Протести: Зашто је Бјелорусима сада "прекипило"?

У току протеклих неколико дана протести у Белорусији све више расту. Након што се полиција жестоко обрачунавала са демонстрантима, сада су протести углавном мирни, али и масовнији. Међутим, иако демонстранти нису агресивни, јасно је да јача притисак на белоруском председнику Александру Лукашенку, који влада већ 26 година.

Свијет 17.08.2020 | 21:09
Протести: Зашто је Бјелорусима сада "прекипило"?

Демонстранти су у изашли на улице широм Минска и других градова како би рекли да они нису гласали за Лукашенка већ његову противницу Светалну Тихановску.

Лукашенков је одговор био да блокира интернет, искључи приступ друштвеним медијима и ограничи приступ продавницама апликација "Гоогле" и "Аппле". Три дана грађани Минска нису могли да се повежу да добију информације о ономе што се догађало, па су почели да се окупљају на улицама. Уследиле су бруталне акције специјалних јединица за нереде, али оне нису зауставиле народ - и даље излазе на улице да би изразили свој протест због избора и Лукашенковог оштрог одговора на критике јавности.

Промена тактике

Насилни напад, уместо да плаши људе, изазвао је још веће протесте. Многи радници у државним компанијама широм земље - најверније присталице Лукашенка - ступили су у штрајк у знак протеста због намештених избора.

Уопште, таласи протеста широм земље су радосна окупљања, у којима се учесници окупљају или марширају широким улицама градова или у парковима, скандирајући песме. Током дана, стотине хиљада жена, обучених у бело, излазиле су на улице да код полиције изазову саосећање и солидарност, истичући да су сви они део исте нације.

- Волели бисмо када би полиција подржала људе. Ми тражимо од полиције да лепше поступа са децом - рекла је Елена Доброволска (41).

На крају прве недеље протеста Доброволска је приметила промену Лукашенкове тактике - након првих бруталних аката, полиција је почела да смањује насиље. Они су такође пустили много притворених особа - процењено је да је само у Минску било њих 7.000, од ​​којих су многи претрпели сломљене кости и модрице од силних батина.

За сада, међу демонстрантима који се дижу против владавине Лукашенка нема великих политичких порука. Не ради се о Западу против Истока, ЕУ насупрот Кремљу - за разлику од неких других постсовјетских земаља које су отворено разапете између европске будућности и старе економске и политичке уније са Русијом. У почетку су Белоруси захтевали поштене изборе, а онда барем поштено рачунање гласова. Али сада је постало јасно да им је досадила Лукашенкова власт и да желе да он поднесе оставку.

Пад стандарда 

У протеклих неколико година квалитет живота у Белорусији је опао. Минимална месечна плата је 139 америчких долара, док се цене са којима се потрошачи сусрећу у свакодневном животу постепено пењу након последње валутне реформе у земљи, па су сада упоредиве са ценама у државама ЕУ, ако не и више.

Лукашенко се представља као јак владар који пружа стабилност; он је "батка" ("отац нације"). Али током година, Белорусија је стагнирала, гушила се у бирократији, застарелим институцијама и недостатку модернизације. Лукашенко је почео да губи наклоност, не само млађе и слободније генерације, већ и међу пољопривредницима и радничком класом.

Пандемија 

Раније ове године, пре избијања протеста, пандемија КОВИД-19 тихо се активирала и ојачала дух јединства међу цивилним друштвом у Белорусији. До тог тренутка људи су углавном били послушни према влади.

- Постојао је номинални социјални уговор између владе и народа. Влада је обезбедила неке минималне бенефиције и плате, а људи су били послушни - рекао је Дмитриј Досов (48), ИТ предузетник из Минска.

Међутим, када се КОВИД-19 проширио на Белорусију, Лукашенко је негирао постојање пандемије и није пружио никакву подршку људима. Насупрот реалности вируса и броју болесних пацијената у болницама, његов став изгледао је као кршење овог неписаног уговора. Људи и предузећа почели су да помажу једни другима уместо да добију помоћ владе.

"Нема више страха" 

Све то је утицало на народ којем је очигледно "прекипело" па је престао да се плаши.

- Нема више страха. Људи отворено коментаришу вести, псују полицијске јединице за сузбијање нереда (ОМОН) - каже за Форбс Елена Молочко, новинарка листа "Воља народа" који је често кажњаван и забрањиван.

Протекла недеља је променила расположење народа, рекла је она.

- Ово је први пут да осећамо такву солидарност једни са другима, што осећамо ову велику катарзичну срећу из овог новог осећаја - каже она.

