Poreska uprava drži blokiran račun šamačkog Vodovoda

Zbog četvrtine miliona maraka duga nagomilanog do 2016. godine, poreska uprava blokirala račun šamačkog vodovoda.

Republika Srpska 14.08.2020 | 14:20
Poreska uprava drži blokiran račun šamačkog Vodovoda

Komunalnom preduzeću “Vodovod i kanalizacija” Šamac Poreska uprava Republike Srpske blokirala je račun, radi prinudne naplate poreza u iznosu 256.817 maraka. Riječ je o osnovnom dugu 251.180 maraka uvećanom za kamate, koji je nastao do 2016. godine, neizmirivanjem obaveza tadašnjeg menadžmenta Vodovoda prema JU “Vode Srpske”.

S obzirom na to da je račun Vodovoda blokiran u vrijeme velikih vrućina, povećane potrošnje vode i epidemije virusa korona, te da je to preduzeće od vitalnog značaja za lokalnu zajednicu, održana je tematska sjednica Skupštine opštine. Skupština je, na prijedlog načelnika opštine Đorđa Milićevića, donijela zaključak kojim se od Ministarstva finansija traži da odobri reprogram duga. U tu svrhu, Skupština opštine je donijela Odluku o osnivanju založnog prava kao hipoteke radi obezbjeđenja plaćanja poreskog duga.

Prema riječima direktora KP “Vodovod i kanalizacija” Mihaila Đurđevića, poreski dug su neizmirene obaveze prema Vodama Srpske za posebne vodne naknade, nastale u periodu do 2016. godine. Ističe da je ukupan dug preduzeća, zatečen po njegovom preuzimanju funkcije u aprilu 2017. godine,  iznosio je 1.374.756 maraka. Dug prema Vodama Srpske od 251.180 maraka bio je 2016. godine reprogramiran na način da su Vode Srpske (Rješenjem od 25.4.2016) pristale na periodično odgađanje plaćanja posebnih vodnih naknada.

“U periodu od donošenja tog rješenja do aprila 2017. godine, uplate po osnovu reprograma nisu izvršavane u skladu sa planom otplate. Mi smo, preuzimajući te obaveze, redovno otplaćivali reprogram, čak i u većem iznosu od dogovorenog”, rekao je Đurđević podsjetivši da je osim toga, od 2017. do ove godine, preduzeće moralo da se nosi i sa otplatom dugoročnog kredita iz 2014. godine, da servisira svoje obaveza, rješava probleme veoma niske naplate svojih potraživanja i velikih gubitaka na vodovodnoj mreži.

-Bez obzira na činjenicu da smo mi svaki mjesec redovno plaćali dogovoreni iznos, Vode Srpske su taj dug proslijedile Poreskoj upravi na prinudnu naplatu. Preduzeće je sada u velikom problemu, mi ne možemo da radimo intervencije, da otklanjamo kvarove, da izvršavamo svoje obaveze i prema radnicima i dobavljačima i zato apelujemo na Ministarstvo finansija da nam odobri reprogram”, rekao je Đurđević.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević kaže da je račun Vodovoda blokiran već 15 dana i da je maksimalno angažovan da se taj problem što prije riješi, budući da se radi o strateški važnom preduzeću.

“Vjerujem da postoji dobra volja i da će Ministarstvo finansija sagledati sve okolnosti i odobriti reprogram ovog poreskog duga, da bi bilo omogućeno normalno funkcionisanje Vodovoda”, rekao je Milićević i naglasio da je ovo preduzeće u protekle tri godine u potpunosti izmirivalo svoje tekuće obaveze, da ima manji broj zaposlenih radnika nego do tada, da je obezbijedilo dodatnu opremu i investicije.

“Vodovod je u protekle tri godine primjer kvalitetnog i odgovornog upravljanja, navešću samo primjer da je ovaj menadžent uspio da za 100% poveća naplatu vode i stoga duboko vjerujem da će Ministarstvo odobriti reprogram, jer je to veoma važno za normalno funkcionisanje grada i opštine”, zaključio je Milićević.

(BN)

 

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Mirkan

14.08.2020 13:03

Da li će Ministarstvo odobriti reprogram to nema veze sa uplatama i naplatama g.Milićeviću,već to zavisi isključivo od tebe:Na koju ćeš stranu?

