Srbija globalno saborna za bezbjednost kao nauku

Webinar konferencijom emitovanom sa izraelskog univerziteta Bar-Ilan, kao i sa beogradskog Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost (INIS) inaugurisan je časopis nauke o bezbjednosti – Security Science Journal.

Srbija 14.08.2020 | 13:09
Srbija globalno saborna za bezbjednost kao nauku

Inicijalni broj (http://www.securityscience.edu.rs/index.php/journal-security-science) ovog inter i multidisciplinarnog naučnog žurnala na engleskom jeziku plod je izdavačke saradnje: INIS-a, Instituta evropskih studija jednog od najrenomiranijih državnih univerziteta Izraela - Bar-Ilan, Istraživačkog instituta evropskih i američkih studija – RIEAS iz Atine i Instituta trans-nacionalnih studija (ITS) iz Minhena. 

Prema riječima prof. Shlomo Shapira, direktora Instituta evropskih studija, planirana su tri godišnja izdanja u kojima će naći mjesta kako izvorni radovi naučnih radnika iz oblasti širom svijeta, tako i sveobuhvatni osvrti na već objavljene u vodećim žurnalima srodnih disciplina.

Direktor INIS-a, prof. Darko Trifunović je naglasio da se radi o prvom časopisu ovakve vrste u svijetu, koji osvjetljava bezbjednost kao nauku sopstvenih, specifičnih teorija i metodologija. U konferenciji su učestvovali i dr Ioannis Nomikos – RIEAS i dr Klaus Lange - ITS.

Skup su pratili stručnjaci iz oblasti i tematski uvezani eksperti iz 27 zemalja, među njima ambasador Dan Oryan – direktor Odeljenja za Balkan izraelskog MSP, John Rutherford – politički savjetnik u Ambasadi SAD u Beogradu, dr Xu Mingqi iz Kine, dr Pramod Jaiswal iz Nepala i dr Liliana Popescu iz Rumunije. Ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije projekat su pozdravili prof. Ana Langović - državni sekretar i prof. Bojan Tubić – pomoćnik ministra. Iz zemlje su događaj zoom-om pratili: dr Zoran Dragišić – poslanik Narodne skupštine i prodekan Fakulteta bezbednosti, dr Nebojša Kuzmanović – direktor Arhiva Vojvodine, prof. Miljan Knežević – prodekan Matematičkog fakulteta u Beogradu, prof. Nikola Tanić, prof. Ivica Radović, prof. Srđan Petrović, prof. Miomira Kostić, prof. Predrag Petković, prof. Darko Dimovski, dr Branislav Todorović, Rodoljub Oreščanin - ICEJ Srbija, i Darko Obradović – izvršni sekretar INIS-a.

U svečanoj konferencijskoj sali univerziteta Bar-Ilan u Ramat Gan-u predstavljanju časopisa su prisustvovali: Ephraim Lapid – brigadni general u rezervi, dr Barak Bouks i dr Rachel Levy-Drummer sa univerziteta Bar-Ilan, te Mihajlo Tripić - otpravnik poslova i Aleksandar Nikolić - počasni konzul Republike Srbije u Izraelu.

Uporedo sa žurnalom, univerzitet Bar-Ilan i INIS sagledavaju zajednički program master studija, što će biti izuzetan iskorak i doprinos bilateralnoj akademskoj saradnji. 

(BN)

Komentari / 0

Ostavite komentar