 милиона марака

Ревизори су утврдили да су краткорочне обавезе „Пословне зоне“ значајно веће од обртне имовине, да је угрожена финансијска стабилност и ликвидност, те да се може довести у питање могућност наставка пословања.

Управа друштва израдила је акциони план да би се „извукла“ из тешке ситуације.

„Акционим планом предвиђено је да се постојеће и потенцијалне обавезе намире из средстава текућег пословања, кредитног задужења или продаје некретнина“, навели су ревизори.

Додали су да је предузеће оптерећено и обавезама из ранијег периода, везаним за неријешене судске спорове, извршне поступке по пресудама, акумулиране губитке, неријешене имовинско-правне односе…

Укупни приходи које је „Пословна зона“, која се налази на простору некадашњег Инцела, имала у првих шест мјесеци износе око 808.513 КМ и за око 68 хиљада су мањи него у истом периоду лани.

Расходи им износе 891.887 КМ и смањени су за око 24 хиљаде марака.

Запошљавају око 36 радника.

Некретнине нестале „из папира“.

Један од основних проблема које је истакао ревизор у вези са „Пословном зоном“ је тај што полажу право на некретнине које се налазе изван обухвата пословног круга.

Некретнине су на различитим локацијама града Бањалука, али нису евидентиране у пословним књигама и „због недовољно поузданих података“ ревизори нису могли да утврде те некретнине.

Већински власник „Пословне зоне“ је Република Српска преко Акцијског фонда, Фонда за реституцију и ПРЕФ-а.

„Пословна зона“ Бањалука настала је након промјена у предузећу „Инцел Холдинг“ 2009. године и спајања зависних предузећа у једно ново предузеће под називом „Инцел“, које је затим раздвојено на „Пословну зону“ и  и „Индустријске плантаже“.

Основна дјелатност је изнајмљивање и пословање сопственим некретнинама.

(Цапитал)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Пирален

18.08.2020 19:36

Оцистити земљу од отрова,па после полако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПИСИ

18.08.2020 19:40

ПРОПАЛО ЦУЈ АКЦИОНИ ПЛАН КАО ОДЈЕДНОМ СЕ ДОЗВАЛИ ПАМЕТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зналац

18.08.2020 20:13

Хаха, па зна се ста знаци кад некретнине нису заведене у књиге!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

19.08.2020 04:42

Нико није у овој држави у плусу, Једино владари и њихове фирме које на тендерима побједјују увјек и грабе из буџета.Узми Аго колико ти драго. Па врјеме је већ једном да владарови врапцици који већ 15 година кљуцају мрвице и гласају за њих додју до памети.

ОДГОВОРИТЕ