Пореска управа држи блокиран рачун шамачког Водовода

Због четвртине милиона марака дуга нагомиланог до 2016. године, пореска управа блокирала рачун шамачког водовода.

Република Српска 14.08.2020 | 14:20
Пореска управа држи блокиран рачун шамачког Водовода

Комуналном предузећу “Водовод и канализација” Шамац Пореска управа Републике Српске блокирала је рачун, ради принудне наплате пореза у износу 256.817 марака. Ријеч је о основном дугу 251.180 марака увећаном за камате, који је настао до 2016. године, неизмиривањем обавеза тадашњег менаџмента Водовода према ЈУ “Воде Српске”.

С обзиром на то да је рачун Водовода блокиран у вријеме великих врућина, повећане потрошње воде и епидемије вируса корона, те да је то предузеће од виталног значаја за локалну заједницу, одржана је тематска сједница Скупштине општине. Скупштина је, на приједлог начелника општине Ђорђа Милићевића, донијела закључак којим се од Министарства финансија тражи да одобри репрограм дуга. У ту сврху, Скупштина општине је донијела Одлуку о оснивању заложног права као хипотеке ради обезбјеђења плаћања пореског дуга.

Према ријечима директора КП “Водовод и канализација” Михаила Ђурђевића, порески дуг су неизмирене обавезе према Водама Српске за посебне водне накнаде, настале у периоду до 2016. године. Истиче да је укупан дуг предузећа, затечен по његовом преузимању функције у априлу 2017. године,  износио је 1.374.756 марака. Дуг према Водама Српске од 251.180 марака био је 2016. године репрограмиран на начин да су Воде Српске (Рјешењем од 25.4.2016) пристале на периодично одгађање плаћања посебних водних накнада.

“У периоду од доношења тог рјешења до априла 2017. године, уплате по основу репрограма нису извршаване у складу са планом отплате. Ми смо, преузимајући те обавезе, редовно отплаћивали репрограм, чак и у већем износу од договореног”, рекао је Ђурђевић подсјетивши да је осим тога, од 2017. до ове године, предузеће морало да се носи и са отплатом дугорочног кредита из 2014. године, да сервисира своје обавеза, рјешава проблеме веома ниске наплате својих потраживања и великих губитака на водоводној мрежи.

-Без обзира на чињеницу да смо ми сваки мјесец редовно плаћали договорени износ, Воде Српске су тај дуг прослиједиле Пореској управи на принудну наплату. Предузеће је сада у великом проблему, ми не можемо да радимо интервенције, да отклањамо кварове, да извршавамо своје обавезе и према радницима и добављачима и зато апелујемо на Министарство финансија да нам одобри репрограм”, рекао је Ђурђевић.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић каже да је рачун Водовода блокиран већ 15 дана и да је максимално ангажован да се тај проблем што прије ријеши, будући да се ради о стратешки важном предузећу.

“Вјерујем да постоји добра воља и да ће Министарство финансија сагледати све околности и одобрити репрограм овог пореског дуга, да би било омогућено нормално функционисање Водовода”, рекао је Милићевић и нагласио да је ово предузеће у протекле три године у потпуности измиривало своје текуће обавезе, да има мањи број запослених радника него до тада, да је обезбиједило додатну опрему и инвестиције.

“Водовод је у протекле три године примјер квалитетног и одговорног управљања, навешћу само примјер да је овај менаџент успио да за 100% повећа наплату воде и стога дубоко вјерујем да ће Министарство одобрити репрограм, јер је то веома важно за нормално функционисање града и општине”, закључио је Милићевић.

(БН)

 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Миркан

14.08.2020 13:03

Да ли ће Министарство одобрити репрограм то нема везе са уплатама и наплатама г.Милићевићу,већ то зависи искључиво од тебе:На коју ћеш страну?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Водоводу

14.08.2020 13:35

Помоцник министра за водопривреду и надредјени Водама Српске Милан Гавриц зиви са породицом у Самцу. Зар је дозволио да се водовод у родном граду доведе у такву ситуацију? Могао је преко медјународних пројеката обезбиједити реконструкцију водоводне мрезе и кад немате губитака могли сте отплатити дуг без проблема. Не лици ми то на Милана. Упознајте га са том проблематиком

Name

Ђокица

15.08.2020 22:36

Опет ђокицин шупљак,замајава ово мало људи што је остало.Тај не плаћа ником ништа.

Name

Мирослав

14.08.2020 13:10

Пређи у СНСД и ријешио си све проблеме , немораш ништа плаћати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.08.2020 13:26

Платиће народ

Name

Ре Мирослав

14.08.2020 13:36

Зар има неко у Српској на полозају, а да вец није у СНСДу?

Name

!!!

14.08.2020 16:30

Ето у Модрици је тенденција бјезања из снсд-а главом без обзира.

Name

Ре !!!

14.08.2020 18:57

О томе у задње вријеме цесто слусам, али некако не вјерујем. Вјерујем да су то договори да се предје у другу партију, па као они побиједили, а у ствари исти владају.

Name

Јустице

14.08.2020 13:41

Е мој начелниче, они су спремни народ Самца и околине оставити без воде само да покажу своју "снагу" и да изврше притисак на тебе и твоје људе да се одрекнес свега о чему си причао и радио протекле 4 године и више. Ако је тако, НЕМОЈ па макар морали куповати воду а дотичне нек' је срам и стид. Јасно је да Самацки снсд на овај начин покушава прикрити све своје лоповлуке и политичку неспособност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

14.08.2020 15:02

Унутар снсд су радили процјене изборних резултата које су показале да Ведран губи изборе. Зато је и блокиран водовод и зато је Зељка долазила у Шамац и биће још покушаја да се њему неким таквим притисцима помогне.

Name

Криви они

15.08.2020 22:42

Четир године причају.криви они од прије.Раде ли они ишта или само кмече и клевећу неке од прије.Свашта.Смјешнију екипу Шамац није још видио. Идите негдје,шта само пиздите или радите нешто,ма гоните се у.... и пустите овај народ на миру

Name

Кеј

14.08.2020 15:23

Већи је приоритет да Сигма посљунца путеве него да се плаћа дуг. Јел неко споменуо дуг за струју колики је? Ако негдје у водоводу видите водоинсталатера јавите, правника и економиста имају. Ако не буде воде то је до директора, блокада рачуна утице само на плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шамац

14.08.2020 17:15

Водовод је претрпан радницима.Има их као Кинеза по двије раднице ходају градом и дијеле рацуне. На водо торњу Курко и Стера досли да скупе стаж да иду у Пензију.Директор нема никакав ауторитет око примања радника.Нацелник је Ок али мора да слуса СДС јер од њих пуно зависи.Медју најскупљим у регији је Шамацки Водовод за правна лица дупло скупље него у Модрици ? На Кеју вода гратис за Шанчку рају такозване Шамчане

ОДГОВОРИТЕ
Name

Самцанин

14.08.2020 18:51

Јаван податак је колико је радника. И мој земљаце нема оних који су у ранијим годинама били на платном списку а опис посла им био да сједе кући. Наплата повећана више него дупло, тудјих дугова враћено четврт милиона, редовно измириване текуће обавезе и још много тога да више не набрајам. Овако види и размишља реалан Самцанин а не неко политички офарбан. Пс распитај се колика је цена воде у Модрици, бахата ти је информација. Лп