Statistika: Gdje je BiH u odnosu na zemlje Balkana

Analitičar Evropske inicijative za stabilnost Adi Ćerimagić je objavio statistike o koronavirusu u državi i Balkanu oslanjajući se na zvanične podatke. Zaključak je da u posljednje vrijeme sve više ljudi umire u BiH, te da na Balkanu samo u Rumuniji umire više, a kada je BiH u pitanju najviše umrlih pacijenata je iz Brčkog.

Bosna i Hercegovina 13.08.2020 | 17:45
Statistika: Gdje je BiH u odnosu na zemlje Balkana

Ćerimagić je uporedio zemlje Balkana prema broju testiranog, zaraženog i umrlog stanovništva. Prema njegovoj tabeli najviše stanovništva je testirala Srbija. Njihovi zvanični podaci govore da svaki dan testiraju oko 9.000 stanovnika, dok Bosna i Hercegovina testira jedva 1.500 stanovnika dnevno.

Samim tim Srbija ima 1.101 testiranog stanovnika na 10.000 njih, a BiH 444 testiranih na 10.000 stanovnika. Na Balkanu od BiH manje testiranog stanovništva imaju samo Hrvatska, Kosovo i Albanija.

S druge strane iako imamo manji broj testiranog stanovništva možemo se "pohvaliti" visokim brojem zaraženih na 10.000 stanovnika (43). Više zaraženih prema broju stanovnika od BiH ima samo Crna Gora, Kosovo i Sjeverna Makedonija.

Najviše umrlih na 100 pacijenata zaraženih koronavirusom na Balkanu ima Slovenija (5,3) dok BiH koliko-toliko dobro kotira (troje umrlih na 100 zaraženih), a bolji od nas su Hrvatska, Srbija i Crna Gora. No, pogoršava se situacija kod nas u posljednjih 15 dana.

Novozaraženih na 10.000 stanovnika u posljednje dvije sedmice najviše imaju Kosovo, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, a broj umrlih u posljednje vrijeme je kod nas sve veći pa je tako u posljednje dvije sedmice preminulo 156 pozitivnih na koronavirus, a u istom periodu na Balkanu je više osoba umrlo samo u Rumuniji.

Ćerimagić je zaključio i to da je u Bosni i Hercegovini u ove dvije posljednje sedmice preminulo više osoba nego u pet balkanskih država.

On je prikupio podatke o broju testiranih, zaraženih i umrlih u Bosni i Hercegovini po entitetima i kantonima kako bi predstavio epidemiološku situaciju u pojedinačnim dijelovima države, odnosno gdje se to najviše testira, gdje je najviše zaraženih, a gdje najviše pozitivnih na koronavirus umire.

Republika Srpska je u odnosu na Federaciju Bosne i Hercegovine testirala više stanovništva, odnosno 454 stanovnika na 10.000 njih, dok je FBiH testirala 446. U sličnom omjeru prema 10.000 stanovnika Republika Srpska je imala i više novozaraženih.

Broj umrlih na 100 zaraženih u RS je 3,6 dok je u FBiH 2,6. Kod ove statistike "iskače" broj umrlih na 100 zaraženih u Brčko Distriktu s obzirom na to da kod njih ovaj broj doseže čak šest umrlih na 100 zaraženih.

Ukoliko govorimo o kantonima najviše stanovništva je testirao BPK Goražde što je donekle i logično ukoliko uzmemo u obzir to da imaju najmanji broj stanovnika i da je bilo lakše testirati veći dio stanovništva. Poslije njih, Hercegovačko-neretvanski kanton je testirao značajniji broj svog stanovništva, kao i Kanton Sarajevo i Tuzlanski Kanton. Međutim, iako je HNK više stanovništva testirao ipak KS i TK imaju više zaraženog stanovništva na 10.000.

Najmanje stanovništva je u odnosu na 10.000 stanovnika testirao Posavski kanton i Kanton 10 i ujedno imaju najmanje zaraženog stanovništva.

Iako je veliki broj zaraženih u Kantonu Sarajevo interesantno je da se nalazi na dnu tabele kada je u pitanju broj umrlih na 100 zaraženih. Sarajevo ima 1,8 umrlih na 100 pozitivnih koronavirusom, dok npr. USK ima 3,9 a TK 3,7 umrlih na 100 pozitivnih.

(Klix)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Realna statistika

13.08.2020 18:30

E sada koliko je ona pouzdana od strana institucija to je vec druga prica.

ODGOVORITE
Name

KIKI

14.08.2020 03:10

MANIPULACIJE BROJEVIMA SU ODAVNO POZNATE I U TOME PREDNJAČE RUSIJA I SRBIJA . PO SISTEMU DAJ SAD A POSLE VIDEĆEMO . PROBLEM NASTAJE KAD BUDE TREBALO PLATIT RAČUN ZA LAŽI , MNOGI ĆE SE UHVATIT ZA GLAVU .

ODGOVORITE