"Virus je stvoren u laboratoriji, a SZO je sve zataškala"

Kineska doktorica Li-Meng Jan, koja je pobjegla iz države jer je, kako tvrdi, dobijala prijetnje, iznijela je optužbe da je korona virus nastao u vojnoj laboratoriji, te da je Svjetska zdravstvena organizacija od ranije skrivala da je riječ o napravljenoj infekciji.

Svijet 18.08.2020 | 07:24
"Virus je stvoren u laboratoriji, a SZO je sve zataškala"

Li-Meng Jan, čiji su porodica i prijatelji bili ispitivani i navodno im je prijećeno od strane članova Komunističke partije, postala je uzbunjivač pošto je prebjegla u Sjedinjene Američke Države.

Ona je otkrila da je virus namjerno napravljen u jednoj od laboratorija prilikom eksperimenta sa korona virusima na slijepim miševima, ali je Kina demantovala njene tvrdnje.

Kako je sve krenulo

Radila je kao virusolog prošlog decembra na Univerzitetu u Hongkongu u laboratoriji za javno zdravlje, koja je ujedno i centar SZO za proučavanje infektivnih bolesti. Njen pretpostavljeni, profesor Leo Pun, zamolio ju je da istraži misteriozno žarište virusa jako sličnom SARS-u u kineskom gradu Wuhan, iz kog je krenula pandemija korona virusa.

Profesor Pun je, inače bio jedan od naučnika koji je svojevremeno 2003. godine učestvovao u otkrivanju genoma virusa SARS.

Kako javljaju svjetski mediji, ono što je otkrila dr Jan zvanični Peking je ignorisao i zataškao. Ona je navodno još u januaru znala da su se pojavila žarišta u Wuhanu, gdje je došlo do prenosa virusa sa čovjeka na čovjeka među porodicama.

Takođe, znala je da u tom gradu postoji veći broj zaraženih nego što su to zvanični podaci govorili.

"Nisu željeli javnu diskusiju, samo su govorili ljudima da ne brinu", ispričala je Jan za "Fox news" i kazala da je bila laž da je virus krenuo sa pijace u Wuhanu.

Kako kaže, dr Jan nije bila jedini medicinski radnik koji je želio da javnosti predoči istinu o korona virusu. Osam doktora uhapšeno je 23. januara zbog upozorenja o korona virusu koje su dijelili na društvenim mrežama, navodeći da "šire neistine".

Zatim je jedan od uzbunjivača, dr Li Venlijang preminuo 7. februara.

Lombardija i "Diamond Princess"

Dr Jan je shvatila da nešto mora da učini pošto je počelo globalno širenje korona virusa, odnosno žarišta u Lombardiji, Italiji, kao i na kruzeru Diamond Princess koji je tada pristao u luku u japanskom gradu Jokohama. Zatim je virus "buknuo" u Sjevernoj Koreji, Iranu, Bliskom istoku itd.

Kako je počeo da raste broj mrtvih, ona je shvatila je imala znanje o ovom virusu, te da navodno njena država pokušava sve da zataška. Kako navode strani mediji, doktorima je rečeno da daju dijagnozu za pacijente koji su samo povezani sa pijacom u Wuhanu.

"Shvatila sam da je ovo uzbuna za cijeli svijet. Nisam mogla više da šutim", ispričala je ona za američku TV mrežu.

"Šuti i budi oprezna"

Kako kaže, u više navrata pokušala je da prijavi svoja otkrića, a jedan od nadređenih joj je rekao da "ćuti i bude oprezna".

Užasnuta činjenicom da ima informaciju koja bi mogla da spasi živote, 36-godišnja doktorka odlučila je da pobjegne u Sjedinjene Američke Države. Bila je to teška odluka, jer je udata, ali i kćerka jedinica oca inženjera i majke učiteljice.

Znala je da ako ode da nikada više neće moći da vidi svoju porodicu, te da će, kako tvrdi, možda da ih kazne zbog njenog bjekstva i državne tajne koje je otkrila. Kako kaže, sumnjala je da će vjerovatno biti ubijena ukoliko otkrije informacije dok je u Kini.

