Sjećanje na dan kad smo stali na ludi kamen

Vjenčanja se kod nas planiraju i do godinu dana, virus korona je poremetio sve mladenačke ideje i želje. Ipak, neki od njih su prihvatili novu realnost i stali na ludi kamen u društvu samo najbližih prijatelja i članove uže porodice.

Magazin 16.08.2020 | 17:01
Sjećanje na dan kad smo stali na ludi kamen

Očigledno da zbog korone prinuđeni smo da kažemo zbogom pompeznim svadbenim veseljima sa pet stotina i više zvanica.

Mladi parovi ukoliko žele da u ovom periodu stanu na ludi kamen, učiniće to pred maksimalno 50 gostiju ili pred dva svjedoka sa sveštenikom i matičarom. 
 
Neki su odahnuli, srećni što će ih svadbeni stres zaobići, ali ima i onih koji kategorično odlažu već zakazani datum svadbe, željno čekajući da se društvo  ponovo vrati u stanje po balkanskim pravilima i običajima.

Međutim, ključno je pitanje, da li je korona upravo  svojim pravilima pojednostavila  život ljudi i prekinula začarani krug društvenog kodeksa ponašanja, a da mnogi nisu ni svjesni toga?!

 “Promijeniće korona sve to, oslobodiće se nekog tereta koji nosi tradicija, gdje vrlo često  mladenci nisu ni željeli da to izgleda tako, ali su pod pritiskom došli do kompromisa sa kojim će svi biti srećni.  A na malim svadbama su prisutni samo oni najbliži”, objašnjava  fotograf  Bojan Petričević.

U danima korona pravila, ne trpe samo mladenci, njihovi roditelji, familija i prijatelji, već i svi oni koji su uključeni u režiranje najvažnijeg dana jednog zaljubljenog para… Lista je poduža…. Saloni za vjenčanice i odjela, kozmetički i frizerski saloni, ugostiteljski objekti, dobavljači pića i muzičari, fotografi i dekorateri…i svi oni prinuđeni su da mjenjaju način poslovanja ili da svoje usluge stave pod ključ…

“Spomenućemo  prasiće čija je cijena baš pala, i kupus koji je baš jeftin, a sve to je sad nepotrebno, jer nema velikih svadbi. A što se tiče ostalih koji su angažovani u organizaciju jedne svadbe, definitivno su osjetili ovu korona krizu, zbog odustajanja mladenaca”, ističe fotograf Petričević.

U moru serijskih svadbenih veselja, u kojima svaka mlada liči na onu prethodnu, gdje sjaj dekoracija zasijeni trenutak mladenačkog poljupca, a basovi popularne muzike i visina mladenačke torte  prisutne goste  vode u neviđeni trans od trendsetorskog uzbuđenja.. Uhvatiti  detalj iskrene radosti i sreće, bez poziranja, prava je umjetnost…

“Zapamtio sam jednu rečenicu u dopisivanju sa jednom mladom, koja je komentarisala svoje fotografije sa dan vjenčanja, a na kojima je ona bila nasmijana ali uvijek sa zatvorenim očima, njoj je to bilo u početku neobično, a onda je rekla da ona i njen muž izgledaju tako srećni na tim slikama”, prisjeća se fotograf Petričević.

Svadba je svadba, bila ona mala ili velika…. Svaki detalj se može uklopiti, a da sa listom zvanica ne pretjerate……….Od svile, cvijeća, balona, ipak je važniji osmjeh, emocija i želja da taj dan bude prvi zajednički  u nizu  onih koji tek trebaju da dođu…. A vrijednost fotografije u tom slučaju je neprocijenjiva, jer sve to  detaljno bilježi, i postaje svjedok  jednog vremena…

“Zapamtio sam jedan detalj koji sam video u nekoj od televizijskih emisija, a koji se odnosi na neku prirodnu katastrofu u Aziji, čovjek koji sjedi na  krovu svog porušenog doma i u rukama drži album sa porodičnim slikama, to je na mene ostavilo  ogroman utisak, jer sam shvatio koliko fotografija ima snagu kada se izradi, mnogo veću nego kad je u telefonu ili u računaru”, objašnjava fotograf Bojan Petričević.

Pravilo dobre fotografije je negdje i recept za život, ne pozirati i bez filtera!

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Neka

16.08.2020 15:31

Bude sa srecom,svima onima koji su odlucili da stanu na ludi kamen.Sretno,dugovjecno i Bogom blagoslovljeno.

ODGOVORITE