Извјештај ревизора о раду Централне изборне комисије

Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ која је у протеклом периоду била много на удару појединих политичких странака, превасходно због њеног новог састава, према налазима државних ревизора имала је бројне недостатке у раду прошле године, дакле годину пред локалне изборе.

Босна и Херцеговина 17.08.2020 | 20:26
Извјештај ревизора о раду Централне изборне комисије

ЦИК, према ревизорима, до данас није предочио доказе о отклоњеним недостацима.

Стога се поставља оправдано питање у којој мјери ће се избори, гледајући из угла материјално-техничких претпоставки ЦИК-а, провести транспарентно и у складу с процедурама.

Многе политичке партије данас су, на дан када је истекао рок који је задала Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ, предале кандидатске листе за предстојеће локалне изборе који ћесе одржати 15. новембра. ЦИК ће у наредним данима вршити провјеру и овјеру кандидата и кандидатских листи.

Ова комисија има рок до 1. октобра за објаву овјерен.

Међутим, државни ревизори су у свом извјештају навели да ЦИК ни у 2019. години није осигурао преузимање електронских података о бирачким мјестима из Републике Српске.

"На основу закљученог уговора о набавци софтвера Геоинформациони систем (ГИС), Комисија је у 2018. години извршила преузимање ГИС софтвера са лиценцама набавне вриједности 323.505 КМ. Електронски подаци о бирачким мјестима у Федерацији Босне и Херцеговине и Брчко дистрикту су преузети и могу да се користе у софтверу. С обзиром на то да подаци из Републике Српске нису преузети, ГИС и даље није функционалан. Гарантни период од дванаест мјесеци који је подразумијевао осигурање сталне подршке и бесплатно отклањање грешака у оквиру имплементираних функционалности је истекао, а да Комисија софтвер није ни почела користити. Претходно наведено за посљедицу има нефункционалан систем и нерационално трошење буџетских средстава", каже се у налазу ревизора.

ЦИК, даље се наводи, ни у 2019. години није у потпуности окончала активности на провођењу вишегодишњег капиталног пројекта - Јединствени изборни информациони систем БиХ (ЈИИС), који је буџетом одобрен још за период 2010. - 2012. године.

За реализацију овог пројекта одобрена су средства у укупној вриједности од 3.255.147 КМ.

"С обзиром на то да се апропријације за финансирање вишегодишњих капиталних инвестиционихпрограма, које је усвојио Савјет министара БиХ, могу преносити у наредну фискалну годину, извршен је пренос неутрошених средстава у износу од 33.400 КМ. Реализације ових средстава у буџетској години није било.

Тачније, Комисија је децембру, односно у јануару 2020. године, закључила уговор за израду софтвера за вођење изборне администрације (19.773 КМ) и уговор за надоградњу софтвера за вођење Централног бирачког списка (12.987 КМ) чија ће се реализација финансирати из средстава одобрених за овај пројекат.

Закљученим уговорима дефинисан је јуни 2020. године као крајњи рок за реализацију. И поред чињенице да реализација наведеног пројекта касни седам година, констатовано је да је поступак набавке преосталих услуга по датом пројекту (израда и надоградња софтвера) започет тек у аугусту 2019. године, иако су средства за дату намјену била оперативна већ на почетку године", наводи се у извјештају.

Ревизори су утврдили и да је ЦИК од укупно изречених 416.900 КМ новчаних казни, у посљедње три године наплатио 377.225 КМ. Од ненаплаћених 39.674 КМ, обустављена је наплата 4.500 КМ (одлуком суда или на други начин), док је 35.174 КМ пренесено за наплату у наредном периоду.

"Према презентованим подацима, приликом пописа материјала у складишту, пописна комисија је констатовала разлику између књиговодственог и стварног стања. Одступање је констатовано приликом пописа папира са воденим жигом из 2008. године формата А1. Пописна комисија је приликом бројања установила да у складишту има укупно 33.393 арака папира, док је у књиговодственој евиденцији стање овог папира исказано у количини од 26.117 арака.

Анализирајући разлог одступања од 7.276 арака, пописна комисија је утврдила да је наведена разлика у изборном папиру грешком евидентирана у складишну евиденцију као формат А4, а не А1, како је стање у складишту. Наглашавамо да се, кроз године, папир за штампање гласачких листића кумулира у складишту, а за који запослени у Комисији тврде да је неупотребљив, јер је изгубио на квалитету", наводе државни ревизори.

Обављеним процесом ревизије констатовали су да ЦИК ни у 2019. години није осигурала евидентирање поврата материјала у складиште у оквиру софтвера за материјално књиговодство за стање на складишту који је набављен 2017. године.

"Процесом ревизије уочено је да су, приликом издавања папира из складишта за штампање гласачких листића и бирачких спискова за провођење пријевремених избора, издата задужења из система материјалног књиговодства за стање - папир са воденим жигом из 2016. године формата А1 и А2 и папир са воденим жигом из 2008. године формата А1 и А4.

Неутрошени папир је, према презентираној документацији, враћен у складиште. Увидом у документацију којом се правда поврат папира са воденим жигом из 2008. године формата А1 и А4, може се констатовати да систем материјалног књиговодства није поуздан, јер не обезбјеђује јасно и недвосмислено праћење утрошка материјала", истичу ревизори.

ЦИК, кажу даље, није осигурала да евидентирање јединице мјере и формата папира при издавању робе из складишта буде исто као и при поврату материјала, нити је образложила разлоге одступања.

"Надаље, издавање и пријем материјала вршен је само од стране једне особе, складиштара, без да је именована комисија која би пратила и надзирала издавање и поврат овог материјала у складиште. Овако успостављени систем не обезбјеђује у пуној мјери поуздано праћење кретања папира са воденим жигом.

Пописна комисија је констатовала да је у складишту затечено и 44.06511 пластичних врећа које садрже гласачке листиће (искоришћене и неискоришћене) који су достављени (враћени) са редовних бирачких мјеста по проведеним Општим изборима 2018. Наведене вреће пописна комисија није бројала јер нису биле предметом пописа", закључили су ревизори.

(Клиx)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

АААА

17.08.2020 19:11

БАЛКАНСКА МУЉАЗА,ОВА НОВА ЦЕНТРАЛНА КОМИСИЈА ТО СВЕ ТРЕБА У ХОДУ ДА ОТКЛОНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дакле

17.08.2020 20:33

Актуелна власт БИХ не бира средства да их поништи.

Name

Циркус

18.08.2020 00:43

Мислим да користавају софтвер Проинтера и зна се вец резултате.

Name

Знаци...

18.08.2020 12:50

Да је постојеца владајуца..екипа.. долазила сверцом на власт у висе мандата а ревизори били на годисњем..

Name

Милан

18.08.2020 05:07

А сад ће рад овог сазива Централне изборне комисије бити вајан, ахахаха, довољно је само рећи да су изабрани супротно закону без јавног конкурса и свима је јасно колико је рад садашњег ЦИК-а у складу са законом.

ОДГОВОРИТЕ