Unesko da reaguje i zaštiti manastir Visoki Dečani

Ministarstvo kulture i informisanja najoštrije je osudilo ponovni nastavak nezakonitih radova na magistralnom putu Dečani-Plav u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani. Uputilo je protestsnu notu Unesku tražeći da hitno reaguje i zaštiti objekat svetske kulturne baštine.

Srbija 14.08.2020 | 15:22
Unesko da reaguje i zaštiti manastir Visoki Dečani

Ministarstvo kulture navodi da je, kao što je to činilo u prethodnim slučajevima kada je započinjana izgradnja puta kroz zonu koja je pod zaštitom Uneska, i danas hitno uputilo protestnu notu najvišim zvaničnicima te međunarodne organizacije.
Ministarstvo kulture: Unesko odmah da reaguje i zaštiti manastir Visoki Dečani
Ministarstvo kulture: Unesko odmah da reaguje i zaštiti manastir Visoki Dečani

"U dopisu koji je adresiran na generalnu direktorku Uneska Odri Azule, zamenika direktora za kulturu Ernesta Otonea i direktorku Uneskovog Svetskog centra za nasleđe Mehtild Resler, nadležni se pozivaju da odmah reaguju i zaštite objekat kulturnog nasleđa koji je deo Uneskove Liste ugrožene svetske kulturne baštine, u skladu sa principima zasnovanim na međunarodnim konvencijama, posebno na Konvenciji o zaštiti svetske kulturne i prirodne baštine, kao i na drugim relevantnim preporukama", ističe Ministarstvo.

Eparhija raško-prizresnka saopštila je sinoć da su lokalne kosovske vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule ponovo sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone manastira Visoki Dečani.

(RTS)

Komentari / 0

Ostavite komentar