Годишњица смрти: Елвис Присли - увек у нашим мислима

Џон Ленон говорио је да без Елвиса не би било ни Битлса, а Френк Синатра за себе да је само певач, а Елвис оличење целе америчке културе.

Забава 16.08.2020 | 21:21
Годишњица смрти: Елвис Присли - увек у нашим мислима

Елвис Присли, светска музичка икона 20. века и краљ рокенрола, умро је на данашњи дан 1977. године у 42. години, а његов гроб на имању у Грејсленду посети и 750.000 посетилаца годишње, што Елвисову кућу чини дугом најпосећенијом у САД, после Беле куће.

Мало ко на свету не зна "Вива Лас Вегас", "Цан''т хелп фоллинг ин лове", "Итс ноw ор невер", "Алwаyс он мy минд"...

"Рођен је 8. јануара 1935. године - до звезда, музичких и глумачких стигао је упркос скромним почецима. Умро је од срчаног удара, услед вишегодишњег предозирања лековима", подсећа Њујорк Дејли њуз који Елвисов живот приказује кроз 49 кључних фотографија.

Имао је јединствени глас, певао је блуз, кантри и поп, подсећају медији, шта је Еливса довело на светски трон 1950 - микс "белог кантрија и црног ритам и блуза", који нико пре њега није покушао да изведе, а што је заувек променио музику.

Рођен је у сиромашној породици, био је самоук, деца су га задиркивала због привржености мајци, а уместо жељеног бицикла добио је гитару, и тако је све почело.

Глумио је у 26 филмова. Продао је више од 600 милиона плоча и освојио три Греми награде, а већ у 36. и Греми награду за животно дело.

Џон Ленон говорио је да без Елвиса не би било ни Битлса, а Френк Синатра за себе да је само певач, а Елвис оличење целе америчке културе.

Краљ рока мртав је већ 43 године, али мит о њему и даље постоји, једина је особа савременог доба за коју сви знају ако се каже само Елвис био у Пекингу, Хондурасу, на Мадагаскару у Гани, на разним језицима и културама истог трена сви знају о коме је реч.

Медији су волели да кажу да је све на Елвису и око њега вриштало на побуну и сексуалне слободе, од плеса куковима, дубока гласа, до припијене одеће. Младе обожаватељке бацао је у транс, а конзервативну Америку у очај.

"Био је невероватно леп. Свесно и одлучно срушио је сексуалне табуе. Привлачним су га сматрале како жене тако и мушкарци", рекла је Дос, ауторка књиге "Елвис култура: обожаваоци, вера и имиџ".

Упркос милионима обожавалаца осећао се усамљеним. Без престанка је узимао је седативе, антидепресиве и таблете за спавање што је утицало и на његов брак, породицу, понашање и наступе.

У последњих 30 месеци лечио га је "др Ник" - Џорџ Никопулос који му је за то време прописао 19.000 различитих типова лекова.

На породичном имању у Грејсленду - Мемфису, сваке године окупљале су се хиљаде поштовалаца из целог света. Сахрањен је са родитељима и братом близанцем који је умро на рођењу.

Пре неколико година, Елвисова бивша супруга Присила Присли, коју је упознао када је имала 14 година, током служења војног рока, и њихова ћерка Лиса Мари Присли, обратили су се обожаваоцима на гробу, којих је тада било око 75.000.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Радиша Гошић

07.11.2020 10:56

Хвала...

ОДГОВОРИТЕ