Сјећање на дан кад смо стали на луди камен

Вјенчања се код нас планирају и до годину дана, вирус корона је пореметио све младеначке идеје и жеље. Ипак, неки од њих су прихватили нову реалност и стали на луди камен у друштву само најближих пријатеља и чланове уже породице.

Магазин 16.08.2020 | 17:01
Сјећање на дан кад смо стали на луди камен

Очигледно да због короне принуђени смо да кажемо збогом помпезним свадбеним весељима са пет стотина и више званица.

Млади парови уколико желе да у овом периоду стану на луди камен, учиниће то пред максимално 50 гостију или пред два свједока са свештеником и матичаром. 
 
Неки су одахнули, срећни што ће их свадбени стрес заобићи, али има и оних који категорично одлажу већ заказани датум свадбе, жељно чекајући да се друштво  поново врати у стање по балканским правилима и обичајима.

Међутим, кључно је питање, да ли је корона управо  својим правилима поједноставила  живот људи и прекинула зачарани круг друштвеног кодекса понашања, а да многи нису ни свјесни тога?!

 “Промијениће корона све то, ослободиће се неког терета који носи традиција, гдје врло често  младенци нису ни жељели да то изгледа тако, али су под притиском дошли до компромиса са којим ће сви бити срећни.  А на малим свадбама су присутни само они најближи”, објашњава  фотограф  Бојан Петричевић.

У данима корона правила, не трпе само младенци, њихови родитељи, фамилија и пријатељи, већ и сви они који су укључени у режирање најважнијег дана једног заљубљеног пара… Листа је подужа…. Салони за вјенчанице и одјела, козметички и фризерски салони, угоститељски објекти, добављачи пића и музичари, фотографи и декоратери…и сви они принуђени су да мјењају начин пословања или да своје услуге ставе под кључ…

“Споменућемо  прасиће чија је цијена баш пала, и купус који је баш јефтин, а све то је сад непотребно, јер нема великих свадби. А што се тиче осталих који су ангажовани у организацију једне свадбе, дефинитивно су осјетили ову корона кризу, због одустајања младенаца”, истиче фотограф Петричевић.

У мору серијских свадбених весеља, у којима свака млада личи на ону претходну, гдје сјај декорација засијени тренутак младеначког пољупца, а басови популарне музике и висина младеначке торте  присутне госте  воде у невиђени транс од трендсеторског узбуђења.. Ухватити  детаљ искрене радости и среће, без позирања, права је умјетност…

“Запамтио сам једну реченицу у дописивању са једном младом, која је коментарисала своје фотографије са дан вјенчања, а на којима је она била насмијана али увијек са затвореним очима, њој је то било у почетку необично, а онда је рекла да она и њен муж изгледају тако срећни на тим сликама”, присјећа се фотограф Петричевић.

Свадба је свадба, била она мала или велика…. Сваки детаљ се може уклопити, а да са листом званица не претјерате……….Од свиле, цвијећа, балона, ипак је важнији осмјех, емоција и жеља да тај дан буде први заједнички  у низу  оних који тек требају да дођу…. А вриједност фотографије у том случају је непроцијењива, јер све то  детаљно биљежи, и постаје свједок  једног времена…

“Запамтио сам један детаљ који сам видео у некој од телевизијских емисија, а који се односи на неку природну катастрофу у Азији, човјек који сједи на  крову свог порушеног дома и у рукама држи албум са породичним сликама, то је на мене оставило  огроман утисак, јер сам схватио колико фотографија има снагу када се изради, много већу него кад је у телефону или у рачунару”, објашњава фотограф Бојан Петричевић.

Правило добре фотографије је негдје и рецепт за живот, не позирати и без филтера!

БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Нека

16.08.2020 15:31

Буде са срецом,свима онима који су одлуцили да стану на луди камен.Сретно,дуговјецно и Богом благословљено.

ОДГОВОРИТЕ