"Вирус је створен у лабораторији, а СЗО је све заташкала"

Кинеска докторица Ли-Менг Јан, која је побјегла из државе јер је, како тврди, добијала пријетње, изнијела је оптужбе да је корона вирус настао у војној лабораторији, те да је Свјетска здравствена организација од раније скривала да је ријеч о направљеној инфекцији.

Свијет 18.08.2020 | 07:24
"Вирус је створен у лабораторији, а СЗО је све заташкала"

Ли-Менг Јан, чији су породица и пријатељи били испитивани и наводно им је пријећено од стране чланова Комунистичке партије, постала је узбуњивач пошто је пребјегла у Сједињене Америчке Државе.

Она је открила да је вирус намјерно направљен у једној од лабораторија приликом експеримента са корона вирусима на слијепим мишевима, али је Кина демантовала њене тврдње.

Како је све кренуло

Радила је као вирусолог прошлог децембра на Универзитету у Хонгконгу у лабораторији за јавно здравље, која је уједно и центар СЗО за проучавање инфективних болести. Њен претпостављени, професор Лео Пун, замолио ју је да истражи мистериозно жариште вируса јако сличном САРС-у у кинеском граду Wухан, из ког је кренула пандемија корона вируса.

Професор Пун је, иначе био један од научника који је својевремено 2003. године учествовао у откривању генома вируса САРС.

Како јављају свјетски медији, оно што је открила др Јан званични Пекинг је игнорисао и заташкао. Она је наводно још у јануару знала да су се појавила жаришта у Wухану, гдје је дошло до преноса вируса са човјека на човјека међу породицама.

Такође, знала је да у том граду постоји већи број заражених него што су то званични подаци говорили.

"Нису жељели јавну дискусију, само су говорили људима да не брину", испричала је Јан за "Фоx неwс" и казала да је била лаж да је вирус кренуо са пијаце у Wухану.

Како каже, др Јан није била једини медицински радник који је желио да јавности предочи истину о корона вирусу. Осам доктора ухапшено је 23. јануара због упозорења о корона вирусу које су дијелили на друштвеним мрежама, наводећи да "шире неистине".

Затим је један од узбуњивача, др Ли Венлијанг преминуо 7. фебруара.

Ломбардија и "Диамонд Принцесс"

Др Јан је схватила да нешто мора да учини пошто је почело глобално ширење корона вируса, односно жаришта у Ломбардији, Италији, као и на крузеру Диамонд Принцесс који је тада пристао у луку у јапанском граду Јокохама. Затим је вирус "букнуо" у Сјеверној Кореји, Ирану, Блиском истоку итд.

Како је почео да расте број мртвих, она је схватила је имала знање о овом вирусу, те да наводно њена држава покушава све да заташка. Како наводе страни медији, докторима је речено да дају дијагнозу за пацијенте који су само повезани са пијацом у Wухану.

"Схватила сам да је ово узбуна за цијели свијет. Нисам могла више да шутим", испричала је она за америчку ТВ мрежу.

"Шути и буди опрезна"

Како каже, у више наврата покушала је да пријави своја открића, а један од надређених јој је рекао да "ћути и буде опрезна".

Ужаснута чињеницом да има информацију која би могла да спаси животе, 36-годишња докторка одлучила је да побјегне у Сједињене Америчке Државе. Била је то тешка одлука, јер је удата, али и кћерка јединица оца инжењера и мајке учитељице.

Знала је да ако оде да никада више неће моћи да види своју породицу, те да ће, како тврди, можда да их казне због њеног бјекства и државне тајне које је открила. Како каже, сумњала је да ће вјероватно бити убијена уколико открије информације док је у Кини.

Лажов и издајник

Преплашена и са малим кофером, она је авионом 28. априла стигла у Лос Ангелес, гдје је властима испричала своју причу и тражила дозволу да може да остане у Америци.

У исто вријеме, њена канцеларија и кућа су претресени, а оптужила је власти да су пријетиле њеним ближњима.

Тврди да су чак родитељи били приморани да кажу да је лажов и издајица.

Деманти Универзитета Хонгконг

Кинеске власти су одбациле њене тврдње.

У склопу тога, Универзитет Хонгконга огласио се саопштењем у ком се наводи да њена изјава нема везе са кључним чињеницама.

"Др Јан никада није вршила истраживање преноса вируса са човјека на човјека у периоду од децембра 2019. до јануара 2020. године. Желимо да истакнемо да је др Јан можда преувеличала чињенице које немају научно упориште, те да су обичне гласине", наводи се у саопштењу Универзитета.

(Агенције)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Скептик

18.08.2020 05:41

""Вирус" се шириоиз Wухана у Ломбардију, Италији, као и на крузеру Диамонд Принцесс који је тада пристао у луку у јапанском граду Јокохама. Затим је вирус "букнуо" у Сјеверној Кореји, Ирану, Блиском истоку итд..." Значи, "вирус" се ширио свуда по свијету осим по самој Кини!!!!!????? Пекинг ништа!? Шангај ништа?! Ма дај....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХХХ

18.08.2020 06:45

Скептик ,баш си прави СКЕПТИК НЕЗНАЛИЦСА.

Name

ре скептик

18.08.2020 09:23

кинези су намјерно пуштали туристе из Кине да миле по цијелом свијету, нису хтјели да затворе своје границе , ћутали су, а велика група туриста из Wухана у фебруару је умарширала у БИХ, Италију

Name

Знаци...

18.08.2020 12:41

Доналд изгледа није без везе упирао прст на ..оне тамо..

Name

Монопол

18.08.2020 05:56

Зена је у праву вирус је направљрн и измисљен то је истина док има такву снагу и моц дјеловања.Биолиски рат да се унисти економија и оривреда и о ако сиромасних земаља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шта рећи

18.08.2020 05:56

Стандардна прича и пљувачина по својој земљи ради папира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Монгол

18.08.2020 06:09

Може ли се вјеровати свему што читамо. Остаје дилема је ли докторица рекла истину или је и то лаж са вишим циљем. Закључак је чувај се свега и свачега уколико је могуће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

18.08.2020 06:44

Ако добро схватам, докторка је пребјегла код Амера, саопштила њима и цијелом свијету ту фантастичну "истину" , и тиме је ево спасила васцијело човјечанство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.08.2020 11:29

Истина је да је вирус вјештачки, да је направљен у Кини, као и то да су власти орешуткиваке све то. То су чињенице, које су већ познате.

Name

А

18.08.2020 07:20

Лаж за мало наивне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

име

18.08.2020 07:35

Добро, Кинескиња у Америци, пљује по Кини и СЗО. Замишљам како она даје изјаву а Трамп испед ње у једној руци држи папир са којег чита, а у другој њену дозволу за боравак у Америци. Да је пребјегла било гдје друго, па ајд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре име

18.08.2020 16:38

Најбоље да је побјегла код нас хахахахаааа али би се усрецила

Name

Хм

18.08.2020 07:54

Прелепо, да би било истинито.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.08.2020 08:46

Ма наравно,јер инаце комуностицке диктатуре су познате по томе да не скривају истину и не лазу народ. Као некад сто су говорили првих дана цернобиљске катастрофе да се није десило ниста.