У Минску, како је рекла, становници вишестамбених зграда остављају своја врата отворена за демонстранте који беже од полиције. Напољу остављају санитетске потрепштине, а таксисти бесплатним вожњама помажу протесте.

- Белорусија је управо сада развила своје цивилно друштво као никада раније, чак ни пре 30 година, када смо стекли независност од Совјетског Савеза. Белорусији је дата независност, за то се није борила. Сада људи излазе напоље са националним симболима - рекао је Досов.

Неколико извора каже да нема организатора или спонзора протеста. Људи су створили фондацију и донирају новац за подршку повређеним и рањеним демонстрантима.

Белоруски људи не рачунају на помоћ Запада, мада постоји нада да ће се УН и Европски парламент некако позабавити масовним мучењима и бруталним злостављањима, које су протестанти доживели у рукама полиције.

Док се неки надају оштријим санкцијама Лукашенковој влади и очекују да ће свет да прогласи изборе нелегитимним, други мисле да би то оставило изоловану Белорусију. И изолација би само гурнула нацију даље у руке диктатора и позвала нежељену помоћ његовог суседа, Русије.

- Морамо наставити с протестима. Идеално би било да натерамо Лукашенка да добровољно поднесе оставку - рекла је Молочко.

Тачка без повратка 

- Сада имамо два начина за излазак из ове ситуације. Или да преговарамо да откријемо како да имамо поштене изборе, или алтернатива би била угњетавање народа и насиље - рекао је Досов.

Он се нада да ће се све завршити мирним путем.

- Лукашенко је осветољубив, свакога ће срушити. Белорусија је мирољубива земља и треба до краја, надамо се, мирно - рекао је он.

Било како било, стални протести и воља народа јасно дају до знања да је Белорусија прошла тачку без повратка, а све је вероватније да се нација неће кретати према напред с Лукашенком на свом челу.

(Блиц)

Коментари / 29

Оставите коментар
Name

Миркан

17.08.2020 19:24

Контрамитинг?. Па изглада да је тај Лукашенко мала беба и да још ништа није научио од Миле и од Мила.Треба доћи на савјетовање .

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕЕ

17.08.2020 19:44

80% масала , има иха јос..

Name

РЕ

17.08.2020 20:48

СТРАНЦИ УПЛЕЛИ ПРСТЕ

Name

Ре ре

17.08.2020 21:47

Наравно да је то америцка патка, а ни русима не вјерујем. Јасно је кад се казе у тексту "кад је корона усла у Бјелорусију" Људи сиром европе и свијета излазе на улице да указу на цињеницу да је корона уствари блаза грипа и безопасна, а они који нису имали дана притиска и носења брњица би да доказују да корона сије смрт.

Name

Срб ин

18.08.2020 06:24

Сви диктатори који владају преко 20 год.треба да буду свргнути са власти. Милом или силом. Мило, Додик, Лукашенко....

Name

Директ

18.08.2020 10:10

РЕ, реакција на крађу често може бити домаће производње.

Name

Рее

18.08.2020 13:52

Живео Лукашенко, наш пријатељ који стоји на бранику два свјета. Топло вријеме па се гологузани подигли уз потпиру Бјелоруских непријатеља. У ЦГ су протести мхесецима и скоро да ниједан западни медији о томе није писао. Упоредите профил Мила и Лукашенка и видјећете ко је задужио, опљачкао и уништио земљу и кога они подржавају. Само војску извести на границе. На посао народе, а ту тзв демократију на у том окружењу нечете и не треба масама дозволити.

Name

Одлицно

17.08.2020 19:35

Објасњено. Да цујемо сад оног аналитицара од јуце и Андрица, који редовно глорифицирају његов резим.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Андриц

17.08.2020 21:10

Ако скину Лукасенка,сјети се овог свог коментара за петнаестак година,па питај народ како зиви у тој истој Бјелорусији,колико им је дрзава задузена сад,а колико це бити за петнаестак година.Погледај мало даље од свог носа...

Name

Директ

18.08.2020 10:12

Дугови нису проблем, ако имаш привреду која то може отплатити. Дугови су проблем само ако је то једини начин функционисања (као код нас). То је дужничко ропство.

Name

Тадивоје

17.08.2020 19:51

Покрали изборе као и све мафије окупатори на власти

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

18.08.2020 04:47

Због такви као ти наса дијеца одосе у бијели свијет,а ти се спреми за пјесму под сатором,само сто није поцела.

Name

Директ

18.08.2020 10:17

Наша дјеца одоше у свијет због политичара који мисле да је успјешан политичар онај који траје дуго на власти, па макар народ лоше живио. Због таквог стила владања, РС је остала без неколико стотина хиљада својих становника и по свему судећи, тај циклус ће се и даље наставити, све док је ове владавине у континуитету пропасти РС.

