Biće predloženo: Ko dođe iz Hrvatske - karantin

Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar izjavio je u ponedjeljak da će vladi predložiti da do kraja sedmice uvede karantin za Slovence koji se vraćaju iz Hrvatske, ističući da je to "jedinstveno mišljenje" medicinskih stručnjaka.

Region 18.08.2020 | 07:45
Biće predloženo: Ko dođe iz Hrvatske - karantin

Ako vlada takvu odluku donese u srijedu ili četvrtak, onda bi se slovenskim turistima koji žele izbjeći karantin dalo još "najviše dva ili tri dana" da se vrate kući, rekao je Gantar javnoj televiziji.

Ministar ne vjeruje da bi se to moglo promijeniti u slučaju pada "unosa" koronavirusa preko slovenskih turista koji ljetuju u Hrvatskoj ili u slučaju smanjivanja broja dnevno zaraženih, jer Hrvatska "već ima eksponencijalni rast" zaraza u zadnje vrijeme.

Takođe je istakao da nije moguć "selektivan" pristup, prema životnoj dobi i karantinu uvoditi samo za one od 15 do 35 godina koji se najčešće zaraze ili prema onima koji dolaze iz epidemiološki manje riskantnih županija, na primjer iz Istre.

Gantar je pojasnio da bi prvo bilo neracionalno jer u Hrvatsku većinom putuju porodice sa djecom, dok je u vezi s drugom opcijom kazao da je Slovenija uvijek do sada primjenjivala jedinstven kriterij po državama, a ne regijama za sastavljanje liste riskantnih destinacija.

No, pritom je propustio reći da je Slovenija prije mjesec dana na "crvenu" listu uvrstila cijelu Češku, da bi poslije pisma češkog premijera Andreja Babiša slovenskom premijeru Janezu Janši upozorenje zadržala samo za jednu rudarsku regiju u kojoj je zabilježen skok infekcija.

(Hina)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Skeptik

18.08.2020 07:52

Kako su svi ovi iz EU čekali da prođu godišnji odmori pa da onda uvode karantine...Naivno.

ODGOVORITE
Name

re skeptik

18.08.2020 10:31

Istina,sve organizuju kako bi drugima otezali,stoka je to.