Багери украдени у Њемачкој завршавају у БиХ

"Багер-мафија", служећи се лажним идентитетом, краде по Немачкој багере, утовариваче и друге грађевинске машине тешке и по више тона. Полиција најчешће обуставља истраге, а машине завршавају на Балкану.

Босна и Херцеговина 15.08.2020 | 14:29
Багери украдени у Њемачкој завршавају у БиХ

"Када је 'господин Дамир' у филијали компаније 'Цепелин' у Кобленцу поручио багер, звучао је као класична муштерија. Рекао је да му је машина потребна за градилиште у Вестервалду.

'Цепелин' је водећа фирма за изнајмљивање грађевинских машина, а с обзиром на то да је човек већ имао отворен рачун као клијент компаније, машина је испоручена брзо и без додатних питања. Тек три дана касније једна службеница фирме је уочила да је поручилац багер можда криминалац", пише Шпигел у тексту под насловом "Багер мафија".

Камион с хрватским таблицама

Немачки магазин напомиње да су службеницу "Цепелина" упозорили из саксонског Бауцена: "Одмах је позвала полицију, али када су се полицајци сат касније појавили на гражевини, већ је било прекасно. Жути багер од 15 тона - који нов кошта 200.000 евра - једноставно је нестао".

Један очевидац касније је испричао да је видео да багер товаре на нов црвени мерцедосов камион с хрватским таблицама.

Ради се о професионалној банди која "оперише у великом стилу," пише Шпигел.

"Огромне грађевинске машине, утоваривачи и багери нестају, а траг 'багер-мафије' води на Балкан - у Србију, Хрватску и Босну и Херцеговину", пише немачки лист и додаје да се машине прво складиште у изнајмљеним халама.

"Починиоци мењају типске ознаке, број шасије... Транспорт преко границе преузимају фирме из источне Европе. Штете су милионске. Само у Хамбургу је у последње три године нестало 16 Цепелинових утоваривача."

Крађа идентитета

"Лопови увек иду на исту фору: представљају се као обичне муштерије, отворе рачун и званично изнајмљују машине. А како би то постигли, узимају идентитет угледних компанија. И 'господин Дамир' заиста постоји, само што није он изнајмио машине", пише Шпигел наглашавајући да се ради о једном поштеном грађевинском предузимачу из Рурске области.

Додаје се и да је "банда бацила око на његову фирму због тога што има 'одличан рејтинг'".

"Крађом идентитета почетком године био је погођен и Хајнрих К, власник машиноградње у Минхену. (...) Непознате особе су на његово име поручиле багер и друге машине за грађевину у Елмсхорну и Бармштету, северно од Хамбурга. Све је нестало без трага", пише даље Шпигел примећујући да је „борба против лопова у тој бранши део свакодневице".

"Трка зеца и јежа"

"Грађевине су често слабо чуване, а јавност једва да примећује шта се тамо дешава. Ретко буде сведока који су видели осумњичене и који их пријаве", пише лист уз констатацију да би техника могла да помогне: "надзорне камере и ГПС-одашиљачи".

"Али то плаши само лопове који повремено краду. Професионалци их деактивирају и ометају технологију." Немачки лист тако цитира једног сарадника "Цепелина" који каже да је то исто као "трка зеца и јежа".

Словеначка полиција одмах реаговала

Погођени су изгубили наду у то да ће им полиција помоћи.

"'Наравно да пријављујемо случајеве', кажу у Цепелину, 'али службе истражују само на локалном нивоу и свака почиње од нуле'. А при том постоји исти образац по којем се ради широм земље". Тако се у Цепелину "осећају препуштени сами себи, јер скоро сви случајеви истраге се обустављају".

"Детективима је додуше пошло за руком да у Хрватској и Словенији уђу у траг неколико машина. Тамошња полиција није као немачка оклевала и одмах је запленила машине. Међу њима је био и жути багер из Кобленца који сада, како кажу у 'Цепелину', стоји на једном паркиралишту уз границу и чека да га врате у Немачку. Пре тога немачки истражни органи морају да разјасне све формалности - а то може да потраје", закључује Шпигел .

(Дојче веле)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

мики

15.08.2020 12:57

па него гдје це друго кад је тужилаштво потковано и сва мафија Европе скупила се нама пред кућу. А народ то и подрзава на изборима, тако да промјена није потребна. Само за исте гласати даље и довлацити и даље багере

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

15.08.2020 14:25

Тако им и треба јер су свјом политиком 90'тих земље Балкана и довели до тог да овдје влада безакоње и корупција

Name

Мика

15.08.2020 13:00

Завршавају и Словенији Србији Хрватској а можда нешто и у БиХ али не све у БиХ Главни мафијаши су из Хрватске па ти види.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГПС

15.08.2020 14:00

Купио сам велику машину за копање (стару двије године)у Америци и дао “капару” 30% а остало је на кредит. Радио сам на једном пројекту и морао сам чекати неколико дана да се тај простор изминира (било је пуно стијена) тако да сам машину пребацио 30-так километара да несто одрадим док се то не изминира. Исти дан добио сам позив од фирме која ми је машину продала и којој уредно плаћам мјесечну рату, да ме питају зашто сам машину пребацио на друго мјесто. Објаснио сам о цему се ради и они су ми рекли да у свакој машини има “чип “ и да се машина увјек мозе лоцирати , тако да сам дузан да обавјестим фирму која ми је придала машину кад помјерам машину са постојеће локације. Знаци, машина кад се произведе у њој је “Цхип” наравно само власник зна гдје се налази . Кад исплатим машину и добијем папире на моје име или на име фирме онда је моја и имацу уређај за праћење машине . Зато ме чуди Ива крађа машина и да као не знају гдје су машине ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијепо писе! ЦЦЦЦ

15.08.2020 16:10

"Али то плаши само лопове који повремено краду. Професионалци их деактивирају и ометају технологију."

Name

Бранка Беба

16.08.2020 12:04

Госпођо како све што не ваља је из Хрватске. Мора да си ти Српкиња. Ја сам пола пола мени не ваљају ни једни. Од њих немам ништа јер се ја бринем сама о себи да преживим са својих десет прстију. Шта ми значи што ћу говорити ја сам Српкиња или ја сам Хрватица. Катастрофа. Нека иду багери гдје хоће

Name

Друство

15.08.2020 14:02

Сви су исти само распоредјени у балканске дрзаве па им лаксе краст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

15.08.2020 14:17

Па највећи грађевинац у РС и Милин компањон, г-дин Слобо Интеграл, је купио пар машина украдених од Хрватске војске...тзв Ројсове машине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.08.2020 19:53

Хахаха,Божо Кубик и Слобо интеграл годинама шверцују украдене машине,организирана мафија за интерпол

Name

Највеца прица

15.08.2020 14:51

Разумијем да украде бусилицу и други алат ал да украде багер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РАде

16.08.2020 05:29

Украст ће нас човјек и корону зато на воле чим се појавиш на границу испричају те и копају

Name

КИКИ

16.08.2020 05:12

МОГУ МИСЛИТ КОЈЕ СУ НАРОДНОСТИ . АЛ ЗНАМ ЈА СВАБУ , ПУСТИЦЕ ИХ ЈОС МАЛО ДОК НЕ ПОХВАТАЈУ И МАЛО ВЕЦЕ РИБЕ .

ОДГОВОРИТЕ