Sebastijan Kurc: Virus u Austriju dolazi kolima

"Virus u Austriju ulazi kolima", izjavio je danas austrijski kancelar Sebastijan Kurc, uz upozorenje zbog zabrinjavajućeg razvoja epidemije korona virusa u zemljama Zapadnog Balkana, koje su veoma omiljene destinacije za odmor Austrijanaca prilikom odlaska na more.

Svijet 16.08.2020 | 13:35
Sebastijan Kurc: Virus u Austriju dolazi kolima

U razgovoru s novinarima, Kurc je zato zatražio pojačane kontrole zdravstvenih vlasti na granicama.

"Imam veliku molbu za građane. Molim vas, budite obazrivi. Brojevi (zaraženih) ponovo rastu, pandemija korona virus još nije prevaziđena i moramo sve učiniti da zaštitimo zdravlje u Austriji i pre svega sprečimo drugo ''zatvaranje'' privrede i ezmlje, kako ne bi ugrozili radna mesta i ekonomiju", objasnio je kancelar.

Prema njegovim rečima, najveća grupa među aktivno obolelima su mladi ljudi, koji su najčešće asimptomatični i ni ne primećuju da su zaraženi.

Na taj način oni inficiraju članove porodice i ugrožavaju starije osobe, upozorio je Kurc.

Odlučujuće je da zdravstvene vlasti pojačaju kontrole na granicama, zatražio je kancelar, rekavši da je razgovarao sa pokrajinskim vlastima i ministrom zdravlja Rudolfom Anšoberom.

Ukazao je da svi koji su se od 7. avgusta iz Hravstek vratili u Austriju, odnosno koji se vrate do ponoći, postoji mogućnost besplatnog testiranja, i apelovao na građane da tu mogućnost iskoriste.

"Korona virus se širi pre svega preko osoba koje se vraćaju sa odmora, posebno iz Hrvatske", naglasio je kancelar.

Kurc je istakao da je to razlog zašto je Austrija donela odluku o izricanju upozorenja na putovanje za Hrvatsku, koja stupa na snagu od ponoći.

Najavio je da će od ponedlejka u ponoć na granicama biti pojačane kontrole.

Ministarstvo zdravlja već je izdalo uredbu kojom se nalaže pojačana i poboljšanja zdravstvena kontrola na granicama prema Italiji, Slovačkoj, Sloveniji i Mađarskoj.

Svi povratncii sa odmora iz zemalja za koje važi upozorenje na putovanje moraju imati negativan PCR test za ulazak u Austriju, ili moraju prilikom povratka u kućnu izolaciju, odnosno u roku od 48 sati da urade PCR test u Austriji.

Uredba Minsitarstva zahteva od nadležnih vlasti da detaljno kontroliše podatke osoba koje se vraćaju iz rizičnih regiona, to jest, ako nemaju negativan test, da su ispravno i sa pravim podacima ispunili formular o mestu gde će se uputiti u karantin do testiranja.

(Tanjug)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Globalisti

16.08.2020 11:44

Ko tebe drzi tu gdje jesi...

ODGOVORITE
Name

ISTINA

16.08.2020 13:14

DRZE GA ONI KOJI SU NAPRAVILI VIRUS I SVE OVO. LAKO JE PREPOZNATI PODREPNE MUVE SVJETSKIH GLOBALISTA.

Name

Re

16.08.2020 16:14

Jel dizelaš ili benzinac....odluči se!

Name

Re:

16.08.2020 22:47

Ово је онај клемпо што је признао да је напустио средњу школу? А, знаш ли мали да је нама куга стигла прво из Аустрије, па Италије, итд.? Ма, ... иди ти пробај поново ту средњу некако докрајчити, па да ти покушамо објаснити шта лупеташ!

Name

Bez vas

16.08.2020 11:51

Avionom? Busom? Vozom? Daj, više, oladite. I vašem vladaru, satani, dosadili ste. Hajde, ubijete nas odmah, da se ova agonija okonča.

ODGOVORITE
Name

A

16.08.2020 12:43

Joj kako me nerviraju ovakvi ljudi. Virus je na Zapadni Balkan i došao iz Austrije i Italije. Sada uvode neke mjere i traže testiranje. Trebali su odmah zatvoriti svoje zemlje. Do ovoga ne bi došlo.

ODGOVORITE
Name

Re:

16.08.2020 22:52

Ма, опуштено! Ово он само чита оно што су му наредили. Очито је од првог дана да мрачне силе гурају овох малог, јер је рођењем пројектован за то. Нешто слично као и Ангела Меркел.

Name

Bijeljina/Bec

16.08.2020 13:07

Znas sta , klempo klempavi! Zabrane izrices za nas iz bivse YU, za svoju bracu svabe , italijane i ostale ,,europejce,, ne !!! Tamo nema korone je li? Italijani umirali , vozili mrtve kamionima , spaljivali ih.... U njemackoj se i ne testira , sem ako nije na samrti, laze se o broju oboljeljih....ali svapski turisti trebaju austriji !!! To je razlog !!! Isto kao fol ne idite nigdje na odmor , odmarajte u austriji !!!! To jest ostavite lovu ovdje a ne u Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH, Srbiji, Turskoj itd .... Ma jel bogati Klempo, mi budale a ti pametan !!!! E nece ti ni jedan iz bivse Juge u austrijska brda i na jezera na odmor, NIKAD, to zaboravi !!! A cekaj izbore , ima nas mnogo sa austrijskim pasosem , zavrsio si karijeru! Ove zabrane putovanja ti svi iz bivse Jugoslavije nikad oprostiti nece!!!! Pozdrav svim nasim narodima iz YU

ODGOVORITE
Name

Re

16.08.2020 20:03

Izbore uzima bez muke, a

Name

Re

16.08.2020 20:11

Izbore uzima beč muke, a Alpe su pune naših gastarbajtera. Ni tebi niko nije branio da odeš do Bijeljine. Postoje procedure za svaku državu. Ako ti se ne dopada u Austriji, vrati pasoš pa piči na Majevicu. U Njemackoj se itekako testira i imaju dnevno po hiljadu novozaraženih. I bas bih volio znati kako ćeš ti navesti te zemljake sa austrijskim pasošima da ne glasaju za njega. Evo mene nećeš nikako moći! Pozdrav sa junačke Kozare.