Унеско да реагује и заштити манастир Високи Дечани

Министарство културе и информисања најоштрије је осудило поновни наставак незаконитих радова на магистралном путу Дечани-Плав у заштићеној зони манастира Високи Дечани. Упутило је протестсну ноту Унеску тражећи да хитно реагује и заштити објекат светске културне баштине.

Србија 14.08.2020 | 15:22
Унеско да реагује и заштити манастир Високи Дечани

Министарство културе наводи да је, као што је то чинило у претходним случајевима када је започињана изградња пута кроз зону која је под заштитом Унеска, и данас хитно упутило протестну ноту највишим званичницима те међународне организације.
Министарство културе: Унеско одмах да реагује и заштити манастир Високи Дечани
Министарство културе: Унеско одмах да реагује и заштити манастир Високи Дечани

"У допису који је адресиран на генералну директорку Унеска Одри Азуле, заменика директора за културу Ернеста Отонеа и директорку Унесковог Светског центра за наслеђе Мехтилд Реслер, надлежни се позивају да одмах реагују и заштите објекат културног наслеђа који је део Унескове Листе угрожене светске културне баштине, у складу са принципима заснованим на међународним конвенцијама, посебно на Конвенцији о заштити светске културне и природне баштине, као и на другим релевантним препорукама", истиче Министарство.

Епархија рашко-призреснка саопштила је синоћ да су локалне косовске власти у Дечанима, уз подршку надлежних у Приштини, кренуле поново са интензивним радовима унутар заштићене зоне манастира Високи Дечани.

(РТС)

Коментари / 0

Оставите коментар