Статистика: Гдје је БиХ у односу на земље Балкана

Аналитичар Европске иницијативе за стабилност Ади Ћеримагић је објавио статистике о коронавирусу у држави и Балкану ослањајући се на званичне податке. Закључак је да у посљедње вријеме све више људи умире у БиХ, те да на Балкану само у Румунији умире више, а када је БиХ у питању највише умрлих пацијената је из Брчког.

Босна и Херцеговина 13.08.2020 | 17:45
Статистика: Гдје је БиХ у односу на земље Балкана

Ћеримагић је упоредио земље Балкана према броју тестираног, зараженог и умрлог становништва. Према његовој табели највише становништва је тестирала Србија. Њихови званични подаци говоре да сваки дан тестирају око 9.000 становника, док Босна и Херцеговина тестира једва 1.500 становника дневно.

Самим тим Србија има 1.101 тестираног становника на 10.000 њих, а БиХ 444 тестираних на 10.000 становника. На Балкану од БиХ мање тестираног становништва имају само Хрватска, Косово и Албанија.

С друге стране иако имамо мањи број тестираног становништва можемо се "похвалити" високим бројем заражених на 10.000 становника (43). Више заражених према броју становника од БиХ има само Црна Гора, Косово и Сјеверна Македонија.

Највише умрлих на 100 пацијената заражених коронавирусом на Балкану има Словенија (5,3) док БиХ колико-толико добро котира (троје умрлих на 100 заражених), а бољи од нас су Хрватска, Србија и Црна Гора. Но, погоршава се ситуација код нас у посљедњих 15 дана.

Новозаражених на 10.000 становника у посљедње двије седмице највише имају Косово, Црна Гора и Босна и Херцеговина, а број умрлих у посљедње вријеме је код нас све већи па је тако у посљедње двије седмице преминуло 156 позитивних на коронавирус, а у истом периоду на Балкану је више особа умрло само у Румунији.

Ћеримагић је закључио и то да је у Босни и Херцеговини у ове двије посљедње седмице преминуло више особа него у пет балканских држава.

Он је прикупио податке о броју тестираних, заражених и умрлих у Босни и Херцеговини по ентитетима и кантонима како би представио епидемиолошку ситуацију у појединачним дијеловима државе, односно гдје се то највише тестира, гдје је највише заражених, а гдје највише позитивних на коронавирус умире.

Република Српска је у односу на Федерацију Босне и Херцеговине тестирала више становништва, односно 454 становника на 10.000 њих, док је ФБиХ тестирала 446. У сличном омјеру према 10.000 становника Република Српска је имала и више новозаражених.

Број умрлих на 100 заражених у РС је 3,6 док је у ФБиХ 2,6. Код ове статистике "искаче" број умрлих на 100 заражених у Брчко Дистрикту с обзиром на то да код њих овај број досеже чак шест умрлих на 100 заражених.

Уколико говоримо о кантонима највише становништва је тестирао БПК Горажде што је донекле и логично уколико узмемо у обзир то да имају најмањи број становника и да је било лакше тестирати већи дио становништва. Послије њих, Херцеговачко-неретвански кантон је тестирао значајнији број свог становништва, као и Кантон Сарајево и Тузлански Кантон. Међутим, иако је ХНК више становништва тестирао ипак КС и ТК имају више зараженог становништва на 10.000.

Најмање становништва је у односу на 10.000 становника тестирао Посавски кантон и Кантон 10 и уједно имају најмање зараженог становништва.

Иако је велики број заражених у Кантону Сарајево интересантно је да се налази на дну табеле када је у питању број умрлих на 100 заражених. Сарајево има 1,8 умрлих на 100 позитивних коронавирусом, док нпр. УСК има 3,9 а ТК 3,7 умрлих на 100 позитивних.

(Клиx)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Реална статистика

13.08.2020 16:30

Е сада колико је она поуздана од страна институција то је вец друга прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИКИ

14.08.2020 01:10

МАНИПУЛАЦИЈЕ БРОЈЕВИМА СУ ОДАВНО ПОЗНАТЕ И У ТОМЕ ПРЕДЊАЧЕ РУСИЈА И СРБИЈА . ПО СИСТЕМУ ДАЈ САД А ПОСЛЕ ВИДЕЋЕМО . ПРОБЛЕМ НАСТАЈЕ КАД БУДЕ ТРЕБАЛО ПЛАТИТ РАЧУН ЗА ЛАЖИ , МНОГИ ЋЕ СЕ УХВАТИТ ЗА ГЛАВУ .

ОДГОВОРИТЕ