Корона коштала свијет више него два свјетска рата

– Прекиди производње изазвани короном могли би да коштају глобалну економију двоструко више од хипотетичког глобалног војног сукоба, то показују цифре које се помињу у недавном истраживању Мекинси куће.

Свијет 15.08.2020 | 22:01
Корона коштала свијет више него два свјетска рата

У извјештају под насловом “Ризик, отпорност и равнотежа у глобалним ланцима вриједности”, аналитичари америчке консултантске фирме процијенили су различите ризике од обуставе производње у трајању од 100 дана. Економски шокови разматрани у извјештају потичу из широког спектра могућих догађаја, од сајбер напада и трговинских редова до војних сукоба и пандемије, и разликују се у учесталости, времену и природи утицаја.

Испада да би штета од хипотетичког сценарија свјетског рата могла износити око 15 билиона долара (трилиона енг.), док би пандемија коштала колико и два таква сукоба и оставила рупу од око 30 билиона долара у глобалној економији.

Најгоре је погођена индустрија која запошљава више од 25 милиона људи

Даље, то је три пута више од трошкова Велике рецесије, која се процјењује на 10 билиона долара, и 30 пута више од пада од великог сајбер напада.

Према Мекинси анализи, заснованој на моделу и информацијама од 325 компанија из 13 индустрија, поремећаји у ланцу вриједности могу лако избрисати више од 40 процената годишње зараде у просјеку сваке деценије. Међутим, један овако тежак догађај који омета производњу у трајању од 100 дана могао би избрисати зараду од скоро годину дана у неким индустријама.

Што се тиче конкретно индустрије, пандемија има најгори утицај на текстилну индустрију и продају одјеће, која и чини највећи удио у запослености, обезбјеђујћи најмање 25 милиона радних места на глобалном нивоу, а затим следе авио-индустрија, индустија намјештаја и нафтни производи.

“Иако је пандемија ЦОВИД довела до највећег и најширег шока у ланцу , она је само последња у низу поремец́аја тога што је компаније изложило непоправљивој штети”, пише у истраживању у ком позивају компаније да буду спремне на нове ризике.

(Телеграф)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Бела Ладја

15.08.2020 20:08

Бас стета за толике Еврице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДА да,

15.08.2020 20:48

Колико само ЗЛА прави Екипа из ЦОВИДА-19, али план још није испуњен до Краја???Овисно о томе Како то појединачно ко,доживљава и сваћа али,Свјетски Зликовци су на један други да не кажем Модернији начин ушли у Глобални Рат за уништење Човјечанства,Чак на тај начин да се и Свијет,Народ прикључио Сам против себе или другим ријечима Свако против Свакога.Свакоме је Кривац онај Други ,Стави Маску,не треба Маска,има Вируса нема Вируса а ЛИЧНО Мислим да га нема бар овога због кога се носе Маске,или Вируса има и бит ће га док је Свијета и Вијека, па шта Грипа грипа. И још много много тога Мој Народе мој...............................................??????????????????????????????.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

15.08.2020 21:38

Добар коментар.

Name

Дотт

15.08.2020 22:36

Она бар не удара страначки.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

16.08.2020 08:12

А сам опоравк ће тек да кошта,и тако у круг.Драги Хитлер.

ОДГОВОРИТЕ