Bageri ukradeni u Njemačkoj završavaju u BiH

"Bager-mafija", služeći se lažnim identitetom, krade po Nemačkoj bagere, utovarivače i druge građevinske mašine teške i po više tona. Policija najčešće obustavlja istrage, a mašine završavaju na Balkanu.

Bosna i Hercegovina 15.08.2020 | 14:29
Bageri ukradeni u Njemačkoj završavaju u BiH

"Kada je 'gospodin Damir' u filijali kompanije 'Cepelin' u Koblencu poručio bager, zvučao je kao klasična mušterija. Rekao je da mu je mašina potrebna za gradilište u Vestervaldu.

'Cepelin' je vodeća firma za iznajmljivanje građevinskih mašina, a s obzirom na to da je čovek već imao otvoren račun kao klijent kompanije, mašina je isporučena brzo i bez dodatnih pitanja. Tek tri dana kasnije jedna službenica firme je uočila da je poručilac bager možda kriminalac", piše Špigel u tekstu pod naslovom "Bager mafija".

Kamion s hrvatskim tablicama

Nemački magazin napominje da su službenicu "Cepelina" upozorili iz saksonskog Baucena: "Odmah je pozvala policiju, ali kada su se policajci sat kasnije pojavili na graževini, već je bilo prekasno. Žuti bager od 15 tona - koji nov košta 200.000 evra - jednostavno je nestao".

Jedan očevidac kasnije je ispričao da je video da bager tovare na nov crveni mercedosov kamion s hrvatskim tablicama.

Radi se o profesionalnoj bandi koja "operiše u velikom stilu," piše Špigel.

"Ogromne građevinske mašine, utovarivači i bageri nestaju, a trag 'bager-mafije' vodi na Balkan - u Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu", piše nemački list i dodaje da se mašine prvo skladište u iznajmljenim halama.

"Počinioci menjaju tipske oznake, broj šasije... Transport preko granice preuzimaju firme iz istočne Evrope. Štete su milionske. Samo u Hamburgu je u poslednje tri godine nestalo 16 Cepelinovih utovarivača."

Krađa identiteta

"Lopovi uvek idu na istu foru: predstavljaju se kao obične mušterije, otvore račun i zvanično iznajmljuju mašine. A kako bi to postigli, uzimaju identitet uglednih kompanija. I 'gospodin Damir' zaista postoji, samo što nije on iznajmio mašine", piše Špigel naglašavajući da se radi o jednom poštenom građevinskom preduzimaču iz Rurske oblasti.

Dodaje se i da je "banda bacila oko na njegovu firmu zbog toga što ima 'odličan rejting'".

"Krađom identiteta početkom godine bio je pogođen i Hajnrih K, vlasnik mašinogradnje u Minhenu. (...) Nepoznate osobe su na njegovo ime poručile bager i druge mašine za građevinu u Elmshornu i Barmštetu, severno od Hamburga. Sve je nestalo bez traga", piše dalje Špigel primećujući da je „borba protiv lopova u toj branši deo svakodnevice".

"Trka zeca i ježa"

"Građevine su često slabo čuvane, a javnost jedva da primećuje šta se tamo dešava. Retko bude svedoka koji su videli osumnjičene i koji ih prijave", piše list uz konstataciju da bi tehnika mogla da pomogne: "nadzorne kamere i GPS-odašiljači".

"Ali to plaši samo lopove koji povremeno kradu. Profesionalci ih deaktiviraju i ometaju tehnologiju." Nemački list tako citira jednog saradnika "Cepelina" koji kaže da je to isto kao "trka zeca i ježa".

Slovenačka policija odmah reagovala

Pogođeni su izgubili nadu u to da će im policija pomoći.

"'Naravno da prijavljujemo slučajeve', kažu u Cepelinu, 'ali službe istražuju samo na lokalnom nivou i svaka počinje od nule'. A pri tom postoji isti obrazac po kojem se radi širom zemlje". Tako se u Cepelinu "osećaju prepušteni sami sebi, jer skoro svi slučajevi istrage se obustavljaju".