Name

Маде ин Цанада

17.08.2020 20:13

Додијао народу комунистиччки напредак хахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

АААА

18.08.2020 04:30

НЕТРЕБА НИКО ДА ВЛАДА ВЈЕЦНО,ДОСТА МУ ЈЕ БИЛО 26 ГОДИНА.ТИ СТО МИСЛИС ДА ЦЕ БИТИ ЗАДУЗЕНИЈИ ДА ОДЕ КУКАСЕНКО,ПОДСЈЕТИ СЕ КОЛИКО ЈЕ ТИТО ВЛАДАО И СТА СЕ ДЕСИЛО КАД ЈЕ ОТИСАО.КРВАВИ РАТ,РАСПАД ДРЗАВЕ,СИРОМАСТВО.ПОЛИТИКА ЈЕ КВАРЉИВА РОБА.ДВА МАНДАТА ДОСТА.

Name

Ја Мислим

17.08.2020 20:23

Да Лукашенко треба да се окрене западу, Е.У. НАТО-у, и онда може владати док је жив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.08.2020 05:42

и да се воза по НАТО носачима авиона....

Name

Лет3

17.08.2020 20:24

Преблизу су ОНИ (бјелоруси) Русији тако да их неце "пустити" тако лако мозда ни никако...приблизавање ЕУ прИБлизавање НАТО

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишко

17.08.2020 20:33

Свака част за анализу. Погледајте документарац о Болорусији, ТВ АРТЕ. Они праве параде као у Москви, са слетовима, а жене у парадним униформама Црвене армије носе високе штикле. Какав фалсификат историје и култ Стаљина. Не може Лукашенко да натјера народ да га подржава, ни Милошевић то није могао. Ово је почетак његовог краја. Белоруси су културан народ, неће они клекнути пред ЕУ и ЛГБТ лобијима, али диктатора морају што прије послати у историју. Дивим им се како су солидарни, како штите једни друге кад их полиција нападне. Нема багре у првим редовима на демонстрацијама, као недавно у Бгд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

17.08.2020 20:36

А јесте ли се запитали засто ЕУ подрзава протесте протов Лукасенка? Засто у Србији није подрзала протесте?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадар

17.08.2020 21:28

Протести су пут у хаос. Гдје су год протести под патронатом Запада поциње хаос и крах дрзаве. Немогуце је украсти 80% гласова. 10% могуце али опозиција није пресла 10% и хоце власт.Нико не казе да је демократија у Белорусији али је ли у Француској(зути прслуци) у Њемацкој(милион људи протестовало)... А тек у Америци. Протестанти добили по 100 еура и кренули против себе.Ако наставе од великих фирми постаце просјаци. Лукасенко је нудјено с Запада 15 милијарди еура да прода Њемацкој азотару и њему лицно толико,он одбио,и сада има протесте.Смета им дрзава без дуга,и смета им Руска федерација. Али сад је ту ПУТИН,а не Јелцин И неце бити као с нама,или са Србијом Демократија да,али НАТО НЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.08.2020 10:26

У режимима какав је Бјелоруски, могуће је покрасти изборе и 99 одсто. Па кад је код нас излазност на неким бирачким мјестима била 100 одсто, шта даље рећи?

Name

илиа

17.08.2020 21:40

Лукасено нај јациу политицар побједио КОРОНУ несуверено влада толке године ово све ЦИА ради да га разбуца исто ко и Југославиу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

18.08.2020 10:28

Он је класичан примјер диктатора, који је заспао у 20-ом вијеку и наставио такав да води Бјелорусију и у 21-ом вијеку.

Name

Рале

17.08.2020 22:06

Избори у Бјелорусији су били намјештени, а и они други ко фол демократски ће бито намјештени, као што су били код нас и опет ће бити. прије смо имали једног Лукасенка, а сад их имамо стотине. Демократија је сарена лаза за будале. У диктатури барем знас ко те хандри и ко је за ста одговоран.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аполо 11

18.08.2020 03:54

А ста це сад Рудоња са признањем изборне крадје. Признао изборе, па исти начин побједе као и његов, ЦИК, бројаци и побједа је ту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

18.08.2020 04:32

Доста и њима да их власт угњетава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

18.08.2020 08:48

Сваком народу који има истог човјека на челу државе 2 или 3 деценије , кад тад прекипи

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРЕТЈЕРУЈЕС

18.08.2020 12:12

Стотине хљада зена у бијелом?!

ОДГОВОРИТЕ