Lažov i izdajnik

Preplašena i sa malim koferom, ona je avionom 28. aprila stigla u Los Angeles, gdje je vlastima ispričala svoju priču i tražila dozvolu da može da ostane u Americi.

U isto vrijeme, njena kancelarija i kuća su pretreseni, a optužila je vlasti da su prijetile njenim bližnjima.

Tvrdi da su čak roditelji bili primorani da kažu da je lažov i izdajica.

Demanti Univerziteta Hongkong

Kineske vlasti su odbacile njene tvrdnje.

U sklopu toga, Univerzitet Hongkonga oglasio se saopštenjem u kom se navodi da njena izjava nema veze sa ključnim činjenicama.

"Dr Jan nikada nije vršila istraživanje prenosa virusa sa čovjeka na čovjeka u periodu od decembra 2019. do januara 2020. godine. Želimo da istaknemo da je dr Jan možda preuveličala činjenice koje nemaju naučno uporište, te da su obične glasine", navodi se u saopštenju Univerziteta.

(Agencije)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Skeptik

18.08.2020 07:41

""Virus" se širioiz Wuhana u Lombardiju, Italiji, kao i na kruzeru Diamond Princess koji je tada pristao u luku u japanskom gradu Jokohama. Zatim je virus "buknuo" u Sjevernoj Koreji, Iranu, Bliskom istoku itd..." Znači, "virus" se širio svuda po svijetu osim po samoj Kini!!!!!????? Peking ništa!? Šangaj ništa?! Ma daj....

ODGOVORITE
Name

ХХХ

18.08.2020 08:45

Скептик ,баш си прави СКЕПТИК НЕЗНАЛИЦСА.

Name

re skeptik

18.08.2020 11:23

kinezi su namjerno puštali turiste iz Kine da mile po cijelom svijetu, nisu htjeli da zatvore svoje granice , ćutali su, a velika grupa turista iz Wuhana u februaru je umarširala u BIH, Italiju

Name

Znaci...

18.08.2020 14:41

Donald izgleda nije bez veze upirao prst na ..one tamo..

Name

Monopol

18.08.2020 07:56

Zena je u pravu virus je napravljrn i izmisljen to je istina dok ima takvu snagu i moc djelovanja.Bioliski rat da se unisti ekonomija i orivreda i o ako siromasnih zemalja.

ODGOVORITE
Name

Šta reći

18.08.2020 07:56

Standardna priča i pljuvačina po svojoj zemlji radi papira.

ODGOVORITE
Name

Mongol

18.08.2020 08:09

Može li se vjerovati svemu što čitamo. Ostaje dilema je li doktorica rekla istinu ili je i to laž sa višim ciljem. Zaključak je čuvaj se svega i svačega ukoliko je moguće.

ODGOVORITE
Name

Hm

18.08.2020 08:44

Ako dobro shvatam, doktorka je prebjegla kod Amera, saopštila njima i cijelom svijetu tu fantastičnu "istinu" , i time je evo spasila vascijelo čovječanstvo.

ODGOVORITE
Name

Re

18.08.2020 13:29

Istina je da je virus vještački, da je napravljen u Kini, kao i to da su vlasti orešutkivake sve to. To su činjenice, koje su već poznate.

Name

А

18.08.2020 09:20

Лаж за мало наивне.

ODGOVORITE
Name

ime

18.08.2020 09:35

Dobro, Kineskinja u Americi, pljuje po Kini i SZO. Zamišljam kako ona daje izjavu a Tramp isped nje u jednoj ruci drži papir sa kojeg čita, a u drugoj njenu dozvolu za boravak u Americi. Da je prebjegla bilo gdje drugo, pa ajd.

ODGOVORITE
Name

Re ime

18.08.2020 18:38

Najbolje da je pobjegla kod nas hahahahaaaa ali bi se usrecila

Name

Hm

18.08.2020 09:54

Prelepo, da bi bilo istinito.

ODGOVORITE
Name

re

18.08.2020 10:46

Ma naravno,jer inace komunosticke diktature su poznate po tome da ne skrivaju istinu i ne lazu narod. Kao nekad sto su govorili prvih dana cernobiljske katastrofe da se nije desilo nista.