Себастијан Курц: Вирус у Аустрију долази колима

"Вирус у Аустрију улази колима", изјавио је данас аустријски канцелар Себастијан Курц, уз упозорење због забрињавајућег развоја епидемије корона вируса у земљама Западног Балкана, које су веома омиљене дестинације за одмор Аустријанаца приликом одласка на море.

Свијет 16.08.2020 | 13:35
Себастијан Курц: Вирус у Аустрију долази колима

У разговору с новинарима, Курц је зато затражио појачане контроле здравствених власти на границама.

"Имам велику молбу за грађане. Молим вас, будите обазриви. Бројеви (заражених) поново расту, пандемија корона вирус још није превазиђена и морамо све учинити да заштитимо здравље у Аустрији и пре свега спречимо друго ''затварање'' привреде и езмље, како не би угрозили радна места и економију", објаснио је канцелар.

Према његовим речима, највећа група међу активно оболелима су млади људи, који су најчешће асимптоматични и ни не примећују да су заражени.

На тај начин они инфицирају чланове породице и угрожавају старије особе, упозорио је Курц.

Одлучујуће је да здравствене власти појачају контроле на границама, затражио је канцелар, рекавши да је разговарао са покрајинским властима и министром здравља Рудолфом Аншобером.

Указао је да сви који су се од 7. августа из Хравстек вратили у Аустрију, односно који се врате до поноћи, постоји могућност бесплатног тестирања, и апеловао на грађане да ту могућност искористе.

"Корона вирус се шири пре свега преко особа које се враћају са одмора, посебно из Хрватске", нагласио је канцелар.

Курц је истакао да је то разлог зашто је Аустрија донела одлуку о изрицању упозорења на путовање за Хрватску, која ступа на снагу од поноћи.

Најавио је да ће од понедлејка у поноћ на границама бити појачане контроле.

Министарство здравља већ је издало уредбу којом се налаже појачана и побољшања здравствена контрола на границама према Италији, Словачкој, Словенији и Мађарској.

Сви повратнции са одмора из земаља за које важи упозорење на путовање морају имати негативан ПЦР тест за улазак у Аустрију, или морају приликом повратка у кућну изолацију, односно у року од 48 сати да ураде ПЦР тест у Аустрији.

Уредба Минситарства захтева од надлежних власти да детаљно контролише податке особа које се враћају из ризичних региона, то јест, ако немају негативан тест, да су исправно и са правим подацима испунили формулар о месту где ће се упутити у карантин до тестирања.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Глобалисти

16.08.2020 11:44

Ко тебе дрзи ту гдје јеси...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

16.08.2020 13:14

ДРЗЕ ГА ОНИ КОЈИ СУ НАПРАВИЛИ ВИРУС И СВЕ ОВО. ЛАКО ЈЕ ПРЕПОЗНАТИ ПОДРЕПНЕ МУВЕ СВЈЕТСКИХ ГЛОБАЛИСТА.

Name

Ре

16.08.2020 16:14

Јел дизелаш или бензинац....одлучи се!

Name

Ре:

16.08.2020 22:47

Ово је онај клемпо што је признао да је напустио средњу школу? А, знаш ли мали да је нама куга стигла прво из Аустрије, па Италије, итд.? Ма, ... иди ти пробај поново ту средњу некако докрајчити, па да ти покушамо објаснити шта лупеташ!

Name

Без вас

16.08.2020 11:51

Авионом? Бусом? Возом? Дај, више, оладите. И вашем владару, сатани, досадили сте. Хајде, убијете нас одмах, да се ова агонија оконча.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

16.08.2020 12:43

Јој како ме нервирају овакви људи. Вирус је на Западни Балкан и дошао из Аустрије и Италије. Сада уводе неке мјере и траже тестирање. Требали су одмах затворити своје земље. До овога не би дошло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

16.08.2020 22:52

Ма, опуштено! Ово он само чита оно што су му наредили. Очито је од првог дана да мрачне силе гурају овох малог, јер је рођењем пројектован за то. Нешто слично као и Ангела Меркел.

Name

Бијељина/Бец

16.08.2020 13:07

Знас ста , клемпо клемпави! Забране изрицес за нас из бивсе YУ, за своју брацу свабе , италијане и остале ,,еуропејце,, не !!! Тамо нема короне је ли? Италијани умирали , возили мртве камионима , спаљивали их.... У њемацкој се и не тестира , сем ако није на самрти, лазе се о броју обољељих....али свапски туристи требају аустрији !!! То је разлог !!! Исто као фол не идите нигдје на одмор , одмарајте у аустрији !!!! То јест оставите лову овдје а не у Хрватској, Црној Гори, БиХ, Србији, Турској итд .... Ма јел богати Клемпо, ми будале а ти паметан !!!! Е неце ти ни један из бивсе Југе у аустријска брда и на језера на одмор, НИКАД, то заборави !!! А цекај изборе , има нас много са аустријским пасосем , заврсио си каријеру! Ове забране путовања ти сви из бивсе Југославије никад опростити неце!!!! Поздрав свим насим народима из YУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.08.2020 20:03

Изборе узима без муке, а

Name

Ре

16.08.2020 20:11

Изборе узима беч муке, а Алпе су пуне наших гастарбајтера. Ни теби нико није бранио да одеш до Бијељине. Постоје процедуре за сваку државу. Ако ти се не допада у Аустрији, врати пасош па пичи на Мајевицу. У Њемацкој се итекако тестира и имају дневно по хиљаду новозаражених. И бас бих волио знати како ћеш ти навести те земљаке са аустријским пасошима да не гласају за њега. Ево мене нећеш никако моћи! Поздрав са јуначке Козаре.