„Батагон“ на мала врата постао повјерилац ФГ „Бирач“

– „Батагон Интернатионал“ из Швајцарске не одустаје од борбе за улазак у Фабрику глинице (ФГ) Бирач и преко своје фирме „БАТ Хотел“ Пале купио је потраживање које је Завод за запошљавање РС имао према зворничкој фабрици, сазнаје портал ЦАПИТАЛ.

Република Српска 14.08.2020 | 13:57
„Батагон“ на мала врата постао повјерилац ФГ „Бирач“

Завод за запошљавање РС обавијестио је стечајног судију у предмету ФГ „Бирач“ да је уступио своје потраживање према фабрици у цјелости, и то фирми „БАТ Хотел“.

„Накнада за ово уступање потраживања је исплаћена. Према томе, предлажемо да извршите измјену тако да умјесто досадашњег повјериоца ЈУ Завод за запошљавање РС, као новог повјериоца према стечајном дужнику упишете привредно друштво „БАТ Хотел“ Пале са износом потраживања од 68.136 КМ“, наведено је у допису који је Завод упутио Окружном привредном суду у Бијељини, односно стечајном судији ФГ „Бирач“.

Фирму „БАТ Хотел“ основао је „Батагон Интернатионал“ када је купио хотел Бистрицу на Јахорини. Куповина хотела била је услов да би могао да купи већину потраживања институција и предузећа Републике Српске према ФБ „Бирач“ и преузме ту фабрику, а с њом и управљање профитабилном “Алумином” Зворник.

У марту прошле године “Батагон” је купио потраживања Министарства финансија, Пореске управе РС, Фонда здравственог осигурања РС, Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС, те “Електро-Бијељине” према ФГ „Бирач“ у износу од 43 милиона КМ.

Након уплате тог новца „Батагон“ је процес пребацивања новца обуставио јер је Основни суд у Зворнику донио рјешење којим је ФГ “Бирач” обавезана да “Павгорду” плати више од 122 милиона КМ.

Због тога што новац није „легао“ Влада је прије годину дана раскинула уговор с „Батагоном“, а та компанија је одустала од плана да реконструише хотел Бистрицу, те је у јеку пандемије вируса корана, у априлу ове године, отпустила све раднике хотела. Одустала је од преузимања некадашње Павловић банке.

Међутим, сада је очигледно да „Батагон“ не одустаје од уласка у „Бирач“ па макар, за сада, и у знатно мањем обиму.

Пред Владом РС до сада су биле многобројне понуде различитих компанија које желе да преузму потраживања од 43 милиона и управљање Фабриком глинице.

Подсјећамо, поред “Батагона”, за откуп потраживања су раније заинтересовани били и компаније “АлуЦхем” из САД-а и „Метал Инвестментс Лимитед“ браће Миле и Младена Секанића из Лондона, те „Боксит“ из Милића, а у игри су се нашли и „Галенс“ из Новог Сада и „Павгорд“ из Фоче.

Међу посљедњим понудама предата је понуда америчке компаније „АлуЦхем“, у фебруару ове године. Тада је српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик рекао да постоји финални договор око „Алумине“ са једном америчко-канадском компанијом. Међутим, о понуди „АлуЦхем“ Влада РС се никада није огласила.

(Цапитал)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Мирослав

14.08.2020 12:09

Знач долази на видјело , неко из власти то гура , ајде још ЕП да продамо па да се селимо са ови простора , пошто ови са власти су већ купили себи станове и куће у другим државама , не знам јели само Нешић купио , ако неко зна нека јави.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гајба

14.08.2020 13:18

Ма само нека нас униставају...Све сто ваља узимају ,,приватници".Тако да они Тарабици нису слуцајно предвидјели да це нас остати толико да моземо под једну сљиву стати!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слушајте

14.08.2020 13:44

Док не изађете на улице и док не отјерате ову власт стање ће вам бити све горе и горе а ваша дјеца ће на крају испаштати , ако имате ишта у себи људско тјерајте ове лопове са власти бар због своје дјеце

ОДГОВОРИТЕ