DW: Trag "bager-mafije" vodi na Balkan

"Bager-mafija", služeći se lažnim identitetom, krade po Nemačkoj bagere, utovarivače i druge građevinske mašine teške i po više tona.

Svijet 14.08.2020 | 12:24
DW: Trag "bager-mafije" vodi na Balkan

Policija najčešće obustavlja istrage, a mašine završavaju na Balkanu.

„Kada je ’gospodin Damir’ u filijali kompanije ’Cepelin’ u Koblencu poručio bager, zvučao je kao klasična mušterija. Rekao je da mu je mašina potrebna za gradilište u Vestervaldu. ’Cepelin’ je vodeća firma za iznajmljivanje građevinskih mašina, a s obzirom na to da je čovek već imao otvoren račun kao klijent kompanije, mašina je isporučena brzo i bez dodatnih pitanja. Tek tri dana kasnije jedna službenica firme je uočila da je poručilac bager možda kriminalac“, piše Špigel u tekstu pod naslovom „Bager mafija“.

Kamion s hrvatskim tablicama

Nemački magazin napominje da su službenicu „Cepelina“ upozorili iz saksonskog Baucena: „Odmah je pozvala policiju, ali kada su se policajci sat kasnije pojavili na graževini, već je bilo prekasno. Žuti bager od 15 tona – koji nov košta 200.000 evra – jednostavno je nestao“. Jedan očevidac kasnije je ispričao da je video da bager tovare na nov crveni mercedosov kamion s hrvatskim tablicama.

Radi se o profesionalnoj bandi koja „operiše u velikom stilu,“ piše Špigel. „Ogromne građevinske mašine, utovarivači i bageri nestaju, a trag ’bager-mafije’ vodi na Balkan - u Srbiju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu“, piše nemački list i dodaje da se mašine prvo skladište u iznajmljenim halama. „Počinioci menjaju tipske oznake, broj šasije… Transport preko granice preuzimaju firme iz istočne Evrope. Štete su milionske. Samo u Hamburgu je u poslednje tri godine nestalo 16 Cepelinovih utovarivača.“

Krađa identiteta 

„Lopovi uvek idu na istu foru: predstavljaju se kao obične mušterije, otvore račun i zvanično iznajmljuju mašine. A kako bi to postigli, uzimaju identitet uglednih kompanija. I ’gospodin Damir’ zaista postoji, samo što nije on iznajmio mašine“, piše Špigel naglašavajući da se radi o jednom poštenom građevinskom preduzimaču iz Rurske oblasti. Dodaje se i da je „banda bacila oko na njegovu firmu zbog toga što ima ’odličan rejting’.“

„Krađom identiteta početkom godine bio je pogođen i Hajnrih K, vlasnik mašinogradnje u Minhenu. (…) Nepoznate osobe su na njegovo ime poručile bager i druge mašine za građevinu u Elmshornu i Barmštetu, severno od Hamburga. Sve je nestalo bez traga“, piše dalje Špigel primećujući da je „borba protiv lopova u toj branši deo svakodnevice“.

"Trka zeca i ježa" 

Građevine su često slabo čuvane, a javnost jedva da primećuje šta se tamo dešava. Retko bude svedoka koji su videli osumnjičene i koji ih prijave“, piše list uz konstataciju da bi tehnika mogla da pomogne: „nadzorne kamere i GPS-odašiljači“.

„Ali to plaši samo lopove koji povremeno kradu. Profesionalci ih deaktiviraju i ometaju tehnologiju.“ Nemački list tako citira jednog saradnika „Cepelina“ koji kaže da je to isto kao „trka zeca i ježa“.

Slovenačka poliicja odmah reagovala

Pogođeni su izgubili nadu u to da će im policija pomoći. „’Naravno da prijavljujemo slučajeve’, kažu u Cepelinu, ’ali službe istražuju samo na lokalnom nivou i svaka počinje od nule’. A pri tom postoji isti obrazac po kojem se radi širom zemlje“. U se tako Cepelinu „osećaju prepušteni sami sebi, jer skoro svi slučajevi istrage se obustavljaju“.

„Detektivima je doduše pošlo za rukom da u Hrvatskoj i Sloveniji uđu u trag nekoliko mašina. Tamošnja policija nije kao nemačka oklevala i odmah je zaplenila mašine. Među njima je bio i žuti bager iz Koblenca koji sada, kako kažu u ’Cepelinu’, stoji na jednom parkiralištu uz granicu i čeka da ga vrate u Nemačku. Pre toga nemački istražni organi moraju da razjasne sve formalnosti – a to može da potraje“, zaključuje Špigel.

(DW) 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

Bože DRAGI

14.08.2020 13:18

Kad pročitam ovakve Stvari Sramim se Što Sam Rođen na PROSTORU od kud je ova BAGRA.

ODGOVORITE
Name

ajd manje kenjaze

14.08.2020 15:34

ti ako se sramis idi u afriku .Znas li ti koji je to posao da se tako nesto odradi.Zato treba kefalo,muda i pare.Zato svaka cast,aplauz.Svaka im cast na to kombinaciji,to i svabe znaju pa im se klanjaju .

Name

Ej kenjalo

14.08.2020 17:50

ti glorificiras kriminal. Posteni ljudi, poduzetnici koji zaposljavaju ljude, i onda im dodje neki sa Balkana i ukrade. A sigurno si prvi koji pravi galamu kad ti vlast krade, kriminalna.

Name

Ajde

14.08.2020 13:29

Bar da nam policiju pohvale 🤣

ODGOVORITE
Name

mimi53

14.08.2020 13:54

Provjeriti porijeklo bagera iz gradj. firmi u BiH posebno RS. Predpostavljam iz koje su Partije? Pokradose gdje sta stignu.

ODGOVORITE
Name

xXx

14.08.2020 15:12

Nije bolest sve što boli

Name

Arsa

14.08.2020 15:30

Da li su iz oštećenih firmi čuli za GPS lokatore? Stavljaju ih u skuplje bicikle, a kamoli u automobile i sl. Meni ovo pre zvuči kao mućka sa osiguranjem!

ODGOVORITE
Name

Lijepo pise! CCCC

14.08.2020 17:31

„Ali to plaši samo lopove koji povremeno kradu. Profesionalci ih deaktiviraju i ometaju tehnologiju.“

Name

Inspektor

14.08.2020 16:07

Poručiš veći posao, oni dovezu bagere da rade i eto ih...

ODGOVORITE
Name

Sve je to

14.08.2020 16:43

Povezano...carina..poreska uprava..kupac...nije kutija cigara samo tako da pređe granicu.

ODGOVORITE
Name

Sve mraka..

14.08.2020 17:12

Gori od goreg sa balkana. Bas kao sto ovaj rece .da se srami svojih krajeva

ODGOVORITE
Name

Miso

14.08.2020 19:00

Kako onda sacuvaju brusilice i busilice i sitni alat kad im pokradu bagere.