Годишњи одмори прекинули преговоре са ЕУ тешке 250 милиона евра

Европска комисија саопштила је да је закључен меморандум о разумијевању за додјелу финансијске помоћи региону западног Балкана за економски опоравак усљед пандемије ковида-19 са сваком од земаља у региону, осим са БиХ, с којом су преговори и даље у току.

Босна и Херцеговина 15.08.2020 | 08:24
Годишњи одмори прекинули преговоре са ЕУ тешке 250 милиона евра

Како је "Независним" речено у Делегацији ЕУ у Сарајеву, преговори са БиХ су у току и наставиће се у наредним седмицама. Они су подсјетили да је у оквиру три милијарде евра вриједног пакета макрофинансијске помоћи ЕУ за више партнера из процеса проширења и сусједства, за БиХ одређена макрофинансијска помоћ у износу од 250 милиона евра.

У Министарству финансија и трезора БиХ за "Независне" су рекли да су преговори у току, а да ће наставак преговора бити након годишњих одмора обје уговорне стране, а на приједлог ЕУ.

Иако је протеклих дана било говора о томе да РС блокира доношење овог пакета, у Министарству финансија РС кажу да је Влада донијела закључак којим прихвата макрофинансијску помоћ ЕУ.

"Преговори за меморандум о споразумијевању, којим би се поменути кредит реализовао, вођени су усмено, путем видео-конференција, и писмено давањем коментара на споразуме и уговоре који ће дефинисати тај финансијски инструмент.

РС је активно учествовала у преговорима и на вријеме дала своје усмене и писмене коментаре свим учесницима у преговорима", кажу у овом министарству, и прецизирају да су о томе обавијестили своје партнере у Министарству финансија и трезора БиХ, Министарству финансија ФБиХ, Централној банци БиХ и Брчко дистрикту.

"Након што су коментари послати, преговори су тренутно паузирани на захтјев Европске комисије због сезоне годишњих одмора. По завршетку исте, очекује се наставак преговора са успјешним исходом, с обзиром на то да је највећи дио предметних докумената усаглашен", кажу они.

У Европској комисији рекли су да меморандуми још само нису закључени са БиХ и Тунисом од свих земаља с којима се преговори воде, без навођења детаља због чега је дошло до застоја. Од осталих земаља у региону, за Албанију је предвиђено 180 милиона евра, за Косово 100 милиона евра, за Црну Гору 60 милиона евра те за Сјеверну Македонију 160 милиона евра.

Од износа од 250 милиона евра за БиХ, дио средстава ће бити усмјерен у виду новчаних и материјалних донација, а дио у виду повољних кредита које ће издавати Европска банка за обнову и развој, као и Европска инвестициона банка и друге институције.

Како је раније било говора, од овог износа око 80 милиона евра биће обезбијеђено у виду донација за здравствени сектор и опоравак привреде. Седам милиона евра намијењено је за ургентне медицинске потребе, а осталих 73,5 милиона евра за ублажавање социо-економског утицаја пандемије. Остатак средстава ће бити обезбијеђен кроз повољне кредите.

(Незавинсе новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Злаја

15.08.2020 07:50

А руска помоц...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Х2О

15.08.2020 07:56

Цуј годисњи одмори, па нису радили мјесецима прољетос. Цовјек је стварно кварљива роба,бити политицар знаци не зивјети у стварности,него у свом "егоистицком" свјету Само напред то вам ми "фукаре" омогуцавамо

ОДГОВОРИТЕ