"Detektivima je doduše pošlo za rukom da u Hrvatskoj i Sloveniji uđu u trag nekoliko mašina. Tamošnja policija nije kao nemačka oklevala i odmah je zaplenila mašine. Među njima je bio i žuti bager iz Koblenca koji sada, kako kažu u 'Cepelinu', stoji na jednom parkiralištu uz granicu i čeka da ga vrate u Nemačku. Pre toga nemački istražni organi moraju da razjasne sve formalnosti - a to može da potraje", zaključuje Špigel .

(Dojče vele)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

miki

15.08.2020 12:57

pa nego gdje ce drugo kad je tužilaštvo potkovano i sva mafija Evrope skupila se nama pred kuću. A narod to i podrzava na izborima, tako da promjena nije potrebna. Samo za iste glasati dalje i dovlaciti i dalje bagere

ODGOVORITE
Name

Aa

15.08.2020 14:25

Tako im i treba jer su svjom politikom 90'tih zemlje Balkana i doveli do tog da ovdje vlada bezakonje i korupcija

Name

Mika

15.08.2020 13:00

Završavaju i Sloveniji Srbiji Hrvatskoj a možda nešto i u BiH ali ne sve u BiH Glavni mafijaši su iz Hrvatske pa ti vidi.

ODGOVORITE
Name

GPS

15.08.2020 14:00

Kupio sam veliku mašinu za kopanje (staru dvije godine)u Americi i dao “kaparu” 30% a ostalo je na kredit. Radio sam na jednom projektu i morao sam čekati nekoliko dana da se taj prostor izminira (bilo je puno stijena) tako da sam mašinu prebacio 30-tak kilometara da nesto odradim dok se to ne izminira. Isti dan dobio sam poziv od firme koja mi je mašinu prodala i kojoj uredno plaćam mjesečnu ratu, da me pitaju zašto sam mašinu prebacio na drugo mjesto. Objasnio sam o cemu se radi i oni su mi rekli da u svakoj mašini ima “čip “ i da se mašina uvjek moze locirati , tako da sam duzan da obavjestim firmu koja mi je pridala mašinu kad pomjeram mašinu sa postojeće lokacije. Znaci, mašina kad se proizvede u njoj je “Chip” naravno samo vlasnik zna gdje se nalazi . Kad isplatim mašinu i dobijem papire na moje ime ili na ime firme onda je moja i imacu uređaj za praćenje mašine . Zato me čudi Iva krađa mašina i da kao ne znaju gdje su mašine ?

ODGOVORITE
Name

Lijepo pise! CCCC

15.08.2020 16:10

"Ali to plaši samo lopove koji povremeno kradu. Profesionalci ih deaktiviraju i ometaju tehnologiju."

Name

Branka Beba

16.08.2020 12:04

Gospođo kako sve što ne valja je iz Hrvatske. Mora da si ti Srpkinja. Ja sam pola pola meni ne valjaju ni jedni. Od njih nemam ništa jer se ja brinem sama o sebi da preživim sa svojih deset prstiju. Šta mi znači što ću govoriti ja sam Srpkinja ili ja sam Hrvatica. Katastrofa. Neka idu bageri gdje hoće

Name

Drustvo

15.08.2020 14:02

Svi su isti samo rasporedjeni u balkanske drzave pa im lakse krast

ODGOVORITE
Name

Jaffa

15.08.2020 14:17

Pa najveći građevinac u RS i Milin kompanjon, g-din Slobo Integral, je kupio par mašina ukradenih od Hrvatske vojske...tzv Rojsove mašine.

ODGOVORITE
Name

Re

15.08.2020 19:53

Hahaha,Božo Kubik i Slobo integral godinama švercuju ukradene mašine,organizirana mafija za interpol

Name

Najveca prica

15.08.2020 14:51

Razumijem da ukrade busilicu i drugi alat al da ukrade bager.

ODGOVORITE
Name

RAde

16.08.2020 05:29

Ukrast će nas čovjek i koronu zato na vole čim se pojaviš na granicu ispričaju te i kopaju

Name

KIKI

16.08.2020 05:12

MOGU MISLIT KOJE SU NARODNOSTI . AL ZNAM JA SVABU , PUSTICE IH JOS MALO DOK NE POHVATAJU I MALO VECE RIBE .

ODGOVORITE