Биће предложено: Ко дође из Хрватске - карантин

Словенски министар здравства Томаж Гантар изјавио је у понедјељак да ће влади предложити да до краја седмице уведе карантин за Словенце који се враћају из Хрватске, истичући да је то "јединствено мишљење" медицинских стручњака.

Регион 18.08.2020 | 07:45
Биће предложено: Ко дође из Хрватске - карантин

Ако влада такву одлуку донесе у сриједу или четвртак, онда би се словенским туристима који желе избјећи карантин дало још "највише два или три дана" да се врате кући, рекао је Гантар јавној телевизији.

Министар не вјерује да би се то могло промијенити у случају пада "уноса" коронавируса преко словенских туриста који љетују у Хрватској или у случају смањивања броја дневно заражених, јер Хрватска "већ има експоненцијални раст" зараза у задње вријеме.

Такође је истакао да није могућ "селективан" приступ, према животној доби и карантину уводити само за оне од 15 до 35 година који се најчешће заразе или према онима који долазе из епидемиолошки мање рискантних жупанија, на примјер из Истре.

Гантар је појаснио да би прво било нерационално јер у Хрватску већином путују породице са дјецом, док је у вези с другом опцијом казао да је Словенија увијек до сада примјењивала јединствен критериј по државама, а не регијама за састављање листе рискантних дестинација.

Но, притом је пропустио рећи да је Словенија прије мјесец дана на "црвену" листу уврстила цијелу Чешку, да би послије писма чешког премијера Андреја Бабиша словенском премијеру Јанезу Јанши упозорење задржала само за једну рударску регију у којој је забиљежен скок инфекција.

(Хина)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Скептик

18.08.2020 05:52

Како су сви ови из ЕУ чекали да прођу годишњи одмори па да онда уводе карантине...Наивно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре скептик

18.08.2020 08:31

Истина,све организују како би другима отезали,стока је то.