Akumulirani gubitak premašio 56 miliona maraka

– Većinski državna Poslovna zona Banjaluka završila je prvo polugodište ove godine u minusu od 83.000 maraka, čime je akumulirani gubitak premašio 56 miliona KM.

Republika Srpska 18.08.2020 | 20:36
Akumulirani gubitak premašio 56 miliona maraka

Revizori su utvrdili da su kratkoročne obaveze „Poslovne zone“ značajno veće od obrtne imovine, da je ugrožena finansijska stabilnost i likvidnost, te da se može dovesti u pitanje mogućnost nastavka poslovanja.

Uprava društva izradila je akcioni plan da bi se „izvukla“ iz teške situacije.

„Akcionim planom predviđeno je da se postojeće i potencijalne obaveze namire iz sredstava tekućeg poslovanja, kreditnog zaduženja ili prodaje nekretnina“, naveli su revizori.

Dodali su da je preduzeće opterećeno i obavezama iz ranijeg perioda, vezanim za neriješene sudske sporove, izvršne postupke po presudama, akumulirane gubitke, neriješene imovinsko-pravne odnose…

Ukupni prihodi koje je „Poslovna zona“, koja se nalazi na prostoru nekadašnjeg Incela, imala u prvih šest mjeseci iznose oko 808.513 KM i za oko 68 hiljada su manji nego u istom periodu lani.

Rashodi im iznose 891.887 KM i smanjeni su za oko 24 hiljade maraka.

Zapošljavaju oko 36 radnika.

Nekretnine nestale „iz papira“.

Jedan od osnovnih problema koje je istakao revizor u vezi sa „Poslovnom zonom“ je taj što polažu pravo na nekretnine koje se nalaze izvan obuhvata poslovnog kruga.

Nekretnine su na različitim lokacijama grada Banjaluka, ali nisu evidentirane u poslovnim knjigama i „zbog nedovoljno pouzdanih podataka“ revizori nisu mogli da utvrde te nekretnine.

Većinski vlasnik „Poslovne zone“ je Republika Srpska preko Akcijskog fonda, Fonda za restituciju i PREF-a.

„Poslovna zona“ Banjaluka nastala je nakon promjena u preduzeću „Incel Holding“ 2009. godine i spajanja zavisnih preduzeća u jedno novo preduzeće pod nazivom „Incel“, koje je zatim razdvojeno na „Poslovnu zonu“ i  i „Industrijske plantaže“.

Osnovna djelatnost je iznajmljivanje i poslovanje sopstvenim nekretninama.

(Capital)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Piralen

18.08.2020 19:36

Ocistiti zemlju od otrova,pa posle polako.

ODGOVORITE
Name

PISI

18.08.2020 19:40

PROPALO CUJ AKCIONI PLAN KAO ODJEDNOM SE DOZVALI PAMETI.

ODGOVORITE
Name

Znalac

18.08.2020 20:13

Haha, pa zna se sta znaci kad nekretnine nisu zavedene u knjige!

ODGOVORITE
Name

Apolo 11

19.08.2020 04:42

Niko nije u ovoj državi u plusu, Jedino vladari i njihove firme koje na tenderima pobjedjuju uvjek i grabe iz budžeta.Uzmi Ago koliko ti drago. Pa vrjeme je već jednom da vladarovi vrapcici koji već 15 godina kljucaju mrvice i glasaju za njih dodju do pameti.

ODGOVORITE