ODGOVORITE
Name

Re Vodovodu

14.08.2020 13:35

Pomocnik ministra za vodoprivredu i nadredjeni Vodama Srpske Milan Gavric zivi sa porodicom u Samcu. Zar je dozvolio da se vodovod u rodnom gradu dovede u takvu situaciju? Mogao je preko medjunarodnih projekata obezbijediti rekonstrukciju vodovodne mreze i kad nemate gubitaka mogli ste otplatiti dug bez problema. Ne lici mi to na Milana. Upoznajte ga sa tom problematikom

Name

Đokica

15.08.2020 22:36

Opet đokicin šupljak,zamajava ovo malo ljudi što je ostalo.Taj ne plaća nikom ništa.

Name

Мирослав

14.08.2020 13:10

Пређи у СНСД и ријешио си све проблеме , немораш ништа плаћати.

ODGOVORITE
Name

Re

14.08.2020 13:26

Platiće narod

Name

Re Miroslav

14.08.2020 13:36

Zar ima neko u Srpskoj na polozaju, a da vec nije u SNSDu?

Name

!!!

14.08.2020 16:30

Eto u Modrici je tendencija bjezanja iz snsd-a glavom bez obzira.

Name

Re !!!

14.08.2020 18:57

O tome u zadnje vrijeme cesto slusam, ali nekako ne vjerujem. Vjerujem da su to dogovori da se predje u drugu partiju, pa kao oni pobijedili, a u stvari isti vladaju.

Name

Justice

14.08.2020 13:41

E moj načelniče, oni su spremni narod Samca i okoline ostaviti bez vode samo da pokažu svoju "snagu" i da izvrše pritisak na tebe i tvoje ljude da se odreknes svega o čemu si pričao i radio protekle 4 godine i više. Ako je tako, NEMOJ pa makar morali kupovati vodu a dotične nek' je sram i stid. Jasno je da Samacki snsd na ovaj način pokušava prikriti sve svoje lopovluke i političku nesposobnost.

ODGOVORITE
Name

Roki

14.08.2020 15:02

Unutar snsd su radili procjene izbornih rezultata koje su pokazale da Vedran gubi izbore. Zato je i blokiran vodovod i zato je Zeljka dolazila u Šamac i biće još pokušaja da se njemu nekim takvim pritiscima pomogne.

Name

Krivi oni

15.08.2020 22:42

Četir godine pričaju.krivi oni od prije.Rade li oni išta ili samo kmeče i kleveću neke od prije.Svašta.Smješniju ekipu Šamac nije još vidio. Idite negdje,šta samo pizdite ili radite nešto,ma gonite se u.... i pustite ovaj narod na miru

Name

Kej

14.08.2020 15:23

Veći je prioritet da Sigma posljunca puteve nego da se plaća dug. Jel neko spomenuo dug za struju koliki je? Ako negdje u vodovodu vidite vodoinstalatera javite, pravnika i ekonomista imaju. Ako ne bude vode to je do direktora, blokada računa utice samo na plate.

ODGOVORITE
Name

Šamac

14.08.2020 17:15

Vodovod je pretrpan radnicima.Ima ih kao Kineza po dvije radnice hodaju gradom i dijele racune. Na vodo tornju Kurko i Stera dosli da skupe staž da idu u Penziju.Direktor nema nikakav autoritet oko primanja radnika.Nacelnik je Ok ali mora da slusa SDS jer od njih puno zavisi.Medju najskupljim u regiji je Šamacki Vodovod za pravna lica duplo skuplje nego u Modrici ? Na Keju voda gratis za Šančku raju takozvane Šamčane

ODGOVORITE
Name

Samcanin

14.08.2020 18:51

Javan podatak je koliko je radnika. I moj zemljace nema onih koji su u ranijim godinama bili na platnom spisku a opis posla im bio da sjede kući. Naplata povećana više nego duplo, tudjih dugova vraćeno četvrt miliona, redovno izmirivane tekuće obaveze i još mnogo toga da više ne nabrajam. Ovako vidi i razmišlja realan Samcanin a ne neko politički ofarban. Ps raspitaj se kolika je cena vode u Modrici, bahata ti je informacija. Lp