Србија глобално саборна за безбједност као науку

Wебинар конференцијом емитованом са израелског универзитета Бар-Илан, као и са београдског Института за националну и међународну безбедност (ИНИС) инаугурисан је часопис науке о безбједности – Сецуритy Сциенце Јоурнал.

Србија 14.08.2020 | 13:09
Србија глобално саборна за безбједност као науку

Иницијални број (хттп://www.сецуритyсциенце.еду.рс/индеx.пхп/јоурнал-сецуритy-сциенце) овог интер и мултидисциплинарног научног журнала на енглеском језику плод је издавачке сарадње: ИНИС-а, Института европских студија једног од најреномиранијих државних универзитета Израела - Бар-Илан, Истраживачког института европских и америчких студија – РИЕАС из Атине и Института транс-националних студија (ИТС) из Минхена. 

<имг срц="хттпс://днс2.ртвбн.цом/стораге/галлерy/2020-08-14/08142020012334.јпг" алт="" />

Према ријечима проф. Схломо Схапира, директора Института европских студија, планирана су три годишња издања у којима ће наћи мјеста како изворни радови научних радника из области широм свијета, тако и свеобухватни осврти на већ објављене у водећим журналима сродних дисциплина.

Директор ИНИС-а, проф. Дарко Трифуновић је нагласио да се ради о првом часопису овакве врсте у свијету, који освјетљава безбједност као науку сопствених, специфичних теорија и методологија. У конференцији су учествовали и др Иоаннис Номикос – РИЕАС и др Клаус Ланге - ИТС.

<имг срц="хттпс://днс2.ртвбн.цом/стораге/галлерy/2020-08-14/08142020012651.јпг" алт="" wидтх="1200" хеигхт="1600" />

Скуп су пратили стручњаци из области и тематски увезани експерти из 27 земаља, међу њима амбасадор Дан Орyан – директор Одељења за Балкан израелског МСП, Јохн Рутхерфорд – политички савјетник у Амбасади САД у Београду, др Xу Мингqи из Кине, др Прамод Јаисwал из Непала и др Лилиана Попесцу из Румуније. Испред Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије пројекат су поздравили проф. Ана Ланговић - државни секретар и проф. Бојан Тубић – помоћник министра. Из земље су догађај зоом-ом пратили: др Зоран Драгишић – посланик Народне скупштине и продекан Факултета безбедности, др Небојша Кузмановић – директор Архива Војводине, проф. Миљан Кнежевић – продекан Математичког факултета у Београду, проф. Никола Танић, проф. Ивица Радовић, проф. Срђан Петровић, проф. Миомира Костић, проф. Предраг Петковић, проф. Дарко Димовски, др Бранислав Тодоровић, Родољуб Орешчанин - ИЦЕЈ Србија, и Дарко Обрадовић – извршни секретар ИНИС-а.

<имг срц="хттпс://днс2.ртвбн.цом/стораге/галлерy/2020-08-14/08142020012522.јпг" алт="" />

У свечаној конференцијској сали универзитета Бар-Илан у Рамат Ган-у представљању часописа су присуствовали: Епхраим Лапид – бригадни генерал у резерви, др Барак Боукс и др Рацхел Левy-Друммер са универзитета Бар-Илан, те Михајло Трипић - отправник послова и Александар Николић - почасни конзул Републике Србије у Израелу.

Упоредо са журналом, универзитет Бар-Илан и ИНИС сагледавају заједнички програм мастер студија, што ће бити изузетан искорак и допринос билатералној академској сарадњи. 

(БН)

Коментари / 0

Оставите коментар