Korona koštala svijet više nego dva svjetska rata

– Prekidi proizvodnje izazvani koronom mogli bi da koštaju globalnu ekonomiju dvostruko više od hipotetičkog globalnog vojnog sukoba, to pokazuju cifre koje se pominju u nedavnom istraživanju Mekinsi kuće.

Svijet 15.08.2020 | 22:01
Korona koštala svijet više nego dva svjetska rata

U izvještaju pod naslovom “Rizik, otpornost i ravnoteža u globalnim lancima vrijednosti”, analitičari američke konsultantske firme procijenili su različite rizike od obustave proizvodnje u trajanju od 100 dana. Ekonomski šokovi razmatrani u izvještaju potiču iz širokog spektra mogućih događaja, od sajber napada i trgovinskih redova do vojnih sukoba i pandemije, i razlikuju se u učestalosti, vremenu i prirodi uticaja.

Ispada da bi šteta od hipotetičkog scenarija svjetskog rata mogla iznositi oko 15 biliona dolara (triliona eng.), dok bi pandemija koštala koliko i dva takva sukoba i ostavila rupu od oko 30 biliona dolara u globalnoj ekonomiji.

Najgore je pogođena industrija koja zapošljava više od 25 miliona ljudi

Dalje, to je tri puta više od troškova Velike recesije, koja se procjenjuje na 10 biliona dolara, i 30 puta više od pada od velikog sajber napada.

Prema Mekinsi analizi, zasnovanoj na modelu i informacijama od 325 kompanija iz 13 industrija, poremećaji u lancu vrijednosti mogu lako izbrisati više od 40 procenata godišnje zarade u prosjeku svake decenije. Međutim, jedan ovako težak događaj koji ometa proizvodnju u trajanju od 100 dana mogao bi izbrisati zaradu od skoro godinu dana u nekim industrijama.

Što se tiče konkretno industrije, pandemija ima najgori uticaj na tekstilnu industriju i prodaju odjeće, koja i čini najveći udio u zaposlenosti, obezbjeđujći najmanje 25 miliona radnih mesta na globalnom nivou, a zatim slede avio-industrija, industija namještaja i naftni proizvodi.

“Iako je pandemija COVID dovela do najvećeg i najšireg šoka u lancu , ona je samo poslednja u nizu poremećaja toga što je kompanije izložilo nepopravljivoj šteti”, piše u istraživanju u kom pozivaju kompanije da budu spremne na nove rizike.

(Telegraf)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Bela Ladja

15.08.2020 22:08

Bas steta za tolike Evrice.

ODGOVORITE
Name

DA da,

15.08.2020 22:48

Koliko samo ZLA pravi Ekipa iz COVIDA-19, ali plan još nije ispunjen do Kraja???Ovisno o tome Kako to pojedinačno ko,doživljava i svaća ali,Svjetski Zlikovci su na jedan drugi da ne kažem Moderniji način ušli u Globalni Rat za uništenje Čovječanstva,Čak na taj način da se i Svijet,Narod priključio Sam protiv sebe ili drugim riječima Svako protiv Svakoga.Svakome je Krivac onaj Drugi ,Stavi Masku,ne treba Maska,ima Virusa nema Virusa a LIČNO Mislim da ga nema bar ovoga zbog koga se nose Maske,ili Virusa ima i bit će ga dok je Svijeta i Vijeka, pa šta Gripa gripa. I još mnogo mnogo toga Moj Narode moj...............................................??????????????????????????????.

ODGOVORITE
Name

Hm

15.08.2020 23:38

Dobar komentar.

Name

Dott

16.08.2020 00:36

Ona bar ne udara stranački.

ODGOVORITE
Name

Mirkan

16.08.2020 10:12

A sam oporavk će tek da košta,i tako u krug.Dragi Hitler.

ODGOVORITE