„Batagon“ na mala vrata postao povjerilac FG „Birač“

– „Batagon International“ iz Švajcarske ne odustaje od borbe za ulazak u Fabriku glinice (FG) Birač i preko svoje firme „BAT Hotel“ Pale kupio je potraživanje koje je Zavod za zapošljavanje RS imao prema zvorničkoj fabrici, saznaje portal CAPITAL.

Republika Srpska 14.08.2020 | 13:57
„Batagon“ na mala vrata postao povjerilac FG „Birač“

Zavod za zapošljavanje RS obavijestio je stečajnog sudiju u predmetu FG „Birač“ da je ustupio svoje potraživanje prema fabrici u cjelosti, i to firmi „BAT Hotel“.

„Naknada za ovo ustupanje potraživanja je isplaćena. Prema tome, predlažemo da izvršite izmjenu tako da umjesto dosadašnjeg povjerioca JU Zavod za zapošljavanje RS, kao novog povjerioca prema stečajnom dužniku upišete privredno društvo „BAT Hotel“ Pale sa iznosom potraživanja od 68.136 KM“, navedeno je u dopisu koji je Zavod uputio Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, odnosno stečajnom sudiji FG „Birač“.

Firmu „BAT Hotel“ osnovao je „Batagon International“ kada je kupio hotel Bistricu na Jahorini. Kupovina hotela bila je uslov da bi mogao da kupi većinu potraživanja institucija i preduzeća Republike Srpske prema FB „Birač“ i preuzme tu fabriku, a s njom i upravljanje profitabilnom “Aluminom” Zvornik.

U martu prošle godine “Batagon” je kupio potraživanja Ministarstva finansija, Poreske uprave RS, Fonda zdravstvenog osiguranja RS, Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje RS, te “Elektro-Bijeljine” prema FG „Birač“ u iznosu od 43 miliona KM.

Nakon uplate tog novca „Batagon“ je proces prebacivanja novca obustavio jer je Osnovni sud u Zvorniku donio rješenje kojim je FG “Birač” obavezana da “Pavgordu” plati više od 122 miliona KM.

Zbog toga što novac nije „legao“ Vlada je prije godinu dana raskinula ugovor s „Batagonom“, a ta kompanija je odustala od plana da rekonstruiše hotel Bistricu, te je u jeku pandemije virusa korana, u aprilu ove godine, otpustila sve radnike hotela. Odustala je od preuzimanja nekadašnje Pavlović banke.

Međutim, sada je očigledno da „Batagon“ ne odustaje od ulaska u „Birač“ pa makar, za sada, i u znatno manjem obimu.

Pred Vladom RS do sada su bile mnogobrojne ponude različitih kompanija koje žele da preuzmu potraživanja od 43 miliona i upravljanje Fabrikom glinice.

Podsjećamo, pored “Batagona”, za otkup potraživanja su ranije zainteresovani bili i kompanije “AluChem” iz SAD-a i „Metal Investments Limited“ braće Mile i Mladena Sekanića iz Londona, te „Boksit“ iz Milića, a u igri su se našli i „Galens“ iz Novog Sada i „Pavgord“ iz Foče.

Među posljednjim ponudama predata je ponuda američke kompanije „AluChem“, u februaru ove godine. Tada je srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao da postoji finalni dogovor oko „Alumine“ sa jednom američko-kanadskom kompanijom. Međutim, o ponudi „AluChem“ Vlada RS se nikada nije oglasila.

(Capital)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Мирослав

14.08.2020 14:09

Знач долази на видјело , неко из власти то гура , ајде још ЕП да продамо па да се селимо са ови простора , пошто ови са власти су већ купили себи станове и куће у другим државама , не знам јели само Нешић купио , ако неко зна нека јави.

ODGOVORITE
Name

Gajba

14.08.2020 15:18

Ma samo neka nas unistavaju...Sve sto valja uzimaju ,,privatnici".Tako da oni Tarabici nisu slucajno predvidjeli da ce nas ostati toliko da mozemo pod jednu sljivu stati!!!

ODGOVORITE
Name

Slušajte

14.08.2020 15:44

Dok ne izađete na ulice i dok ne otjerate ovu vlast stanje će vam biti sve gore i gore a vaša djeca će na kraju ispaštati , ako imate išta u sebi ljudsko tjerajte ove lopove sa vlasti bar zbog svoje djece

ODGOVORITE