Godišnjica smrti: Elvis Prisli - uvek u našim mislima

Džon Lenon govorio je da bez Elvisa ne bi bilo ni Bitlsa, a Frenk Sinatra za sebe da je samo pevač, a Elvis oličenje cele američke kulture.

Zabava 16.08.2020 | 21:21
Godišnjica smrti: Elvis Prisli - uvek u našim mislima

Elvis Prisli, svetska muzička ikona 20. veka i kralj rokenrola, umro je na današnji dan 1977. godine u 42. godini, a njegov grob na imanju u Grejslendu poseti i 750.000 posetilaca godišnje, što Elvisovu kuću čini dugom najposećenijom u SAD, posle Bele kuće.

Malo ko na svetu ne zna "Viva Las Vegas", "Can''t help folling in love", "Its now or never", "Always on my mind"...

"Rođen je 8. januara 1935. godine - do zvezda, muzičkih i glumačkih stigao je uprkos skromnim počecima. Umro je od srčanog udara, usled višegodišnjeg predoziranja lekovima", podseća Njujork Dejli njuz koji Elvisov život prikazuje kroz 49 ključnih fotografija.

Imao je jedinstveni glas, pevao je bluz, kantri i pop, podsećaju mediji, šta je Elivsa dovelo na svetski tron 1950 - miks "belog kantrija i crnog ritam i bluza", koji niko pre njega nije pokušao da izvede, a što je zauvek promenio muziku.

Rođen je u siromašnoj porodici, bio je samouk, deca su ga zadirkivala zbog privrženosti majci, a umesto željenog bicikla dobio je gitaru, i tako je sve počelo.

Glumio je u 26 filmova. Prodao je više od 600 miliona ploča i osvojio tri Gremi nagrade, a već u 36. i Gremi nagradu za životno delo.

Džon Lenon govorio je da bez Elvisa ne bi bilo ni Bitlsa, a Frenk Sinatra za sebe da je samo pevač, a Elvis oličenje cele američke kulture.

Kralj roka mrtav je već 43 godine, ali mit o njemu i dalje postoji, jedina je osoba savremenog doba za koju svi znaju ako se kaže samo Elvis bio u Pekingu, Hondurasu, na Madagaskaru u Gani, na raznim jezicima i kulturama istog trena svi znaju o kome je reč.

Mediji su voleli da kažu da je sve na Elvisu i oko njega vrištalo na pobunu i seksualne slobode, od plesa kukovima, duboka glasa, do pripijene odeće. Mlade obožavateljke bacao je u trans, a konzervativnu Ameriku u očaj.

"Bio je neverovatno lep. Svesno i odlučno srušio je seksualne tabue. Privlačnim su ga smatrale kako žene tako i muškarci", rekla je Dos, autorka knjige "Elvis kultura: obožavaoci, vera i imidž".

Uprkos milionima obožavalaca osećao se usamljenim. Bez prestanka je uzimao je sedative, antidepresive i tablete za spavanje što je uticalo i na njegov brak, porodicu, ponašanje i nastupe.

U poslednjih 30 meseci lečio ga je "dr Nik" - Džordž Nikopulos koji mu je za to vreme propisao 19.000 različitih tipova lekova.

Na porodičnom imanju u Grejslendu - Memfisu, svake godine okupljale su se hiljade poštovalaca iz celog sveta. Sahranjen je sa roditeljima i bratom blizancem koji je umro na rođenju.

Pre nekoliko godina, Elvisova bivša supruga Prisila Prisli, koju je upoznao kada je imala 14 godina, tokom služenja vojnog roka, i njihova ćerka Lisa Mari Prisli, obratili su se obožavaocima na grobu, kojih je tada bilo oko 75.000.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Radiša Gošić

07.11.2020 10:56

Hvala...

ODGOVORITE