ДW: Траг "багер-мафије" води на Балкан

"Багер-мафија", служећи се лажним идентитетом, краде по Немачкој багере, утовариваче и друге грађевинске машине тешке и по више тона.

Свијет 14.08.2020 | 12:24
ДW: Траг "багер-мафије" води на Балкан

Полиција најчешће обуставља истраге, а машине завршавају на Балкану.

„Када је ’господин Дамир’ у филијали компаније ’Цепелин’ у Кобленцу поручио багер, звучао је као класична муштерија. Рекао је да му је машина потребна за градилиште у Вестервалду. ’Цепелин’ је водећа фирма за изнајмљивање грађевинских машина, а с обзиром на то да је човек већ имао отворен рачун као клијент компаније, машина је испоручена брзо и без додатних питања. Тек три дана касније једна службеница фирме је уочила да је поручилац багер можда криминалац“, пише Шпигел у тексту под насловом „Багер мафија“.

Камион с хрватским таблицама

Немачки магазин напомиње да су службеницу „Цепелина“ упозорили из саксонског Бауцена: „Одмах је позвала полицију, али када су се полицајци сат касније појавили на гражевини, већ је било прекасно. Жути багер од 15 тона – који нов кошта 200.000 евра – једноставно је нестао“. Један очевидац касније је испричао да је видео да багер товаре на нов црвени мерцедосов камион с хрватским таблицама.

Ради се о професионалној банди која „оперише у великом стилу,“ пише Шпигел. „Огромне грађевинске машине, утоваривачи и багери нестају, а траг ’багер-мафије’ води на Балкан - у Србију, Хрватску и Босну и Херцеговину“, пише немачки лист и додаје да се машине прво складиште у изнајмљеним халама. „Починиоци мењају типске ознаке, број шасије… Транспорт преко границе преузимају фирме из источне Европе. Штете су милионске. Само у Хамбургу је у последње три године нестало 16 Цепелинових утоваривача.“

Крађа идентитета 

„Лопови увек иду на исту фору: представљају се као обичне муштерије, отворе рачун и званично изнајмљују машине. А како би то постигли, узимају идентитет угледних компанија. И ’господин Дамир’ заиста постоји, само што није он изнајмио машине“, пише Шпигел наглашавајући да се ради о једном поштеном грађевинском предузимачу из Рурске области. Додаје се и да је „банда бацила око на његову фирму због тога што има ’одличан рејтинг’.“

„Крађом идентитета почетком године био је погођен и Хајнрих К, власник машиноградње у Минхену. (…) Непознате особе су на његово име поручиле багер и друге машине за грађевину у Елмсхорну и Бармштету, северно од Хамбурга. Све је нестало без трага“, пише даље Шпигел примећујући да је „борба против лопова у тој бранши део свакодневице“.

"Трка зеца и јежа" 

Грађевине су често слабо чуване, а јавност једва да примећује шта се тамо дешава. Ретко буде сведока који су видели осумњичене и који их пријаве“, пише лист уз констатацију да би техника могла да помогне: „надзорне камере и ГПС-одашиљачи“.

„Али то плаши само лопове који повремено краду. Професионалци их деактивирају и ометају технологију.“ Немачки лист тако цитира једног сарадника „Цепелина“ који каже да је то исто као „трка зеца и јежа“.

Словеначка полиицја одмах реаговала

Погођени су изгубили наду у то да ће им полиција помоћи. „’Наравно да пријављујемо случајеве’, кажу у Цепелину, ’али службе истражују само на локалном нивоу и свака почиње од нуле’. А при том постоји исти образац по којем се ради широм земље“. У се тако Цепелину „осећају препуштени сами себи, јер скоро сви случајеви истраге се обустављају“.

„Детективима је додуше пошло за руком да у Хрватској и Словенији уђу у траг неколико машина. Тамошња полиција није као немачка оклевала и одмах је запленила машине. Међу њима је био и жути багер из Кобленца који сада, како кажу у ’Цепелину’, стоји на једном паркиралишту уз границу и чека да га врате у Немачку. Пре тога немачки истражни органи морају да разјасне све формалности – а то може да потраје“, закључује Шпигел.

(ДW) 

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Боже ДРАГИ

14.08.2020 11:18

Кад прочитам овакве Ствари Срамим се Што Сам Рођен на ПРОСТОРУ од куд је ова БАГРА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ајд мање кењазе

14.08.2020 13:34

ти ако се срамис иди у африку .Знас ли ти који је то посао да се тако несто одради.Зато треба кефало,муда и паре.Зато свака цаст,аплауз.Свака им цаст на то комбинацији,то и свабе знају па им се клањају .

Name

Еј кењало

14.08.2020 15:50

ти глорифицирас криминал. Постени људи, подузетници који запосљавају људе, и онда им додје неки са Балкана и украде. А сигурно си први који прави галаму кад ти власт краде, криминална.

Name

Ајде

14.08.2020 11:29

Бар да нам полицију похвале ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

мими53

14.08.2020 11:54

Провјерити поријекло багера из градј. фирми у БиХ посебно РС. Предпостављам из које су Партије? Покрадосе гдје ста стигну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xXx

14.08.2020 13:12

Није болест све што боли

Name

Арса

14.08.2020 13:30

Да ли су из оштећених фирми чули за ГПС локаторе? Стављају их у скупље бицикле, а камоли у аутомобиле и сл. Мени ово пре звучи као мућка са осигурањем!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лијепо писе! ЦЦЦЦ

14.08.2020 15:31

„Али то плаши само лопове који повремено краду. Професионалци их деактивирају и ометају технологију.“

Name

Инспектор

14.08.2020 14:07

Поручиш већи посао, они довезу багере да раде и ето их...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је то

14.08.2020 14:43

Повезано...царина..пореска управа..купац...није кутија цигара само тако да пређе границу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све мрака..

14.08.2020 15:12

Гори од горег са балкана. Бас као сто овај реце .да се срами својих крајева

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо

14.08.2020 17:00

Како онда сацувају брусилице и бусилице и ситни алат кад им покраду багере.